Op zaterdag 27 januari werd in Damwoude de eerste plaatsingswedstrijd georganiseerd voor de jongste turnsters.  Namens Turn- en Gymsport Dokkum deden veel pré-instappers en instappers mee.

Op zaterdag 27 januari werd in Damwoude de eerste plaatsingswedstrijd georganiseerd voor de jongste turnsters.  Namens Turn- en Gymsport Dokkum deden veel pré-instappers en instappers mee.

Britt Metz, Loise Hoomoedt, Yalenka Veenstra, Janet van der Meulen, Lieke van der Meer, Nine Postma en Sophie Beintema startten de dag. Britt en Loise wonen op Ameland en moesten vrijdag al naar het vasteland. Britt behaalde de eerste plaats op de brug en de sprong van de categorie pré-instap 1 D5. Loise volgde met haar sprongen met maar een tiende van een punt verschil. Ook op de balk en de vloer werd goed geturnd. Helaas maakte Britt op de vloer een foutje. Over het eindklassement eindigde Britt als tiende en Loise als achtste.

Yalenka behaalde bij de categorie pré-instap 2 tevens de hoogste score op sprong en Janet volgde met een miniem verschil. Janet behaalde op de balk met onder andere een mooie handstand en koprol de hoogste score van hun categorie. Helaas ging er bij Yalenka iets mis op de balk, waardoor ze twee volle punten aftrek kreeg. Yalenka eindigde als negende en Janet als vijfde. Lieke, Nine en Sophie turnden in het hoogst haalbare niveau voor de pré instappers 2, namelijk D1. Ze turnden allemaal goed en lieten zien zeker in dit niveau thuis te horen. Lieke won brons, Sophie het zilver en Nine het goud. Nine behaalde met een score van maar liefst 58.500 de hoogste score van de hele dag!

 

In de tweede wedstrijd kwamen vijf turnsters van Turn- en Gymsport Dokkum in actie.

In baan A mochten José Holtewes, Myla Jagersma en Sterre de Vries (instap D2) laten zien wat ze konden.  Zij begonnen hun wedstrijd op de vloer, waar Myla een mooie loopoverslag liet zien. Haar nette oefening werd beloond met het eerste cijfer van haar categorie op dit toestel. Ook José en Sterre turnden netjes op dit onderdeel, zij kregen het 4e en 3e cijfer.

Vervolgens gingen ze naar de sprong. Hier springen ze een handstand platval. We hebben tijdens de training geoefend met de plankoline steeds verder weg en dit was te zien. Alle drie lieten ze een mooie handstand platval zien. José behaalde zelfs het hoogste cijfer van haar categorie op dit toestel. Daarna door naar de brug. Ook op dit toestel had José het hoogste cijfer van haar categorie. Met mooie zwaaien en een prachtige hoekhang volgde Sterre met het tweede cijfer op de brug. Myla raakte helaas met de hoekhang even de grond, maar de rest van de oefening zag er keurig uit. Als laatste het zenuwonderdeel de balk. Voor deze wedstrijd hebben we gekozen om de koprol over te slaan, maar we gaan ervoor om die de volgende wedstrijd er wel in te doen. Een wiebeltje hier en daar, maar ze hebben wel alle drie de handstand gedaan en ze bleven de hele oefening staan. Tijdens de prijsuitreiking mocht Myla de bronzen medaille omhangen, José de zilveren en Sterre de gouden medaille! 

 

In baan B turnden Chantal Aletta Sijtsma en Lilly Bouman (instap D3). Ook zij begonnen op   wedstrijd op de vloer. Na een nette oefening mochten ze hun zenuwen eruit springen bij de sprong. Chantal liet hier een handstand platval zien en Lilly een zweefrol. Lilly kwam bij de eerste sprong niet helemaal goed uit de plankoline, maar bij de tweede sprong was er een mooie koprol! Chantal haar handstand platval ging beter dan tijdens de training. Het derde toestel was de brug. Lilly had niet zoveel kracht, nadat ze de hele week ziek was geweest, maar je kon zien dat ze alles eruit haalde. Chantal liet een prachtige borstwaarstom en een mooie buikdraai zien. Met voorover duikelen tot hoekhang sloot ze haar oefening af, een element waar je veel kracht voor nodig hebt. Als laatst gingen Lilly en Chantal naar de balk. Chantal draaide aan het begin van de oefening de verkeerde kant op, waardoor ze met de afsprong niet uit kwam. Haar oefening was verder netjes en stabiel. Ook Lilly turnde netjes op de balk. In het eindklassement werd Lilly elfde en Chantal negende!

 

In de derde en laatste wedstrijd deden er acht jonge turnsters mee voor TGD. Voor veel van deze meisjes was dit zelfs de eerste echte wedstrijd. Eva Kienstra deed mee in het niveau pré-instap 2 D5. Ook zij woont op Ameland. Eva turnde netjes met als hoogtepunt de sprong, waarop ze de hoogste score van haar categorie behaalde. Eva eindigde op een mooie zesde plek, met weinig verschil met het podium.

Mare Sinnema, Silje van der Wal en Yinthe Kooistra kwamen uit in het niveau pré-instap 1 D4. Deze meiden maakten alle drie een sterke start op vloer en turnden nette en strakke oefeningen. Op sprong liet Silje twee keer een hele mooie handstand platval zien en deze werd beloond met het hoogste cijfer. Op brug kreeg Mare het hoogste cijfer in haar categorie voor haar mooie oefening zonder stopjes. Ook Yinthe turnde hier een mooie oefening en kreeg hiervoor het derde cijfer. Tot nu toe hadden de drie dames een hele strakke oefening geturnd, maar toen moest het moeilijke toestel balk nog. Mare liet ook hier weer een hele stabiele oefening zien, wat haar in het eindklassement goud voor de eerste plek opleverde! Silje en Yinthe eindigden uiteindelijk respectievelijk op een nette zesde en zevende plaats.

In de andere baan turnden Bente Dijkstra, Lieke Minnema, Nienke Hiemstra en Silke Hofstede in de categorie pre instap 2 D4. Op vloer lieten zij allemaal mooie rechte handstanden zien en nette koprollen. Lieke noteerde hier het eerste cijfer en Bente het tweede cijfer. Ook op sprong lieten ze zien echte power te hebben. Op brug lieten de dames de jury een mooie borstwaartsom en heupdraai zien. Nienke noteerde hier met een hele nette oefening zelfs het hoogste cijfer van hun categorie. Op het laatste toestel lieten alle meisjes ook mooie oefeningen zien. Met een mooie en extra lange zweefstand turnde Silke zich op dit toestel in een groot deelnemersveld naar de vijfde plek. In het eindklassement  eindigde Bente als dertiende, Nienke achtste, Silke als zesde en mocht Lieke op het podium plaatsnemen voor een mooie bronzen medaille!

 

Het was een mooie wedstrijddag met veel goede prestaties en hier en daar leerpunten voor de volgende wedstrijd!