Vijf medailles en twaalf tickets voor de halve finale turnen voor Turn- en Gymsport Dokkum!

Vijf medailles en twaalf tickets voor de halve finale turnen voor Turn- en Gymsport Dokkum!

Op 27 en 28 januari was de plaatsingswedstrijd van de derde divisie van district Noord: Friesland, Groningen en Drenthe.. Maar liefst negentien turnsters van Turn- en Gymsport Dokkum streden voor en plek in de landelijke halve finale.

Voor Turn en Gymsport Dokkum begon de dag in de tweede wedstrijdronde. Anne Bouma begon bij de categorie pupil 1 N3 sterk op vloer, waar ze mooie series liet zien. Ze was heel netjes, ook op de balk turnde ze een strakke oefening. Op dit toestel haalde ze zelfs het hoogste cijfer van haar categorie. Anne had vandaag een topdag en kreeg de zilveren medaille voor de tweede plaats. Ze stroomt hiermee door naar de halve finale.

In de andere baan waren Doutzen Schilstra, Adina Wijma en Sarah van der Meulen in de categorie junior D aan de beurt. Tessa de Graaf kon helaas niet mee doen aan de wedstrijd door een blessure. Adina is dit jaar voor het eerst junior, een nieuwe leeftijdscategorie voor haar. Op vloer turnde ze een mooie oefening met een strakke choreografie. Adina had vandaag een beetje pech met haar rug, door een blessure. Toch heeft ze een goede wedstrijd neer gezet, ze eindigde als negentiende. Sarah is ook voor het eerst junior dit jaar. Ze turnde een nette vloeroefening, ze behaalde hiermee het zesde cijfer van haar categorie. Op sprong liet ze een mooie half in half uit zien. Sarah eindigde als zeventiende. Doutzen sprong een mooie, nette half in half uit en haalde hiermee het tweede cijfer. Op brug turnde ze erg netjes. Ook hier scoorde ze hoog en haalde ze het derde cijfer. Op balk turnde ze erg zelfverzekerd en strak. Helaas viel ze wel met de losse koprol, dit maakte de uitslag spannend. Doutzen eindigde net naast het podium op de vierde plek, dit betekent dat ze doorstroomt naar de halve finale.

Fenna Hoekstra deed mee bij de categorie pupil 2 N3 en liet op sprong en vloer haar springbenen zien. Op beide onderdelen haalde ze met hoge scores het tweede cijfer van haar categorie. Helaas had ze een val van de balk en de brug, maar ze turnde de rest zo goed, dat ze als vijfde doorstroomt naar de halve finale.

In de andere baan turnden Jildou Halma, Delina van der Meulen, Jenny-Lynn Kootstra en Ytsje de Roos in de categorie jeugd E. Ytsje turnde een prachtige sprong en een mooie vloeroefening met hoge spagaatsprongen en expressie. Jenny-Lynn vergat helaas iets op de vloer, maar turnde daarna een prachtige brugoefening. Ze behaalde daarmee het derde cijfer van hun categorie. Delina volgde vlak daarna met het vierde cijfer en turnde ook op de andere toestellen een goede wedstrijd. Jildou turnde sterk en behaalde op de vloer met een hoge moeilijkheidsgraad het hoogste cijfer van hun categorie op de vloer. Op de balk behaalde ze het derde cijfer. Helaas viel ze van de brug met handstand, wat het nog even spannend maakte. Doorstroming was voor Ytsje en Jenny-Lynn helaas buiten bereik door wat fouten, maar zij eindigden in het grote deelnemersveld van 37 turnsters op een knappe zeventiende en dertiende plaats. Delina eindigde op de zesde plaats en Jildou kreeg de zilveren medaille omgehangen. Delina en Jildou stromen beide door naar de halve finale.

In de laatste wedstrijdronde van zaterdag turnden Welmoed van der Bij en Flore Postma bij de categorie Jeugd N4. Flore turnde twee keer een half in prachtige half uit op de sprong, die beloond werd met het hoogste cijfer van hun categorie en haalde op de balk het derde cijfer. Welmoed turnde vooral op de vloer als nooit tevoren, wat haar het tweede cijfer opleverde. Welmoed kreeg het zilver omgehangen en Flore eindigde net naast het podium op de vierde plaats. Beide turnsters behalen hiermee een ticket voor de halve finale.

Froukje Sliedrecht en Evelyn Bakker turnden in de andere baan bij de categorie Senior C. Froukje turnde zich met een strakke balkoefening naar het derde cijfer en op de vloer met een dubbele schroef het tweede cijfer. Evelyn begon moeizaam op de balk, maar maakte dit met haar brugoefening weer helemaal goed, waarop de hoogste score behaalde van hun categorie. Ook op de sprong deed ze dit met haar tsukahara. Ook Froukje turnde dezelfde moeilijke sprong prachtig. Froukje kreeg het zilver voor de tweede plaats en ook Evelyn behaalt met de zesde plek een ticket voor de halve finale.

Zondagochtend was het de beurt aan de Anke Emma Blom, Thealde Rinske Holwerda, Janne Arjaans, Lieke van der Wal en Sterre Verhulst bij de categorie Instap N3. Allemaal begonnen ze netjes op de vloer en haalden hoge scores. Aan de plankoline bij de sprong moest gewend worden, waardoor dit hun sprongen hier en daar niet goed uit de verf kwamen. Aan de rekstok hebben ze met hun mooie zwaaien laten zien dat zij hiermee met de hoogste cijfers bij de echte top behoren. De balkoefeningen van Thealde, Lieke en Janne gingen niet helemaal zoals gewenst. Sterre en Anke Emma bleven op de balk staan, zelfs met de radslag. Sterre (turnt voor Turn- en Gymsport Dokkum en GV Leeuwarden), mocht de hoogste trede beklimmen voor het goud. Janne heeft zo goed geturnd, dat zij ondanks twee vallen van de balk net naast het podium eindigt en ook doorstroomt naar de halve finale. Thealde lukte dit door dezelfde pech op de balk helaas net niet en eindigde met een verschil van drie tiende van een punt op de zesde plaats. Lieke en Anke Emma volgden op de achtste en elfde plek.

In de andere baan turnde Swany de Haan bij de Senioren C. Swany bleef op de balk staan en met onder andere haar knappe loopsalto behaalde ze de tweede score van haar categorie. Op de sprong turnde ze voor het eerst de tsukahara en stond hiermee in een keer stil, wat haar eveneens het tweede cijfer opleverde. Bij de serie op vloer belandde Swany met veel vaart buiten de lijnen, maar de rest van de oefening turnde zij goed. Ook de brugoefening kwam ze goed door. Swany stroomt met de vijfde plek door naar de halve finale.

Na een succesvol weekend met maar liefst vijf medailles en twaalf tickets voor de landelijke halve finale keert Turn- en Gymsport Dokkum huiswaarts!