Turnen

Op het ene moment hang je op de kop aan de brug en draai je rondjes ver boven de grond. Het volgende moment laat je pirouette op de balk zien, die slechts zo smal is als een iPhone. Elke keer leer je nieuwe elementen en dat geeft een kick. Je kan meer dan je denkt!

Turnen is een grote afdeling binnen de vereniging. Er zijn verschillende groepen die zijn ingedeeld op niveau en leeftijd, zodat er op alle niveaus kan worden geturnd. De trainingsuren variëren tussen de 2 en 11,5 uren per week, passend bij de groep. Iedere training wordt er hard gewerkt aan onder andere kracht en lenigheid en nieuwe elementen op de toestellen. Er wordt geturnd op de vier wedstrijdonderdelen: sprong, brug, balk en vloer. Wat het zo leuk maakt is dat er altijd nieuwe uitdagingen zijn en je een kick krijgt wanneer je iets nieuws hebt geleerd. Dit gebeurt met aanmoediging en waardering van trainingsmaatjes om zo samen verder te komen. Er heerst een fijne sfeer binnen de groepen, wat erg belangrijk is want plezier staat voorop. In de selecties wordt er deelgenomen aan wedstrijden. Bij districtsniveau wordt er binnen Friesland geturnd en bij nationaal niveau wordt er landelijk geturnd. Er worden door onze turnsters mooie prestaties op zowel het regionale als landelijke niveau neergezet. Het is te zien dat het niveau stijgt en daarmee wordt Turn- en Gymsport Dokkum steeds aantrekkelijker voor turnsters uit de regio om (extra) bij ons te komen turnen. Een groeiende en bloeiende afdeling dus, die zich blijft ontwikkelen!

 

Instapselectie
In deze groep turnen talentvolle meisjes tussen de vijf en negen jaar oud. Er wordt gewerkt aan de basis voor het turnen: kracht, lenigheid, houdingen en basiselementen ter voorbereiding op het turnen in een van de oudere selectiegroepen en/of acrogym. De groep traint één keer 2 uren of twee keer, in totaal 4 uren in de week. Door meetmomenten, aan de hand van stickers, werken ze aan de basis om zich op eigen niveau te ontwikkelen. Hierna stromen ze uit naar het wedstrijdsysteem in een van de oudere selectiegroepen of acrogym. De prioriteit ligt bij het aanleren van een goede basis en naast het ontwikkelen van de turnsters in de sport, ook het ontwikkelen als kind. Tweemaal per jaar wordt er een open talenten les gehouden en daarnaast kunnen er meisjes vanuit de recreatiegroepen, of zonder ervaring, worden geselecteerd. In de loop van dit jaar hoort u hier vast meer over! U bent ook altijd van harte welkom om eens te informeren naar een losse proefles, klik hier.

 

C- selectie middenbouw

In deze groep turnen meisjes tussen de negen en twaalf jaar oud. Ze trainen tweemaal per week twee uren en werken hierbij aan nieuwe elementen waarbij ze zich voorbereiden op de wedstrijd in supplement 6 of 7. Deze wedstrijden worden geturnd in teams, waarbij alle turnsters hun oefening aan de jury tonen op alle toestellen, maar de beste drie scores tellen. Hierdoor worden sporters niet meer individueel benadeeld wanneer een oefening niet ging zoals gehoopt. Op deze manier wordt samenwerking gestimuleerd en prestatiedruk verminderd. In deze selectie worden drie tot vijf provinciale wedstrijden per jaar geturnd.

 Dinsdag 16.30-18.30 C-middenbouw Turnhal, Holwerderweg
 Vrijdag 15.30-17.00 C-middenbouw Turnhal, Holwerderweg

C- selectie bovenbouw

In deze groep turnen meiden vanaf twaalf jaar oud. Ze trainen tweemaal per week twee uren en werken hierbij aan nieuwe elementen waarbij ze zich voorbereiden op de provinciale wedstrijden.

Dinsdag 18.30-20.30 C-bovenbouw Turnhal, Holwerderweg
Vrijdag 19.00-20.45 C-bovenbouw Turnhal, Holwerderweg

 

B- selectie middenbouw

In deze groep turnen meisjes tussen de negen en twaalf jaar oud. Ze trainen tweemaal per week twee uren en werken hierbij aan nieuwe elementen waarbij ze zich voorbereiden op de wedstrijd in supplement 6 tot en met 4. Deze wedstrijden worden geturnd in teams, waarbij alle turnsters hun oefening aan de jury tonen op alle toestellen, maar de beste drie scores tellen. Hierdoor worden sporters niet meer individueel benadeeld wanneer een oefening niet ging zoals gehoopt. Op deze manier wordt samenwerking gestimuleerd en prestatiedruk verminderd. In deze selectie worden drie tot vijf provinciale wedstrijden per jaar geturnd.

Dinsdag 17.30-19.30 B-middenbouw Turnhal, Holwerderweg
Vrijdag 15.15-17.30 B-middenbouw Turnhal, Holwerderweg

 

B-selectie bovenbouw

In deze groep turnen meiden vanaf twaalf jaar oud. Ze trainen tweemaal per week twee uren en werken hierbij aan nieuwe elementen waarbij ze zich voorbereiden op de provinciale wedstrijden.

Dinsdag 19.00-21.00 B-bovenbouw Turnhal, Holwerderweg
Vrijdag 17.00-19.15 B-bovenbouw Turnhal, Holwerderweg

A-selectie

In deze groep turnen meiden vanaf zeven jaar oud. Het aantal trainingsuren van deze groep verschilt per leeftijd en niveau en kan oplopen tot 14,5 uur per week. Tijdens trainingen wordt er aandacht besteed aan basisvaardigheden, methodieken en moeilijke elementen op toestellen. In deze selectie worden meerdere landelijke wedstrijden per jaar geturnd. 

Maandag 15.30 – 18.30 Turnen A-selectie 1 Turnhal, Holwerderweg 
Maandag 17.45 – 20.45 Turnen A-selectie 2 Turnhal, Holwerderweg 
Woensdag 14:45 – 16.45 Turnen Instap Selectie Turnhal, Holwerderweg 
Woensdag 14.45 – 17.45 Turnen Jong talent Turnhal, Holwerderweg 
Woensdag 16.45 – 20.00 Turnen A-selectie Turnhal, Holwerderweg 
Donderdag 17.00 – 20.00 Turnen A-selectie (optioneel) Turnhal, Holwerderweg 
Zaterdag 12.15 – 15.45 Turnen A-selectie 2 Turnhal, Holwerderweg 
Zaterdag 14.30 – 18.00 Turnen A-selectie 1 Turnhal, Holwerderweg 
Zondag 12.00 – 14.30 Turnen 1e + 2e divisie Turnhal, Holwerderweg 

Senioren turnen

Deze groep bestaat uit (oud)turnsters die in leeftijd variëren van 20-40 jaar. Eén keer in de week wordt er geoefend met kracht en lenigheid, springen, oefenen op toestellen en langzaam maar zeker nieuwe elementen leren (die inmiddels verleerd waren).

We zouden het leuk vinden als er nog meer enthousiastelingen bij ons aansluiten! Iedereen is welkom (ook als je jonger bent dan 20 jaar) en op alle niveaus kun je meedoen (ook als je denkt dat je helemaal niks meer kunt). Kom dus gerust een keer langs en doe mee!

Donderdag

20.00-21.00 Senioren turnen Turnhal, Holwerderweg

 

Regiotraining

Deze groep is opgericht voor turnsters uit de regio die naast de trainingen bij hun eigen club ook willen trainen in onze turnhal onder leiding van onze en mogelijk hun eigen trainsters. Op deze manier helpen we alle turnsters uit de regio naar een hoger niveau en kunnen ze nog meer uit zichzelf halen!

Zondag 09.30 – 12.15 Regiotraining  Turnhal, Holwerderweg 

Ben je enthousiast geworden en wil je graag meedoen met turnen? Doe mee met een talenten les of neem contact op.