Vertrouwenspersoon

Anneke Meinsma

Waarom is een vertrouwenspersoon nodig binnen T&GD?
Het is belangrijk dat onze leden rekening houden met de grenzen van anderen. Iedereen mag aangeven waar zijn of haar persoonlijke grens ligt, zonder dat daar flauw of raar over gedaan wordt. De vereniging moet immers voor iedereen veilig, vertrouwd en plezierig zijn. Sporters die last hebben van (seksuele) intimidatie, pestgedrag of geweld, kunnen dat het beste uitspreken. Het liefste tegen degene die het doet, maar als dat niet helpt of het lid durft dit om begrijpelijke redenen niet, dan kan hij of zij het beter vertellen aan iemand anders. Thuis of op de club.
Wat doet een vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon biedt in eerste instantie een luisterend oor bij zaken waar je niet gemakkelijk over praat. Het gaat hierbij voornamelijk om (seksuele) intimidatie, pestgedrag en/of geweld, maar er kunnen ook andere zaken zijn die je graag met iemand bespreekt die onafhankelijk is en die buiten de situatie staat. Een vertrouwenspersoon luistert, adviseert en is op de hoogte van de mogelijkheden om verder hulp te krijgen of een officiële melding te doen (in overleg met jou).

Zit je zelf in een situatie waarbij je een vertrouwenspersoon kunt gebruiken? Maak je je zorgen om iets of iemand in de vereniging en wil je dit met iemand bespreken? Mail dan naar vertrouwenspersoontgd@gmail.com

Wil je niet met iemand van T&GD praten, dan zijn er binnen de KNGU of het NOC*NSF ook mogelijkheden om met iemand contact te zoeken:

NOC*NSF:
Het NOC*NSF-meldpunt is dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen via nummer 0900-2025590 (gratis).

KNGU:
Henriet van der Weg is de vertrouwenscontactpersoon binnen de KNGU en is te bereiken op telefoonnummer 055-5058735 (ma/di/do/vr)

Alle gesprekken zijn vertrouwelijk. De sporter, trainer, coach of het bestuurslid kan erop vertrouwen dat de inhoud niet naar buiten komt. Hoe dat werkt, legt de vertrouwenspersoon vooraf aan ieder contact uit. Ook wanneer ouders of vrienden van sporters zich zorgen maken over de gang van zaken kunnen ze contact zoeken met een vertrouwenspersoon. Als het te lastig is om over een vraag of een beschuldiging te praten, is het ook mogelijk om een kwestie per mail aan te kaarten. Dat kan via het mail adres op de website: www.turnengymsportdokkum.nl

Is het niet zo dat sport pas leuk is wanneer er op een eerlijke manier gesport wordt en iedereen tot zijn recht kan komen?

Blijf er niet meer rond lopen maar zoek contact en doe je verhaal!