Zaterdag 12 januari stond de eerste plaatsingswedstrijd voor turnsters uit de C selectie klein en préselectie op het programma.

Zaterdag 12 januari stond de eerste plaatsingswedstrijd voor turnsters uit de C selectie klein en préselectie op het programma.

Elyze Wierda (pré-instap1 niveau D2)en Eva Kienstra (instap niveau D4) startten in de eerste wedstrijd. Voor Elyze was dit de eerste echte individuele wedstrijd, maar dit viel niet te merken! Op alle toestellen turnde zij hele strakke oefeningen. Op brug liet ze zien al mooi te kunnen zwaaien en op sprong turnde ze met veel power. Ook Eva liet zien dat zij heel netjes kan turnen. Met haar stabiele balkoefening en  mooie sprongen kreeg zij hoge punten van de jury en zelfs de hoogste score in haar categorie. Beide dames hebben zo goed geturnd, dat ze de gouden medaille in ontvangst mochten nemen!

In de tweede wedstrijd mochten Doutsen Nicolai, Eva Gardenier, Marinthe Mullender, Nienke Hiemstra en Nynke Posthumus (Instap D3) hun oefeningen aan de jury laten zien. Voor sommigen was dit hun eerste “echte” wedstrijd. Dit maakte het wel extra spannend! Daarbij begonnen ze ook nog eens op de balk. Hier hebben ze, ondanks de zenuwen, mooie oefeningen laten zien. Daarna door naar de vloer. De spanningen waren gelukkig al redelijk gezakt en ook hier werd netjes geturnd! Alle 5 turnsters lieten mooie handstanden en keurige koprollen zien. Nynke kreeg zelfs het 3e cijfer van haar categorie op dit toestel! Op sprong werd er netjes gesprongen. Tijdens de laatste training kwam Marinthe een aantal keer niet helemaal over de kop met de handstand-platval, maar vandaag had ze haar springbenen bij zich! 

Na de sprong waren de zenuwen helemaal weg. Het laatste toestel was de brug. Hier scoorden ze niet alleen heel hoog, maar ze zaten ook nog eens erg dicht bij elkaar!

Met een 14,400 behaalde Doutsen het 6e cijfer van hun categorie op dit toestel. Eva en Marinthe hadden beide een 14,500 en daarmee werden ze 4e op dit toestel. Nienke had het 3e cijfer een 14,600 en Nynke had het 2e cijfer met een 14,650. 

In een groot deelnemersveld met een erg hoog niveau eindigde Doutsen op de 24e plek, Marinthe op de 21e plek, Eva werd 16e, Nienke werd 14e en Nynke eindigde op de 9e plek!

 

Ook  was het de beurt aan Anniek Leegstra, Britt Metz, Ellin de Boer, Esmee Mullender, Hania Azahaf en Yfke Hannema in het niveau pré-instap 2 D4. De dames begonnen op het toestel balk, altijd een spannend toestel, maar ze bleven allemaal keurig staan! Op vloer lieten zij ook al mooie radslagen en handstanden zien. Op naar het toestel sprong, ook hier lieten de dames zien wat ze konden en sprongen ze twee keer een mooie handstand platval. Ellin, Esmee en Yfke hadden alle drie de derde score op dit toestel en Britt zelfs het hoogste cijfer! Tijd voor het laatste toestel: brug! Hier is het erg belangrijk om alles in een keer door te turnen, en bij bijna iedereen lukte dat! Britt noteerde hier zelfs weer het hoogste cijfer! De categorie waarin zij turnden bestond uit maar liefst 29 turnsters. Esmee mocht een medaille meenemen voor de zesde plaats, Ellin voor de vierde, Yfke mocht op haar eerste echte wedstrijd het zilver mee naar huis nemen en Britt mocht plaatsnemen op het hoogste podium en kreeg het goud!

In de derde en laatste wedstrijd deden veel turnsters mee van Turn- en Gymsport Dokkum. Fleur Mullender en Fleur Andringa deden mee als jongste turnsters in de categorie pré-instap1 D5, maar moesten het opnemen tegen allemaal turnsters van een jaar ouder. Ook al zijn deze dames nog geen 6 jaar oud, ze lieten al erg knappe dingen zien en de jury was ook zeker onder de indruk! Fleur Mullender liet zien al echte spierballen te hebben op brug en Fleur Andringa liet zien dat ze al heel strak en rustig kan turnen, alle elementen hield ze netjes lang genoeg vol of zelfs langer!  

In de andere baan turnden de meisjes in niveau Pré-instap 1 D4: Annet Tilma, Fleur Snouck Hurgronje, Janna Bandstra, Lieke van der Veen, Silke Vrieswijk, Sylke Ytsje Hamstra en Ilse de Vries. Ook deze meisjes deden voor het eerst aan een officiële wedstrijd mee. Het groepje van Annet, Fleur, Janna en Lieke begonnen op sprong, helaas waren er wel wat foutjes bij dit eerste toestel, maar ze lieten zich niet kennen en turnden daarna mooie brug oefeningen.   Lieke liet op balk een hele mooie lange zweefstand zien en ook de andere meisjes turnden mooie oefeningen.  Ook hun laatste toestel vloer turnden ze keurig en was het plezier zichtbaar tijdens hun oefeningen.

Het andere groepje in dezelfde categorie bestaand uit Silke, Sylke en Ilse begon op brug, waar ze heel strak turnden. Dit is op trainingen een heel sterk toestel van Ilse, maar helaas gooide ze te hard op bij de heupdraai en moest ze een val incasseren, maar ze heeft het netjes afgemaakt! Vervolgens gingen ze naar balk toe en daar hebben ze héél netjes geturnd, in totaal maar één val van de drie dames. Alle drie de dames lieten een mooie, lange zweefstand en hoge sprongen aan de jury zien. Op vloer straalden ze met een grote lach naar de jury toe, wat de jury heel leuk vond. Als laatste het onderdeel sprong. Sylke liet zien dat ze al veel power heeft en liet een nette handstand platval zien. Ook Silke liet zien dat ze sprongbenen heeft. Uiteindelijk heeft Silke door strak en foutloos te turnen een mooie  gedeelde 2e plek behaald!

Als laatste turnden in deze wedstrijd Mare Sinnema, Yinthe Kooistra en Silje van der Wal in de categorie pré-instap 2 D1. Dit is het hoogste niveau wat zij op deze leeftijd hier kunnen turnen en bestaat ook uit oefeningen met al moeilijke elementen. Als eerste lieten zij zien dat ze heel goed kunnen springen met een mooie handstand platval over de kast. Vooral voor Mare is sprong altijd een goed toestel en dit liet ze hier ook weer zien.  Op vloer liet Silje zien dat zij heel netjes kan turnen met mooie sprongen en handstanden. Bij Yinthe lukte de overslag en had hiermee ook een mooi plusje te pakken, maar helaas maakte zij later een foutje door een verkeerd sprongetje te doen, wat helaas ook punten kost. Op brug lieten ze alle drie mooie zwaaien zien en toonden ook hun kracht door een mooie koprol tot hoekhang te turnen. Als laatste het spannendste toestel balk. Mare en Silje hadden wat pech op de balk, maar Yinthe liet een stabiele balkoefening zien en  zelfs de lastige handstand lukte! In het eindklassement werd Silje vierde, mocht Yinthe de bronzen plak mee naar huis nemen en kreeg Mare het zilver omgehangen.

Al met al een zeer succesvolle dag voor Turn- en Gymsport Dokkum, met maar liefst 9 medailles! Voor heel veel turnsters de eerste officiële wedstrijd en ze mogen dan ook erg trots zijn op hoe ze het hebben gedaan. Nu weer lekker verder trainen voor de volgende wedstrijd op 30 maart in Dokkum! De verder uitslagen zullen later nog bekend worden.