Twee keer zilver en vijf doorstromingen voor Turn- en Gymsport Dokkum!

Twee keer zilver en vijf doorstromingen voor Turn- en Gymsport Dokkum!

DSC_5006 DSC_5008

In het weekend van 28 en 29 januari waren de plaatsingswedstrijden van de derde divisie. Elf turnsters van Turn- en Gymsport Dokkum moesten het opnemen tegen turnsters van Friesland, Groningen en Drenthe voor een plek naar de landelijke halve finale.

Aukje de Beer en Froukje Sliedrecht mochten het spits afbijten in de eerste wedstrijd als senioren niveau C. Beide dames lieten zien de zenuwen de baas te kunnen blijven op de balk en turnden hier heel stabiel. Op vloer schitterde Froukje en liet ze een hele mooie nieuwe serie zien: arabier met een gestrekte anderhalve schroef! Dit leverde haar het tweede cijfer  van hun catergorie op. Aukje liet bij het inturnen een mooie salto halve draai en streksalto zien, maar helaas lukte dit in de oefening niet zoals gehoopt. Op het onderdeel sprong herpakte Aukje zich en liet twee mooie yamasitha’s zien en Froukje sprong ook twee mooie sprongen met veel power. De dames sloten de wedstrijd af met het moeilijke toestel brug waar ze beide de oefening goed doorkwamen. Froukje eindigde uiteindelijk als zevende, wat haar een plaats in de halve finale opleverde! Aukje debuteerde dit jaar in de derde divisie en eindigde in een groot deelnemersveld uiteindelijk knap als zeventiende.

In de tweede wedstrijd was Baukje Anna van der Meulen bij de pupillen 1 N3 aan de beurt. Ze liet op het onderdeel sprong een mooie arabier zien met een erg hoge streksprong tot op de dikke mat en een prachtige overslag over de pegasus. Vervolgens mocht Baukje Anna haar prachtige zwaaien laten zien op de rekstok. Haar oefening werd beloond met een mooie 11,900. Helaas viel Baukje Anna met de radslag van de balk er zijn nog punten te winnen met de moeilijkheid, maar ze liet verder een mooie oefening zien. Op de vloer straalde ze en het eindresultaat van alle toestellen samen was een zeventiende plaats.

In de laatste wedstrijd kwamen Ilse Brijker, Tessa de Graaf en Doutzen Schilstra bij de junioren D in actie. Ze begonnen hun wedstrijd op de balk, waarop Tessa bleef staan en een prachtige oefening liet zien. De jury beloonde haar oefening met het derde cijfer van haar categorie. Doutzen viel helaas met de pirouette, maar liet wel een radslag tot stand zien. Ilse moest de balk vroegtijdig verlaten met de arabier, maar de rest van haar oefening stond als een huis. Helaas had Ilse last van twee blessures en moest op het onderdeel vloer een aangepaste oefening doen. Ze liet haar prachtige choreografie en gymnastische sprongen zien aan de jury. Ook Tessa en Doutzen lieten hier zien dat ze uitstraling hebben. Doutzen sprong twee keer een half in – half uit over de pegasus en Tessa liet haar nieuwe sprong half in – heel uit zien. Ilse kon het toestel sprong helaas niet meedoen, maar gelukkig kon ze wel haar brugoefening doen met een nieuwe afsprong: salto achterover met een halve draai. Ze heeft door toch mee te doen aan deze wedstrijd weer wedstrijdervaring opgedaan en haar oefeningen in een wedstrijdsituatie kunnen turnen. Tessa haar buikdraai voorover ging helaas niet zoals verwacht. Dit kostte haar een hele punt en helaas tevens de doorstroming. Tessa werd negende en kan terugkijken op een goede wedstrijd als eerstejaars junior!  Doutzen turnde een prachtige oefening en ze probeerde zelfs een nieuw element op de brug: de losom. Bij de prijsuitreiking werd Doutzen positief verrast met de aankondiging dat ze met haar 6e plek door is naar de landelijke halve finale!

Op zondag deden Thirza Scherjon, Welmoed van der Bij en Flore Postma mee in de categorie pupil 2 N3 en Delina van der Meulen en Ytsje de Roos in de categorie jeugd N4. 

Delina en Ytsje begonnen op het onderdeel vloer, waar ze beide een arabier flikflak met een hoge salto er achteraan turnden. Delina turnde zo netjes dat ze de met een score van 14.100 het hoogste cijfer van hun categorie behaalde. Ze sprongen vervolgens beide voor het eerst een half in – half uit over de pegasus zien en dit ging naar behoren. Aan de brug werd goed geturnd en ze eindigden hier met een salto tot stand. Na drie prachtige rondes kwam het spannende onderdeel balk, maar ze lieten zich niet gekmaken en bleven goed gefocust. Ytsje turnde wat wiebelig, maar bleef wel keurig op de balk staan. Delina turnde stabiel met voor het eerst boogje tiktak op de balk. Tijdens de prijsuitreiking mocht Delina het podium opkomen voor de zilveren medaille! Ytsje eindigde op de zesde plaats en mag terugkijken op een zeer goed geturnde wedstrijd.

Thirza, Flore en Welmoed begonnen op het onderdeel brug. Welmoed heeft daar haar doel behaald door de salto van de brug te doen en ook Flore deed dit keurig. Ook Thirza turnde een goede oefening met de kip aan de brug en een streksalto af. Dit werd gewaardeerd met een hoge score van 13.967 punten, waarmee ze veruit het hoogste cijfer behaalde van hun categorie. Bij Flore ging de balkoefening niet zoals gepland, wat veel punten heeft gekost. Ook Thirza viel met boogje tiktak helaas van de balk, maar turnde wel het boogje achterover tot stand en sloot de oefening af met een radslag-salto van de balk. Welmoed heeft de hele oefening als een huis op de balk gestaan en verliet de balk pas bij de afsprong. De vloeroefeningen zagen er goed uit met een flikflak-salto, waarop Welmoed het derde cijfer van hun categorie behaalde. De dames sloten de wedstrijd knallend af met het onderdeel sprong, waarop Thirza het tweede cijfer van hun categorie behaalde. Tijdens de prijsuitreiking mocht Thirza het podium betreden voor de zilveren medaille! Daarnaast mocht Welmoed mocht zich met haar vijfde plaats presenteren voor de plaatsing voor de landelijke halve finale.  Flore was deze week ziek en mag trots zijn dat ze hier dit weekend heeft gestaan. Ze eindigde met de negende plaats in de middenmoot.

We kunnen terugkijken op een succesvol weekend, waarin twee medailles gewonnen zijn en vijf turnsters zich geplaatst hebben voor de landelijke halve finale voor het bondskampioenschap!