Turn- en Gymsport Dokkum zet jong en oud in beweging

Turn- en Gymsport Dokkum zet jong en oud in beweging

 

Goede voornemens wie heeft ze niet, zo ook Turn- en Gymsport uit Dokkum (TGD). Deze vereniging wil iedereen jong- en oud de mogelijkheid bieden om onder deskundige leiding te bewegen. We nemen u graag even mee op reis door de wereld van TGD te beginnen bij onze jongste leden en eindigend bij onze oudste doelgroep.

 

Jong geleerd is oud gedaan!

Bij TGD wordt er in de peuter- en kleuterlessen gewerkt met het Nijntje Beweegdiploma

De vaardigheden die kinderen op jonge leeftijd meekrijgen via de Nijntje beweeglessen nemen ze overal mee naar toe. Of ze nou gaan hockeyen, zwemmen, turnen, voetballen of spelen in de speeltuin. Een vroege kennismaking met bewegen in combinatie met plezier vergroot de kans dat kinderen lekker in hun vel zitten, meer zelfvertrouwen hebben en een sportieve levensstijl aannemen. Kinderen die aan de lessen deelnemen boeken vooruitgang op motorisch, fysiek, mentaal en cognitief terrein.

 

Dansen

Ben jij 6 jaar of ouder en kun je niet stil blijven staan bij het horen van muziek dan is dansen een leuke sport voor jou. Heb je altijd al je meest coole dansmoves willen oefenen of wil je gewoon lekker bewegen op muziek? Kom eens langs en maak kennis met onze gezellige dans groep.

 

Gymnastiek

Vanaf 6 jaar kunnen kinderen meedoen met de gymnastieklessen. De gymnastieklessen zijn allereerst gericht op het plezier in bewegen. Veel aspecten van bewegen komen aan bod: trampoline springen, balanceren, zwaaien, lenigheid, kracht, bewegen op muziek en nog veel meer. Bewegen is voor alle kinderen belangrijk en bij TGD proberen deze basis van bewegen aan te bieden in diverse gymzalen in de wijken van Dokkum.

 

Turnen

Twee maal per jaar is er voor talentvolle jonge kinderen uit Dokkum en omstreken een selectie moment om te mogen trainen bij de pré selectie. Hier wordt een goede basis geleerd zodat de turnsters kunnen doorstromen naar de A-B of C selectie. Daarnaast kan het zijn dat iemand wordt geselecteerd vanuit de gymnastieklessen om eens mee te doen bij de turntrainingen.

Er wordt bij turnen gewerkt aan lenigheid, maar ook kracht is een belangrijk onderdeel. Hierdoor kan de perfecte oefening worden geturnd tijdens wedstrijden. De trainingen richten zich vooral op vier wedstrijdonderdelen: sprong, brug, balk en vloer.

 

Acro

Acro is een teamsport en daarmee wordt direct het grote verschil met turnen aangegeven wat een individuele sport is. Bij acro wordt acrobatiek gecombineerd met turnen en er wordt een beroep gedaan op de fysieke mogelijkheden kracht en lenigheid. Het wordt beoefend in teams van duo’s en trio’s. Samen werk je in de trainingen aan een oefening op muziek met verschillende acrobatische-, individuele elementen en dans. Tijdens wedstrijden wordt deze aan jury getoond in een wedstrijdpakje welke bij jou team en oefening past.

 

Freerunning

Wat leer je bij Freerunning in Dokkum: Je leert sneller, sterker en beter te bewegen in je omgeving, zowel op het fysieke vlak als op het mentale vlak. Je leert hindernissen en obstakels binnen jezelf en je omgeving te overkomen. Tijdens de lessen ben je bezig om jezelf fysiek te ontwikkelen door middel van kracht en conditietraining. Ook komt mentale ontwikkeling aan bod zoals: grenzen verleggen, sportiviteit en teambuilding. Maar bovenal ben je bezig met bewegen en technieken leren! Deze kun je later weer samen met je vrienden buiten in het park of de stad uitvoeren.

 

Turnen voor senioren

Was turnen ook jou sport toen je jong was of heb je het altijd al eens willen doen dan is dit jouw groep. In een turnhal met allerlei soft materialen bestaat er de mogelijkheid om nieuwe of bekende bewegingen veilig uit te voeren. Gewrichten (en spieren) worden gedoseerd belast.Naast het wekelijkse trainingsuitje is er de mogelijkheid om mee te doen met nevenactiviteiten zoals een springwedstrijd. “Niets moet, alles mag”

 

Lijnbal

Op maandagavond is er bij TGD lijnbal. Lijnbal is een balsport voor zes tot tien spelers.

Het speelveld bestaat uit twee vlakken gedeeld een lijn. Beide teams proberen de bal in het vak van de tegenstander te werpen. Lijnbal is een voorloper van volleybal, enkel wordt bij lijnbal de bal gevangen en geworpen. Een bal welke eenmaal de grond raakt, betekent een punt. Het team dat als eerste tien, vijftien of twintig punten haalt, wint. Heerlijk even lekker een balletje gooien!

 

Fit en Vitaal

De leeftijd van de deelnemers varieert van 50 tot 75 jaar. Het eerste halfuurtje wordt er gewerkt aan de conditie, na de warming-up gaan ze aan de slag met de pasjes via een eenvoudige choreografie (cardio). De hartslag gaat in dit gedeelte van de les stapsgewijs omhoog. Als laatste zijn de spiergroepen aan de beurt, afwisselend met of zonder halters, er wordt veel aandacht besteed aan de techniek. Er wordt veel aandacht besteed aan balans , coördinatie , kracht en souplesse, op deze manier behouden de deelnemers hun fitheid. Naast hard werken is er ook tijd voor sociale contacten.

 

We zijn de wereld van Turn- en Gymsport Dokkum rond. Hebt u tijdens deze ontdekkingsreis een leuke sport ontmoet voor uzelf of een gezinslid, dan kunt u voor meer informatie terecht op onze site www.turnengymsportdokkum.nl Wij zijn ook te volgen op Facebook.