provinciale kampioenschappen 1e en 2e divisie

Afgelopen zaterdag waren de provinciale kampioenschappen 1e en 2e divisie in Sportstad Heerenveen. Voor Turn- en Gymsport kwamen deze dag drie turnsters in actie.

 

In de eerste wedstrijd mocht Wietske de Jong de vloer betreden, helaas kon Jenny-Lynn Kootstra niet mee door een blessure. Wietske had goede trainingsweken achter de rug en ging vol vertrouwen de wedstrijd in. Op balk was Wietske even de richting van de oefening kwijt, hierdoor raakte ze uit haar concentratie en ging het boogje niet zoals ze kan. Ze herpakte zich en maakte haar oefening wiebelig af maar bleef staan. Op vloer ging Wietske er vol voor en ze turnde vele malen netter en strakker dan vorige keer. Sprong was weer als vanouds met een mooie overslag en streksalto op verhoging. Ook op de rekstok verbeterde Wietske zich aanzienlijk door achter de kip meteen een opgooi heupdraai te turnen. Wietske turnde een goede wedstrijd en mag dan ook trots zijn op haar 4e plaats in een sterk deelnemersveld! Wietske is zo goed als zeker van een ticket voor deelname aan de landelijke wedstrijden.

 

In de tweede wedstrijd was het de beurt aan Margriet van der Meulen. Zij had tijdens de vorige wedstrijd genoeg punten behaald en zich daardoor al gekwalificeerd voor de landelijke wedstrijden. Margriet mocht meteen als eerste aantreden op de vloer. In de oefening een nieuw element; overslag streksalto met schroef. De oefening van Margriet zag er verzorgd uit met mooie choreografie. Hoewel de overslag schroef nog niet helemaal naar behoren ging, landde ze wel op de voeten, maar moest daarna een val incasseren. Sprong is iets aangepast maar ging net en naar behoren. Op balk en brug was Margriet iets minder stabiel dan de vorige wedstrijd. Ze haalde desondanks alsnog een 10.100 op brug en 11.033 op balk. Margriet mocht bij de prijsuitreiking de zilveren medaille in ontvangst nemen.

 

In de laatste wedstrijd was het de beurt aan Swany de Haan en Evelyn Bakker (uitkomend voor Turngroep Noord Vries, die ook 1x per week bij T&GD traint).

Swany begon op balk en dit was niet haar gelukstoestel vandaag. De sprongen waren hoog en verzorgd, maar de landingen lieten te wensen over. Hierdoor moest ze dan ook twee keer vroegtijdig de balk verlaten. Door de hoge moeilijkheid op balk hield Swany toch nog een 9.4333 over. Op vloer ging ze er vol voor en de uitstraling tijdens de oefening wordt steeds beter. Op sprong turnde Swany 2x een halve draai in hele draai uit. Een moeilijke sprong die goed werd uitgevoerd. Op brug, het laatste onderdeel, is het programma van Swany aanzienlijk moeilijker geworden met twee nieuwe elementen. Een halve draai kip en een streksalto ½ draai. De oefening werd uitgeturnd met hier en daar wat schoonheidsfoutjes. Voor Swany weer een overwinning.

 

Aan het einde werd de balans opgemaakt en mocht Swany de gouden medaille in ontvangst nemen voor de 1e plaats! Hiermee is ze dan ook Fries Kampioen!

Evelyn Bakker had vandaag goede oefeningen op sprong en brug. Vloer is een goed onderdeel van Evelyn waar ze altijd straalt en hier ook hoge punten op scoort. Op balk moest ze helaas veel punten inleveren doordat ze de flikflak tijdens de wedstrijdoefening niet meer durfde. Evelyn eindigde als 4e van de provincie Drenthe. Evelyn en Swany zijn beiden geplaatst voor de landelijke wedstrijden.

 

Al met al een mooie dag voor Turn- en Gymsport met een Fries kampioen, 2e en 4e plek. Nu hard aan de slag om de moeilijkheid en netheid van de oefeningen weer aan te scherpen.