1e plaatsingswedstrijd niveau 11/12

Afgelopen zaterdag werden de eerste plaatsingswedstrijden gehouden voor de Friese Kampioenschappen. Deze wedstrijden vonden plaats in Kollumerzwaag.

In de eerste wedstrijd mocht Dané Koenen (6/7 jaar, niveau 12) van Turn- en Gymsport Dokkum de wedstrijdvloer betreden. Zij begon haar wedstrijd op de vloer. Hier liet ze zien dat er veel was gewerkt aan de uitstraling en turnde een nette oefening.

Ook op de sprong liet ze zien dat ze haar benen netjes bij elkaar kon houden met twee keer een mooie handstand platval. Na de sprong was de brug aan de beurt. Ook deze oefening werd keurig uitgevoerd. Het laatste toestel was ook meteen het lastigste toestel: de balk. Hier kwamen de zenuwen toch wat naar boven, waardoor ze een sprongetje door de war haalde. Op de vloer (13,25), sprong (13,20) én de brug (13,75) behaalde Dané het hoogste cijfer in het klassement. Met deze geweldige cijfers ging Dané naar huis met een gouden plak.

 

In de tweede wedstrijd was het de beurt aan Elisabeth Schregardus en Catherina Bakema. Zij kwamen uit in de categorie instap niveau 12. Deze twee turnsters begonnen op het zenuwtoestel, namelijk de balk. Ondanks de zenuwen voor hun eerste wedstrijd, bleven ze de hele oefening staan op de balk. Beide meisjes eindigden hun oefening met een mooie arabier af. Na de balk mochten Elisabeth en Catharina hun oefeningen laten zien op de vloer. Elisabeth behaalde op dit toestel met een 12,85 het derde cijfer in het klassement. Op de sprong lieten ze twee keurige handstand platvallen zien. Het laatste toestel was de brug. Ook op dit toestel lieten Elisabeth en Catharina zien dat ze de oefeningen onder de knie hadden. Catharina behaalde met een 13,85 het derde cijfer op dit toestel. Dit is een bijzondere prestatie, omdat ze niet veel heeft kunnen oefenen op de brug. Catharina eindigde op een mooie 6e plaats, gevolgd door Elisabeth die 7e eindigde.

 

In de derde wedstrijd waren er nog drie turnsters van TGD in de categorie instap niveau 12, namelijk: Tirsa Hanemeijer, Noa Groenevelt en Sanne de Roos. Deze dames mochten beginnen op sprong. Ook deze drie dames lieten keurige handstand platvallen zien. Tirsa had op dit toestel een 12,85, het eerste cijfer van het klassement. Sanne behaalde een 12,70 en eindigde hiermee 4e op dit toestel. Nadat de dames hun zenuwen eruit gesprongen hadden, gingen ze verder naar de brug. Hier lieten ze zien goed mee te kunnen komen met de rest. Noa liet zien de brug goed onder de knie te hebben en dit werd beloond met een keurige 12,60. Op de balk kwamen de zenuwen toch weer een beetje terug. Noa en Sanne moesten de balk vroegtijdig verlaten. Tirsa wist zich nog net staande te houden. Het laatste toestel was de vloer. Ook hier lieten alle drie dames een nette oefening zien, met een mooie handstand doorrol. Tirsa behaalde het 2e cijfer van het klassement met een 12,80. Noa eindigde op een keurige 6e plaats en Sanne eindigde 8e. Tirsa mocht naar huis gaan met een welverdiende bronzen medaille.

 

In dezelfde wedstrijd kwamen er nog drie turnsters van TGD in actie. Dit waren Nynke Graansma, Flore Postma en Juliette Tuil. Zij deden mee in de categorie 8 jaar, niveau 12.

De vloer was hun eerste onderdeel waar ze hun oefeningen mochten laten zien. Dit deden de meiden keurig. Hierna was de sprong aan de beurt. Nynke behaalde op dit toestel met een 13,43 het 4e cijfer van het klassement. Flore volgde met maar een klein beetje verschil en haalde een 13,40. Ook op de brug lieten alle drie de turnsters een mooie oefening zien.

Het laatste toestel was het zenuwtoestel de balk. Nynke, Flore en Juliette lieten zien de zenuwen de baas te zijn en bleven staan op de balk. Juliette behaalde met een 13,35 het derde cijfer van het klassement. Nynke eindigde op de 7e plaats, Flore werd 11e en Juliette eindigde op de 16e plaats.