Succesvolle wedstrijddag Turn- & Gymsport

Afgelopen zaterdag vond de plaatsingswedstrijd voor de landelijke ½ finale 3e divisie plaats in Tweede Exloermond. Waar voorheen alleen tegen turnsters uit Friesland gestreden hoefde te worden, moest er nu ook tegen turnsters uit Groningen en Drenthe geturnd worden om een ticket voor de ½ finale te bemachtigen.

In de eerste wedstrijd was het de beurt aan Inge Nieske Heidstra (pupil 1 niveau N3) en Mara-Anna Beckers (jeugd niveau E). Inge turnde een sterke wedstrijd en haalde op brug het 1e cijfer in haar categorie. Helaas ging op vloer het tweede boogje niet zoals gepland en hierdoor verloor ze twee punten, wat een rechtstreekse plaatsing voor de ½ finale niet meer mogelijk maakte. Inge eindigde op een 8e plek en is tweede reserve voor de ½ finale. Mara turnde sterk op balk en haalde hier het 2e cijfer van haar categorie, vooral de choreografie op balk was erg goed en werd dan ook beloond door de jury.  Brug is een onderdeel waar nog hard aan moet worden gewerkt voor de volgende wedstrijd, dan is een hogere klassering voor Mara zeker mogelijk. Mara eindigde op de 10e plaats en plaatst zich hiermee onder voorbehoud voor de ½ finale. Dit is nog niet helemaal zeker omdat er 11 turnsters door mogen, maar dit ook afhankelijk is van de afmeldingen deze wedstrijd en hoe in de andere districten is geturnd.

In de tweede wedstrijd kwamen er 5 turnsters voor T&GD in actie. Bij de pupillen 2 niveau N3 waren dit: Tessa de Graaf, Doutzen Schilstra, Ilse Brijker en Lauren de Boer en bij de Jeugd niveau D was dit Froukje Sliedrecht.

De pupillen 2 begonnen sterk op brug en turnden nette oefeningen. Doutzen liet hier een mooie bonus zien, een streksalto als afsprong. Waar de andere dames nog een ¾ reus moesten maken liet Lauren zien de kip op de brug al te beheersen. Ze was één van de weinige turnsters die dit toonde op de brug. Na brug kwam het wiebeltoestel balk. Tessa turnde gymnastisch hele mooie hoge sprongen en turnde daarnaast een bonus: boogje. Dit alles werd door de jury dan ook goed beloond, ondanks een val behaalde zij het 3e cijfer op dit toestel. Ook Lauren turnde voor het eerst als bonus een boogje op de balk. Doutzen turnde sterk en liet zien ook onder druk te kunnen presteren. Ze bleef rustig en turnde alles goed door. Ze verliet de balk dan ook pas toen het moest; aan het einde met een salto, zij behaalde hier het 4e cijfer. Waar Ilse Brijker twee weken geleden nog niet een radslag durfde te maken op de hoge balk heeft deze turnster laten zien dat ze dit wel degelijk beheerst. Daarmee is de doelstelling voor Ilse dan ook behaald, hartstikke knap.

Op vloer lieten de dames zien dat er hard gewerkt wordt aan de uitstraling en de jury beloonde Tessa dan ook met de 1e plek op dit onderdeel! De andere dames turnden naar behoren, maar voor de volgende wedstrijd moeten de gymnastische sprongen nog netter en hoger uitgevoerd worden om in de buurt te kunnen komen van het cijfer van Tessa. Bij het laatste onderdeel –sprong- werd door alle dames goed gesprongen. Ilse en Doutzen turnden een overslag en streksalto, Lauren een overslag en hurksalto en Tessa turnde een overslag en arabier flikflak. Aan het einde van de wedstrijd werd de balans op gemaakt, Doutzen mocht een bronzen medaille in ontvangst nemen voor de 3e plaats en Tessa mocht de zilveren medaille in ontvangst nemen voor een 2e plaats. Deze dames plaatsen zich rechtstreeks voor de ½ finale. Lauren de Boer eindigde op een 13e plek en is eerste reserve voor de ½ finale. Ilse eindigde op een 17e plaats.

In de andere toestelbaan turnde Froukje Sliedrecht een goede wedstrijd. In dit hoge niveau is het erg lastig om aan alle eisen te voldoen, maar Froukje is al goed op weg. Op brug turnde ze naar behoren, maar kunnen nog extra punten verdiend worden op de netheid. Na brug was balk aan de beurt en hier bleef Froukje keurig op staan. Ze turnde mooie gymnastische sprongen en ook de acrobatische elementen: boogje en radslag werden getoond. Ze haalde hier het 3e cijfer. Vloer is een sterk onderdeel van Froukje, ze turnt hier alle eisen en heeft mooie choreografie. De jury was het hier mee eens en beloonde Froukje met het 1e cijfer op dit toestel. Sprong, het laatste onderdeel, ging goed en aan het einde mocht Froukje op het erepodium plaatsnemen op de 3e plek. Ook zij heeft zich rechtstreeks geplaatst voor de ½ finale.

In de laatste wedstrijd was het de beurt aan de senioren niveau C: Judith Hoekstra en Shirien Elbakry. De dames begonnen op balk en waren beide zichtbaar gespannen. De benen trilden op de balk heen en weer. Shirien turnde mooie gymnastische sprongen maar moest bij de flikflak helaas de balk verlaten. Judith turnde een sterke balk oefening en bleef gedurende de oefening goed op de balk staan. Helaas voor Judith werd de gymnastische verbinding afgekeurd door een kleine wiebel.  De dames behaalden het 7e en 8e cijfer op dit toestel. Op vloer turnden Judith en Shirien voor het eerst een arabier streksalto ½ draai. Allebei de dames kwamen de oefening goed door, maar de elementen kunnen nog strakker uitgevoerd worden waardoor de scores de volgende wedstrijd zeker omhoog kunnen. Op sprong werd door Shirien en Judith een ½ in ½ uit getoond en dit werd door de jury beloond met het  6e en 4e cijfer. Na het derde toestel stonden Judith en Shirien er goed voor. Judith stond 5e en Shirien stond 3e, doorstroming zat er voor beide dames dan ook zeker in. Op brug werd deze dag erg laag gescoord. De jury was streng, wat ook zeker nodig is op dit niveau, en keurde bij Judith helaas een element af waardoor zij te weinig elementen turnde en dit kostte 4 hele punten. Shirien turnde als één van de weinige dames haar oefening zonder tussenstoppen en dit leverde haar dan ook het 1e cijfer op dit toestel op. Judith eindigde op een 17e plek maar had zeker meer verdiend. Shirien mocht bij de prijsuitreiking de 3e plek op het podium betreden en heeft daarmee een ticket voor de ½ finale in de pocket.

De dames die vandaag minder geluk hadden kunnen zich in maart revancheren en daar proberen zich te plaatsen voor de Friese Kampioenschappen. Al met al een zeer geslaagde dag voor Turn- en Gymsport Dokkum. Van de 9 deelnemende turnsters 4 prijzen en 5 turnsters die doorstromen naar de landelijke wedstrijden. Hoofdtrainster Kim Westerhof en trainsters Aukje de Beer en Shirien Elbakry kunnen trots zijn op alle meiden. Zowel door de turnsters als de trainsters wordt hard gewerkt om op dit niveau mee te kunnen komen. Het harde werken is meer dan beloond afgelopen zaterdag. Alle turnsters kunnen trots zijn op hun prestaties en de trainsters zijn meer dan trots!