13 podiumplaatsen voor TGD in Joure!

13 podiumplaatsen voor TGD in Joure!

In Joure vond afgelopen weekend een turnwedstrijd plaats. De turnsters konden bij deze wedstrijd medailles verdienen en ze streden voor een plekje bij de Friese Kampioenschappen. Deze wedstrijd is een eerste mogelijkheid om zich te plaatsen voor de Friese Kampioenschappen. Op de toestellen sprong, brug, balk en vloer lieten ze hun oefeningen zien waarvoor ze hard getraind hebben. Maar liefst 32 turnsters kwamen er in actie voor de vereniging Turn & Gymsport Dokkum. In verschillende niveaus en leeftijdscategorieën werd er deelgenomen.

Lieke van der Wal turnde in de categorie pupil 2 N3. Ze begon knallend op de sprong, waar ze meteen eerste werd. Op de brug turnde ze alle elementen achter elkaar door. De oefening op de balk was iets minder stabiel, maar ze sloot de wedstrijd af met een mooie vloeroefening. Lieke kreeg de bronzen medaille voor de derde plaats.

Anne Jeannette Bouma turnde in de categorie jeugd N4. Ze begon op de vloer, waar alles lukte en we hard door blijven trainen op de netheid. Anne haar half in half uit op de sprong werd gewaardeerd met het tweede cijfer en op de balk werd ze zelfs eerste. Anne eindigde met 0,2 punten verschil net naast het podium op de vierde plek.

Beau Faber en Nienke Eelkema deden mee in de categorie junior F. Beau is een niveau omhooggegaan ten opzichte van vorig jaar, toen deed ze mee in niveau g. Nienke scoorde het hoogste cijfer op de brug met een hele strakke oefening. Beau turnde nette series op vloer: arabier salto en arabier flikflak. Beau is 7e geworden. Nienke mocht een medaille mee naar huis nemen, ze is eerste geworden!

In de tweede wedstrijd van de zaterdag waren Baukje Anna van der Meulen en Nessa van der Wal aan de beurt, in de categorie jeugd F. Voor het eerst in de keuze-oefenstof. Zelf een oefening verzinnen op de verschillende onderdelen. Beide turnden ze mooie series op de vloer. De sprong werd even spannend, maar wat hebben ze die goed uitgevoerd! Nessa is 6e geworden, Baukje Anna werd 4e.

In de andere baan, turnden Delina van der Meulen, Ytsje de Roos en Welmoed van der Bij in de categorie junior D. Zowel Delina als Ytsje turnden gewaagde series op de vloer. Helaas moesten ze hier beide een val bij incasseren, maar herpakten zich daarna goed. Ytsje werd tweede op de sprong en Delina eerste op de brug en balk. Welmoed is weer aan het opbouwen na een flinke blessure en mag blij zijn dat ze de eerste wedstrijd van het seizoen weer heeft geturnd. Ze turnde zich op de vloer en de balk met haar mooie gymnastische elementen zelfs naar de tweede plek. Welmoed werd zevende, Ytsje eindigde met 0,3 punten verschil van het podium op de vierde plaats en Delina won ruim het goud.

In de laatste wedstrijd van deze dag kwamen maar liefst 12 turnsters van TGD in actie. Femke Damstra en Kristien Gommers turnden in de categorie senior C. Femke turnde een nette tsukahara gehurkt op de sprong. Kristien draait dit jaar voor het eerst mee met de senioren. Haar balk oefening begon erg strak en op vloer liet ze erg mooie series zien.
Femke werd op elk onderdeel eerste en mocht hierdoor dan ook goud mee naar huis nemen!

In de senioren D waren Aukelies Ijbema, Lianne Reitsma, Melanie Geurtsen en Janine Vellema aan de beurt. Aukelies, Lianne en Janine zijn dit jaar gepromoveerd en dus een niveau omhooggegaan, van E naar D. Janine turnde erg netjes op de vloer en balk wat werd beloond met de 3e en 4e plaats, 2 toestelfinales voor Janine. Op balk werd er strak geturnd. Zo haalde Lianne het hoogste cijfer op dit onderdeel, gevolgd door Aukeleis op plek 2. Melanie behaalde maar liefst 3 toestelfinales, op de onderdelen brug, balk en vloer.
Het werd een TGD-podium met Lianne op plek 3, Melanie op de 2 plaats en Aukelies op het hoogste podium! Janine werd knap 5e!

Het niveau junior E was goed vertegenwoordigd door TGD. 6 turnsters deden mee: Lieke de Bruin, Anouk Knoop, Flore Postma, Marije Elzinga, Naomi Hardholt en Demi Leistra. Flore turnde erg strak op de vloer, met een prachtige beenspreiding. Ze kreeg hiermee ook het hoogste cijfer van haar categorie. Anouk heeft hard gewerkt aan de sprong, wat haar het tweede cijfer opleverde. Naomi koos bij de brug voor strak en zeker en dat heeft ze zeker gedaan. Met een hoge opzwaai leverde het haar het tweede cijfer van de categorie op. Demi turnde vorig jaar op niveau junior F en wilde dit jaar de uitdaging aangaan op E en dat heeft ze netjes gedaan met een mooie arabier flikflak salto op de vloer. Marije liet op vloer een erg hoge arabier salto zien! Op dit toestel heeft ze dan ook een toestelfinale weten te bemachtigen. Lieke turnde erg strak. Op balk werd ze eerste, met ook de hoogste uitgangswaarde van haar categorie. Bij de prijsuitreiking mocht Lieke plaatsnemen op het hoogste podium en nam goud mee naar huis. Achteraf werd duidelijk dat Anouk ook plaats mocht nemen op het podium, ze is namelijk derde geworden en krijgt dus het brons!

Op zondag turnden Silje van der Wal, Mare van der Meulen en Yfke Hannema in de categorie instap N3. Mare turnde een zeer stabiele wedstrijd, waarbij ze uitblonk met haar krachtige sprong. Ze werd hier eerste en op de balk en vloer werd ze derde. Silje turnde ook een goede wedstrijd, maar viel met de radslag helaas van de balk. Silje werd tweede op sprong en derde op brug. Yfke blonk uit op de vloer, waar ze ruim eerste werd en op de balk werd ze tweede. Bij de prijsuitreiking kreeg Yfke de zilveren medaille omgehangen en Mare de bronzen medaille. Silje eindigde net naast het podium op een mooie vierde plek.

Mare van der Meulen en Lieke van der Meer turnden in de categorie pupil 1 N3. Lieke turnde een stabiele wedstrijd en werd tweede op de sprong en derde op de brug. Ook Mare turnde een prima wedstrijd en werd derde op de vloer. Met beide dames gaan we de komende tijd werken aan meer amplitude. Lieke eindigde met 0,2 punten verschil met het podium op de vierde plek en Mare volgde met een paar honderdsten van een punt op de vijfde plek. Op het podium stond na een zeer stabiele wedstrijd Tessa van der Vliet op de tweede plek en Nikée Feitsma op de eerste plek. Zij trainen iedere week naast hun thuisclub GV Leeuwarden extra bij ons in Dokkum.

Het wedstrijd weekend werd zondag afgesloten door de senioren supplement C en E. Julia Lautenbach, Adina Wijma en Anelka Bouma begonnen op brug in de categorie senior E. Ze lieten hier alle 3 een strakke oefening zien. Julia werd zelfs 1e op dit toestel. Door naar de balk, Adina en Anelka bleven de balk de baas. Anelka sleepte op dit toestel alvast een toestelfinale binnen. Op vloer lieten ze prachtige oefeningen zien. Voor Adina en Julia een gedeeld 1ste plaats op dit toestel! Ze sloten de wedstrijd goed af bij sprong. Julia mocht het zilver mee naar huis nemen. Adina werd 6e en Anelka 10e!

Rosanna Bouma, Swany de Haan en Anna Nuveld turnden in de categorie senior C en begonnen goed op sprong! Door naar de brug, Swany en Rosanna lieten hier een wippertje zien die ze goed door turnden. Op balk draaide Anna een keurige oefening, Rosanna had wat pech maar heeft wel een nieuw element laten zien. Swany werd zelfs 1e op dit toestel! De dames sloten de wedstrijd af op vloer met 3 stralende oefeningen. Swany mocht het zilver mee naar huis nemen. Anna werd 8e en Rosanna 9e.

Een prachtig turnweekend hebben we achter de rug, met veel positieve dingen, behaalde doelen en natuurlijk ook verbeterpunten. De volgende wedstrijd van deze wedstrijdgroep is op 21 en 22 maart!