Welmoed van der Bij, Anouk Knoop en Delina van der Meulen Fries kampioen.

Welmoed van der Bij, Anouk Knoop en Delina van der Meulen Fries kampioen.

Zaterdag 30 juni waren de Friese kampioenschappen in Joure. Tijdens de voorrondes hadden zich namens Turn- en Gymsport Dokkum maar liefst 22 turnsters zich weten te plaatsen.

 

Anke Emma Blom, Thealde Holwerda en Sterre Verhulst (Instap N3). Op de brug turnde Anke Emma ondanks wat telfoutjes een hele nette oefening. Sterre turnde naar behoren en haalde het tweede cijfer. Thealde was onverslaanbaar op dit toestel en werd hier zeer overtuigend eerste. Op de balk had Thealde pech en liet hier veel punten liggen. Anke Emma turnde mooi, maar viel helaas toch een keer van de balk af met de radslag. Sterre turnde hier stabiel en bleef staan. Op de sprong eindigde Sterre eerste. Ook Anke Emma liet een mooie overslag en Thealde een hoge salto zien. Tot slot turnden ze alle drie een mooie vloeroefening. Sterre mocht het podium betreden voor de tweede prijs. Thealde eindigde ondanks haar balkoefening net naast het podium, met maar 0,05 verschil. Anke Emma werd negende in dit sterke deelnemersveld.

Anne Jeannette Bouma (pupil 1 N3) turnde een goede wedstrijd. Op de brug liet ze een mooie kip en zwaaien zien. De balkoefening kwam Anne door zonder er vanaf te vallen en op de vloer liet ze een prachtige dubbel flikflak zien. Ook de sprong ging netjes. Anne eindigde op de vijfde plek in het eindklassement.

Flore Postma en Welmoed van der Bij (jeugd 1 N4) startten hun wedstrijd beide erg sterk met mooie acrobatische series op het toestel vloer. Op brug turnde Flore erg netjes, ze haalde op dit toestel zelfs het tweede cijfer van haar categorie. Op het toestel balk stond Welmoed heel erg stabiel, op dit toestel was ze eerste van haar categorie. Flore eindigde net naast het podium op de vierde plaats. Welmoed mocht op het hoogste podium komen staan en mag zich Fries Kampioen noemen!

 

In dezelfde wedstrijd deed ook Fenna Hoekstra (pupil 2 N3) mee. Ook zij begon haar wedstrijd op het onderdeel vloer. Hiermee startte ze haar wedstrijd super. Op balk turnde ze erg netjes met een paar kleine wiebels. Bij het toestel sprong turnde ze twee nette sprongen, een streksalto en een handstandoverslag. Fenna mocht op het podium gaan staan en kreeg de bronzen medaille om gehangen.

 

Anouk Knoop en Demi Leistra (jeugd F) begonnen op het toestel sprong. Demi sprong twee keer een hele mooie half in half uit. Op de balk turnde Anouk een net boogje. Op brug turnden beide meiden goed door en de wedstrijd sloten ze af met een goede vloeroefening. Demi eindigde als zesde van haar categorie en Anouk mocht naar voren komen en kreeg een gouden medaille en is dus Fries kampioen!

 

Lianne Reitsma en Baukje van Meekeren (senior E) begonnen bij de balk. Baukje turnde een mooie strakke oefening met hoge sprongen. Op de vloer draaiden ze alle twee een sierlijke strakke oefening. Door naar de sprong. Voor beide dames twee keurige overslagen over de pegasus. De wedstrijd hebben ze keurig afgesloten met een mooie brug oefening. De scores lagen in hun categorie zeer dicht bij elkaar. Tussen Baukje en Lianne was er ook maar 0,10 verschil in de eindscore. Lianne werd gedeeld 7e en Baukje 9e.

 

Delina van der Meulen, Jildou Halma, Ytsje de Roos en Jenny-Lynn Kootstra (Jeugd E) begonnen goed op het onderdeel balk, waarop ze allemaal bleven staan. De vloeroefeningen op muziek werden vol overtuiging gedaan met mooie choreografie en elementen. Op het onderdeel sprong kwam Jenny-Lynn niet goed uit met haar aanloop. Hierdoor kon ze niet goed springen en dit kostte veel punten. Delina, Jildou en Ytsje lieten een mooie sprong zien. De wedstrijd werd goed afgesloten met vier mooie brugoefeningen. Delina kreeg de gouden medaille en de titel Fries kampioen! Jildou volgende met zilver voor de tweede plek. Ytsje werd zevende en Jenny-Lynn achtste.

 

Doutzen Schilstra (junior D) schitterde met haar mooie vloeroefening en een hoge arabier streksalto op het toestel vloer. Op de brug turnde ze alles netjes achter elkaar aan. Op het toestel sprong had ze erg kort inturntijd waardoor ze haar wedstrijdsprong nog niet had ingeturnd, maar toch tijdens de wedstrijd turnde ze een super half in half uit. Doutzen eindigde als zevende.

 

In dezelfde wedstrijd waren er in de categorie junior E maar liefst vier turnsters van TGD: Ilse Brijker, Dyanne Kloosterman, Janine Vellema en Arwen Bo de Jager. Ilse was op de balk een beetje wiebelig maar met haar boogje stond ze als een huis. Op het toestel vloer turnde ze een mooie oefening met een goede spagaatsprongen serie. Dyanne mocht heel verassend toch meedoen met de wedstrijd als eerste reserve. Op vloer straalde ze net als Arwen Bo met een prachtige oefening. Ze werden dan ook gedeeld 2e op dit toestel. Janine had tijdens de laatste training een blaar gekregen. Ondanks dat turnde ze een prachtige brug oefening. De dames sloten de wedstrijd af op de sprong. Arwen Bo en Janine turnden een prachtige half in half uit. Dyanne turnde twee mooie overslagen. Ook in deze categorie lagen de scores erg dicht bij elkaar. Arwen Bo werd 5e met 0,05 van de bronzen medaille. Janine werd 6e, Dyanne 8e en Ilse 10e!

Swany de Haan en Evelyn Bakker (senior C), begonnen de wedstrijd met een goede brugoefening. Tijdens het inturnen op de balk was Swany lelijk gevallen met de salto, maar ze liet zich niet uit het veld slaan. Ze turnde het element gewoon weer in de wedstrijd en werd hier ondanks een val tweede. Evelyn haar wedstrijdoefening op de balk ging helaas niet zoals gewenst. De vloeroefening die ze daarna prachtig turnde, resulteerde daarentegen in de eerste plek op dit toestel. Swany haar anderhalve schroef draaide net te weinig, maar ze turnde voor de rest een mooie oefening. Ze sloten de wedstrijd af met een hoge tsukahara op de sprong, waarop ze het eerste en tweede cijfer haalden. Swany kreeg bij de prijsuitreiking het zilver omgehangen en Evelyn eindigde op de zesde plek.