TGD zeer succesvol tijdens FK toestelfinales

1 juli vond er in Drachten de Friese Kampioenschappen van de toestelfinales plaats. Turnsters konden zich voor deze wedstrijd plaatsen op de twee plaatsingswedstrijden dit seizoen. Deze wedstrijd is een initiatief geweest van een paar enthousiaste trainers en er is een mooie, goed georganiseerde wedstrijd neer gezet.

In de eerste wedstrijd mochten Anna Wensink, Dione Mellink en Mara Damstra meedoen in de categorie jeugd 2 supplement H. Anna en Mara hadden zich voor alle vier de toestellen gekwalificeerd. Als eerste toestel stond brug op het programma. De zenuwen zaten er nog goed in en dat was wel te zien bij Anna. Helaas ging hierdoor de oefening niet helemaal zoals gehoopt. Mara turnde goed, een mooie oefening die beloond werd met een 3e plaats. Het tweede onderdeel was balk. Bij Anna werd helaas de sprongcombinatie niet geteld waardoor ze veel punten misliep. Mara turnde super op balk een prachtige oefening welke beloond werd met het goud. Een Fryske titel op dit toestel voor Mara, gefeliciteerd. Bij vloer turnden Mara en Anna beide super! Ze eindigde op dezelfde plaats. Als laatste onderdeel stond sprong op het programma. Anna mocht beginnen, ze liet een mooie overslag zien. Ook Mara liet een mooie overslag zien. Dione had zich ook gekwalificeerd voor dit onderdeel, maar helaas ging het niet zoals verwacht. Volgende keer beter.
Het was een leuke dag en we zijn erg trots op de prestaties van de dames.

Toestelfinales ronde 1!

Geplaatst door Turn- en Gymsport Dokkum op maandag 3 juli 2017

In wedstrijd 1 was het ook de beurt aan Nienke Hanemaaijer (junior G), Esmee Mellink en Lies Teertstra (senior G). Esmee had zich geplaatst voor alle 4 toestellen en Lies voor sprong en balk. Lies is nog herstellende van een enkel blessure, waardoor ze maar weinig voor sprong heeft kunnen trainen. Toch liet ze op de wedstrijd twee goede overslagen zien wat een 7e plaats waard was. Ook Esmee heeft goed gesprongen, dit was een bronzen medaille waard! Op de balk viel Esmee helaas met de radslag, waardoor ze op dit toestel 8ste werd. Lies was de balk de baas en liet een geweldige handstand zien. Haar strakke oefening was genoeg om Fries Kampioen te worden op dit toestel! Esmee deed ook mee op de brug. Hier liet ze een goede oefening zien, maar bij de afsprong had ze een kleine val en werd 6e. Op vloer turnde ze een strakke oefening wat wederom een bronzen medaille waard was! Nienke deed mee op brug en vloer. Op de brug turnde ze een goede oefening wat goed was voor een 9e plaats. Op de vloer was ze zeer strak en turnde een geweldige oefening. Helaas viel ze net naast het podium en werd ze 4e op dit toestel met 0,050 verschil met de nummer 3 en 0,100 verschil met de nummers 1!

In wedstrijd 2 was het de beurt aan Arwen Bo de Jager & Dyanne Kloosterman (junior F) en Janine Vellema & Anke Hiemstra (jeugd F). Op sprong kwamen Janine, Anke en Arwen Bo in actie. Arwen Bo liet twee goeie sprongen zien, maar had wel wat schoonheidsfoutjes. Ze werd 8ste op dit toestel. Anke en Janine hadden twee mooie sprongen. De scores in hun categorie lagen dicht bij elkaar. Anke werd hierop 9e, Janine werd 3e en mocht het brons mee naar huis nemen!  Bij de brug kwamen Janine, Arwen Bo en Dyanne in actie. Janine maakte een foutje in haar oefening, maar turnde hem nog knap door. Ze viel net naast het podium met een 4e plaats. Dyanne en Arwen Bo draaiden een goeie oefening en de scores in die categorie lagen dan ook dicht bij elkaar. Dyanne werd 8ste, Arwen Bo haar strakke en moeilijke oefening werd beloond met het goud. Zij is dus Fries Kampioen op brug! Op de balk had Arwen Bo wat pech, ze viel er helaas vanaf. Ze werd hier 7e. Tot slot mochten alle vier turnsters meedoen op vloer. Anke had een goede oefening met een paar kleine schoonheidsfoutjes. Ze werd 6e op dit toestel. Janine liet een erg moeilijke oefening zien wat dan ook genoeg was om Fries Kampioen te worden op vloer! Arwen Bo en Dyanne turnden alle twee een strakke en mooie vloeroefening. De scores lagen enorm dicht bij elkaar. Arwen Bo werd 4e met maar 0,050 verschil met de nummer twee. Dyanne mocht het zilver in ontvangst nemen.

 

In de derde wedstrijd was Turn en Gymsport Dokkum erg goed vertegenwoordigd. Er deden namelijk maar liefst elf turnsters mee in verschillende categorieën.

Aukelies Ijbema, Baukje van Meekeren & Anelka Bouma mochten mee doen in de categorie Senior E. Op sprong kwamen Aukelies en Baukje in actie. Baukje heeft een blessure aan haar enkel, maar voerde haar sprong ondanks de pijn nog goed uit. Ze liet een overslag en half in zien wat goed was voor een 9e plaats. Aukelies liet twee moeilijke sprongen zien, de yamashita ½ draai, dit was goed voor een 5e plaats. Op brug was het de beurt aan Aukelies en Anelka. Alle twee hadden ze een strakke oefening, maar er werd erg streng gejureerd, waardoor ze alle 2 een eis misten. Aukelies werd 6e en Anelka 8e. Door naar de balk waar Aukelies en Baukje aan meededen. Helaas vielen ze alle twee van de balk waardoor Aukelies 5e werd en Baukje 8ste. Tot slot nog de vloer. Baukje liet een mooie oefening zien en voerde alle elementen keurig uit. Ze werd 8ste. Aukelies turnde een moeilijke en mooie oefening. Ze mocht met 0,050 verschil met de nummer 1 het zilver mee naar huis nemen.

Doutzen Schilstra (Junior D) had zich geplaatst voor het toestel vloer. Tijdens deze oefening liet ze een mooie arabier streksalto met een halve draai zien. Haar oefening werd dan ook beloond met een hoge uitgangswaarde. Tessa de Graaf (Junior D) mocht haar oefening zien op de balk. Ze heeft netjes geturnd en was heel stabiel. Tessa liet mooie elementen zien aan de jury en publiek. Alleen bij het boogje moest ze de balk verlaten wat veel punten kost.

Nynke Swart (Junior E) was in haar categorie de enige die de moeilijke sprong: half in, heel uit turnde. Hier werd ze dan ook mee beloond met een bronzen medaille. Nynke turnde een hele mooie balkoefening. Alles was erg strak uitgevoerd met alleen één kleine wiebel. Bij de radslag bleef ze keurig op de blak staan. Haar oefening werd beloond met het derde cijfer. Als laatste mocht Nynke ook nog haar oefening op de vloer laten zien. Met haar mooie choreografie en nette en beheerste series mocht ze op het hoogste podium plaatsnemen en nam ze het goud mee naar huis!

Aukje de Beer (Senior C) heeft haar vloeroefening laten zien. Ze heeft een mooie oefening geturnd met een gewelde choreografie. Aukje zat in een sterk deelnemersveld maar had een mooie, hoge uitgangswaarde. Froukje Sliedrecht (Senior C) mocht meedoen op maar liefst 3 toestellen: sprong, brug en vloer. Op het toestel sprong turnde Froukje de tsukahara gehurkt, wat niet veel turnsters doen in haar categorie. Ze kreeg dan ook op het toestel sprong de gouden medaille. Op de brug turnde Froukje mooi haar oefening maar verliest ze punten door de netheid. Ze was op dit toestel vierde geworden. Als laatste turnde Froukje haar vloer oefening. De laatste weken is er hard getraind op de arabier dubbele schroef. Vandaag heeft ze hem geprobeerd. Tijdens het inturnen was het gelukt, alleen telt de wedstrijdoefening. Froukje was op het onderdeel vloer 5e geworden.

Marieke de Beer (Senior D) mocht mee doen op de toestellen balk en vloer. Op de balk stond Marieke met de radslag. Ze turnde een mooie spagaatsprong. Op het onderdeel vloer deed ze een mooie overslag hurksalto. Wietske Stuivenvolt (Senior D) mocht mee doen op alle 4 toestellen. Bij brug turnde Wietske een vlotte en nette oefening. Ze is op dit toestel vierde geworden. Bij de balk maakte ze het spannend of ze de flikflak ging doen. Gelukkig deed ze hem en deed ze hem super! Op dit toestel werd ze dan ook tweede. Op de sprong turnde ze de half in, half uit. Door de jury werd ze beloond op dit toestel met de bronzen medaille. Op de vloer turnde Wietske een nette oefening. Ook deed ze de mooie serie: arabier streksalto met een halve draai. Wietske werd op dit toestel derde en kreeg het brons mee naar huis. Sanne Stuivenvolt (Senior D) mocht plaatsnemen naast haar zusje en kreeg de zilveren medaille mee naar huis van het toestel vloer. Sanne turnde een hele mooie oefening zoals we van haar gewend zijn. Ze liet een mooie choreografie zien en voerde netjes de arabier streksalto uit.

Turn en Gymsport Dokkum kan erg tevreden zijn met alle prestaties van de turnsters. Iedereen die vandaag heeft mee gedaan heeft het goed gedaan en kan terug kijken op een leuke wedstrijd en succesvol seizoen!