Op zaterdag 22 en zondag 23 april was in Nieuwehorne de tweede plaatsingswedstrijd voor het Fries kampioenschap turnen, wedstrijdgroep 5.

Op zaterdag 22 en zondag 23 april was in Nieuwehorne de tweede plaatsingswedstrijd voor het Fries kampioenschap turnen, wedstrijdgroep 5. Van Turn- en Gymsport Dokkum kwamen dit weekend maar liefst 22 turnsters in actie.

Baukje Anna van der Meulen (pupil 1 N3), Thirza Scherjon, Welmoed van der Bij en Flore Postma (pupil 2 N3) mochten de dag starten. Baukje Anna turnde vooral op de sprong en brug goed en turnde voor het eerst de arabier flikflak op de vloer! Ze eindige op de elfde plaats en heeft zich geplaatst voor het FK. Flore turnde een goede wedstrijd, waarbij ze bleef staan op de balk en op de brug zelfs het hoogste cijfer van hun categorie behaalde met 13.050 punten. Ook Welmoed turnde goed en turnde zich op alle toestellen naar de top drie. Thirza had helaas een val van de balk en een foutje aan de brug, maar kon zich dat gemakkelijk permitteren. Ze behaalde op zowel op de vloer en sprong het hoogste cijfer van hun categorie en op de balk ondanks de val het tweede cijfer. Flore greep net naast het podium met de vierde plaats, Welmoed mocht de zilveren medaille voor de tweede plaats in ontvangst nemen en Thirza nam overtuigend het goud mee naar huis. Ze heeft zich als eerste voor het FK geplaatst met een verschil van maar liefst vijf punten verschil met nummer twee! Ook Welmoed en Flore hebben zich geplaatst met een derde en vierde plaats.

In de andere baan turnden Janine Vellema en Anke Hiemstra (Jeugd F). Ze hebben laten zien dat ze mee kunnen draaien op dit niveau. Anke had een mooie vloeroefening en werd hierop vierde, wat haar een toestelfinale opleverde. Janine liet op sprong en brug alle tegenstanders achter zich en mocht in het totaal klassement de bronzen medaille mee naar huis nemen. Beide dames hebben zich geplaatst voor het FK en Janine als derde.

In de tweede wedstrijdronde turnde Nynke Swart (Junior E). Ze deed een nieuwe sprong: de half in – heel uit en dit werd beloond met het tweede cijfer van haar categorie. Op de vloer scoorde ze het derde cijfer. Helaas viel ze met de pirouette van de balk, maar bleef vervolgens keurig staan met de radslag en het boogje. Nynke kreeg de bronzen medaille omgehangen voor de derde plaats! Helaas doet zij niet meer aan het FK, doordat zij de eerste wedstrijd niet geturnd heeft.

In de andere baan turnden Delina van der Meulen en Ytsje de Roos (Jeugd N4). Ytsje en Delina bleven beide op de balk staan, maar helaas viel Delina onverwacht nog met de afsprong. Ytsje behaalde hier het tweede cijfer van hun categorie. Op de vloer en sprong turnden ze beide keurig. Delina eindigde op de zevende plaats en Ytsje op de vijfde plaats. Delina plaatst zich als tweede en Ytsje als derde voor het FK.

Doutzen Schilstra, Tessa de Graaf en Ilse Brijker (Junior D), waren in de derde wedstrijdronde aan de beurt. De dames begonnen op de sprong, waarbij Doutzen twee keer een mooie half in – half uit sprong. Ilse sloeg dit onderdeel wederom over in verband met een blessure. Tessa sprong een mooie half in – heel uit, maar kwam bij de tweede sprong verkeerd terecht. Doutzen viel net als Tessa van de balk met de radslag en helaas bleef zij ook na een mooie brugoefening met de afsprong niet op haar voeten staan. Gelukkig maakten ze de wedstrijd goed af met hun prachtige vloeroefeningen. Ook Ilse deed dit en turnde daarnaast erg sterk op de balk, waarop ze bleef staan. Ilse eindigde op de twaalfde plaats, Tessa op de negende plaats en Doutzen op de achtste plaats. Doutzen staat reserve.

In de andere baan kwamen Anelka Bouma, Aukelies Ijbema en Baukje van Meekeren (Senior E) in actie. Ze turnden alle drie een stabiele wedstrijd. Anelka had een derde plaats op brug. Baukje een tweede plaats op balk en vloer en sleepten daarmee toestelfinales binnen. Aukelies won op drie toestellen en in het eindklassement overtuigend met ruim een punt verschil. Ook deze drie turnsters hebben zich geplaatst voor het FK. Anelka knap als vijfde, Baukje als derde en Aukelies met bijna vier punten verschil met nummer twee als eerste!

In de laatste wedstrijdronde turnden Aukje de Beer en Froukje Sliedrecht (Senior C). Froukje liet als enige een knappe tsukahara zien en dit werd beloond met het hoogste cijfer van hun categorie. Aukje turnde een mooie half in – half uit. Bij de tweede sprong kwam ze niet lekker uit met haar aanloop, maar gelukkig schakelde ze snel en sprong ze toch nog een overslag. Froukje en Aukje vielen helaas een keer van de balk, maar lieten een hele mooie vloeroefening zien. Aukje eindigde op de achtste plaats en Froukje net naast het podium op de vierde plaats. Froukje plaasts zich als eerste en ook Aukje plaatst zich voor het FK.

Ook Dyanne Kloosterma en Arwen Bo de Jager (Junior F), turnden in de laatste wedstrijd van deze dag. Een grote groep met veel concurrentie. Dyanne draaide een super stabiele wedstrijd en werd eerste op brug en vloer en plaatst zich hiermee voor de toestelfinales. Arwen Bo had helaas wat pech op de balk door een val, maar heeft op alle andere toestellen een goede oefening geturnd en werd tweede op brug. Dyanne mocht de zilveren medaille mee naar huis nemen. Arwen Bo had tijdens de eerste plaatsingswedstrijd al een hele goede score neergezet, waardoor ze alle twee geplaatst zijn voor het FK.

Op zondag was het de beurt aan Marieke de Beer, Sanne Stuivenvolt en Wietske Stuivenvolt (Senior D). Allemaal sprongen ze twee keer een goede half in – half uit over de pegasus. Helaas verliep de balkoefening van Sanne en Wietske niet zoals gepland. Marieke turnde een perfecte balkoefening, waarmee ze stond als een huis met de arabier en behaalde hier een ticket voor de toestelfinale. Wietske behaalde het hoogste cijfer van hun categorie op brug van hun categorie. Daarnaast sleepte ze op de vloer nog een toestelfinale binnen, waarmee ze zich voor elk toestel geplaatst heeft. Sanne liet wederom op vloer zien dat zij hier de beste is door daar het hoogste cijfer te scoren.  Sanne eindige op een keurige zesde plaats, Marieke kreeg een bronzen medaille voor de vierde plaats en Wietske de zilveren medialle voor de tweede plaats. Sanne, Wietske en Marieke hebben zich alle drie geplaatst voor het FK en Wietske overtuigend als eerste.

Met maar liefst acht medailles en achttien doorstromingen naar het Fries kampioenschap turnen mag Turn- en Gymsport terugkijken op een zeer succesvol turnweekend!

DSC_5526 DSC_5527 DSC_5540