Vier Friese turntitels voor Turn- en Gymsport Dokkum!

Vier Friese turntitels voor Turn- en Gymsport Dokkum!

Op zaterdag 17 juni het Fries kampioenschap turnen in Joure. Hiervoor hadden zich namens Turn- en Gymsport Dokkum maar liefst achttien turnsters weten te plaatsen  tijdens de voorrondes.

In de eerste wedstrijdronde was het de beurt aan Anke Hiemstra en Janine Vellema (Jeugd F). Anke liet op de sprong twee mooie overslagen en Janine twee keer een half in – half uit over de pegasus zien. Anke maakte tijdens de laatste training een rare val van de brug met de salto, maar turnde deze tijdens de wedstrijd heel knap. Janine behaalde op dit onderdeel het hoogste cijfer van hun categorie. De balk ging bij beide dames iets minder, maar dit maakten ze op de vloer weer goed met een mooie oefening. Anke eindigde in het eindklassement op twaalfde plaats en Janine kreeg de bronzen medaille omgehangen!

In de andere baan turnden Delina van der Meulen en Ytsje de Roos in de categorie Jeugd N4. Ze hadden een erg goede start bij de balk, waarop ze beide keurig bleven staan.  Ytsje behaalde hier het tweede cijfer en Delina volgde met een tiende verschil met het derde cijfer van hun categorie. Vervolgens werd erg netjes geturnd op de vloer, waarbij Delina met een hoge score van 15.333 overtuigend het hoogste cijfer scoorde. Op de sprong en de brug behaalde Ytsje het hoogste cijfer van hun categorie! Delina kon door gekneusde ribben helaas geen kip turnen aan de brug en turnde hier aangepast, maar netjes. Ytsje kreeg bij de prijsuitreiking de bronzen medaille omgehangen en voor Delina klonk het Friese volkslied voor de titel Fries kampioen!

In wedstrijdronde twee turnden Baukje Anna van der Meulen (pupil 1 N3) en Thirza Scherjon, Welmoed van der Bij en Flore Postma (pupil 2 N3). Baukje Anna zat er lekker in en haalde de radslag op de balk tijdens het inturnen tot stand. Helaas lukte het tijdens de wedstrijd hierbij niet om te blijven staan. Aan de brug turnde ze prachtig hoge zwaaien en op de sprong behaalde ze het derde cijfer van haar categorie. Ook op de vloer turnde zij een nieuw onderdeel: arabier dubbel flikflak. Baukje Anna eindigde op een knappe zesde plek in het eindklassement.

Welmoed en Flore begonnen sterk op de balk met een mooi boogje zonder eraf te vallen en behaalden hier het tweede en derde cijfer. Thirza bleef helaas met het boogje op de balk niet staan, maar maakte dit op de andere onderdelen weer helemaal goed. Ze haalde op de andere drie onderdelen het hoogste cijfer uit hun categorie met als uitblinker de vloer, waarbij ze de anderen ver achter zich liet met een score van maar liefst 15.533! Ook Welmoed en Flore turnden sterk op de andere onderdelen. Welmoed behaalde het tweede cijfer op de sprong en de balk en Flore derde cijfer op de balk. Flore eindigde net naast het podium op een knappe vierde plaats, Welmoed kreeg het brons omgehangen en Thirza overtuigend met een punt verschil het goud en mag zich Fries kampioen noemen!

In de derde wedstrijdronde turnden Arwen Bo de Jager n Dyanne Kloosterman in de categorie Junior F. Ze gingen van start op brug, waar Dyanne voor het eerste de kip deed en Arwen Bo haar oefening netjes turnde met weinig stopjes. Arwen Bo bleef de balk de baas en bleef staan met het boogje. Dyanne turnde een strakke oefening, maar moest de balk helaas bij de radslag wel even verlaten. Op vloer had Arwen Bo niet helemaal haar dag en maakte wat schoonheidsfoutjes. Dyanne turnde een zeer strakke oefening en werd op dit toestel eerste. Ze sloten de wedstrijd af bij de sprong. De scores lagen dicht bij elkaar. Arwen Bo werd achtste en Dyanne, die dit seizoen voor het eerst bij Turn- en Gymsport Dokkum turnt, mocht het zilver mee naar huis nemen!

In de vierde ronde was het de beurt aan Aukelies Ijbema, Baukje van Meekeren en Anelka Bouma in de categorie senior E. Ze gingen van start op de brug. Alle drie hebben ze hier een mooie oefening laten zien. Anelka heeft op de balk voor het boogje laten zien en bleef ermee staan! Baukje en Aukelies hebben alle twee een strakke oefening laten zien wat voor beide dames een tweede plaats waard was op dit toestel. Op de vloer wisten ze te stralen. Anelka deed voor het eerst een prachtige overslag salto en Baukje turnde een stabiele oefening. De wedstrijd werd afgesloten met voor alle drie twee goede sprongen. In het totaal klassement werd Anelka twaalfde en Baukje stond net naast het podium met een vierde plaats. Aukelies turnt sinds dit seizoen bij Turn- en Gymsport Dokkum en heeft laten zien dat ze onverslaanbaar is. Ook deze wedstrijd werd zij op alle onderdelen eerste en op de balk tweede en mocht en werd daarmee overtuigend met meer dan een punt verschil Fries Kampioen!

In de laatste wedstrijdronde was het de beurt aan Marieke de Beer, Sanne Stuivenvolt en Wietske Stuivenvolt (Senior D). Alle drie lieten ze een mooie half in – half uit op de sprong zien. Wietske behaalde hier de hoogste score, Marieke het tweede cijfer en ook Sanne behaalde hier een mooi cijfer. Helaas viel Sanne van de brug, waardoor zij te weinig elementen turnde en veel aftrek kreeg en ook Marieke viel hier, doordat haar hand losschoot. Wietske turnde een goede oefening en behaalde hier het tweede cijfer. Met een korte toestelverkenning op de balk, waarbij niet alles geturnd kon worden, lukte het tijdens de wedstrijd helaas niet om op de balk te blijven staan. Op de vloer werd dit gelukkig weer helemaal goed gemaakt en scoorden Wietske en Marieke beide de tweede plaats. Waar Sanne de vorige twee keer onverslaanbaar op vloer was, volgde zij nu met maar een tiende verschil. Sanne eindigde als dertiende, Marieke als achtste en Wietske werd Fries kampioen! Dit is extra bijzonder, omdat Wietske sinds vorig seizoen pas bij Turn- en Gymsport Dokkum is gaan turnen en toen twee niveaus omhoog is gegaan en dan ook nog Fries kampioen wordt!

In de andere baan turnden Aukje de Beer en Froukje Sliedrecht (Senior C). Aukje liet op het toestel sprong twee mooie sprongen zien. Froukje turnt als enige van de hele dag een tsukahara over de pegasus en dit werd beloond met het hoogste cijfer van hun categorie. Aan de brug werd door beide goed geturnd. Helaas lukte het niet om op de balk te blijven staan, maar ze maakten de oefening netjes af. Ook op de vloer werd netjes geturnd. Aukje turnde een mooie salto met halve draai en Froukje turnde wederom de anderhalve schroef, wat werd beloond met het tweede cijfer. Aukje eindigde op de tiende plaats en Froukje eindigde net naast het podium op de vierde plaats.

Met vier Fries kampioenen, een keer zilver en drie keer brons, was dit een zeer succesvol kampioenschap voor Turn- en Gymsport Dokkum!