Veel prijzen voor Turn- en Gymsport Dokkum

Veel prijzen voor Turn- en Gymsport Dokkum

In het weekend van zaterdag 17 en zondag 18 februari was de eerste plaatsingswedstrijd voor het Fries kampioenschap turnen in Dokkum.

Op zaterdag werd de dag gestart met Janne Arjaans en Anke Emma Blom in de categorie instap N3. Anke Emma liet zien dat ze zich sterk verbeterd heeft op het onderdeel sprong. Ook aan de rekstok liet ze een goede oefening zien en behaalde hier het tweede cijfer van hun categorie. Janne behaalde aan de rekstok en op  de vloer het hoogste cijfer van hun categorie. Janne kreeg het goud omgehangen met een verschil van ruim twee punten met de nummer twee. Anke Emma belandde met een miniem verschil met de nummer drie net naast het podium.

Fenna Hoekstra deed mee in de derde wedstrijd in de categorie pupil 2 N3. In dezelfde wedstrijd in een andere categorie, jeugd N4, deden Flore Postma en Welmoed van der Bij mee. We begonnen op het toestel balk. Flore was nog wat zenuwachtig wat zorgde voor een paar wiebels, de elementen waren strak. Ook Welmoed turnde netjes en stond als een huis na de radslag. Fenna eindigde haar nette oefening met een mooie radslag salto af. Op de vloer turnden ze mooie spagaatsprongen. Die van Flore was erg hoog en ver in de spagaat wat veel punten oplevert. Welmoed turnde een mooie loopoverslag, loopoverslag, handstandoverslag. Fenna was erg netjes en haalde zelfs het eerste cijfer op dit toestel. Op sprong werd er goed gesprongen en werd er technisch goed geturnd. Als laatste het toestel brug. Hier werd er goed geturnd. Fenna was super netjes en sloot af met een hoge streksalto. Flore had ook een nette oefening maar was wat onstabiel in de afsprong. Welmoed turnde netjes op dit toestel. En turnde goed achter elkaar door. Flore eindigde als vijfde, Welmoed werd tweede en mocht plaatsnemen op het podium. Ook Fenna mocht op het podium komen staan en kreeg ook het zilver omgehangen.

In de derde wedstrijd waren er twee categorieën: junior D en senior D. Tessa de Graaf en Sarah van der Meulen deden mee in de categorie junior D en in de categorie senior D waren Marieke de Beer en Nynke Swart aan de beurt. Aukelies Ijbema kon helaas niet mee doen aan de wedstrijd door een blessure. Op de burg werd netjes geturnd door Sarah en Tessa. Tessa viel helaas met haar afsprong wat zorgde voor wat aftrek. Sarah turnde een mooie oefening op de balk, alleen bij het boogje viel ze, ze herpakte zich goed met een radslag salto af. Tessa was erg strak op de balk en deed een mooie choreografie. Ze had hier zelfs het hoogste cijfer van haar categorie. Op de vloer hebben Tessa en Sarah beide een erg mooie choreografie. Tessa viel helaas met de overslag salto, maar het was al een overwinning dat de serie gesprongen werd door een blessure. Op sprong turnde Tessa een stabiele handstandoverslag. Sarah had hier een beetje pech, ze gleed over de pegasus heen en sprong hierdoor een onherkenbare sprong wat haar heel veel punten kost. Marieke en Nynke begonnen op het toestel balk. Marieke had niet haar dag op de balk, op vloer turnde ze een vrolijke oefening met een mooie overslag salto. Nynke had een hele strakke balk oefening, bij het boogje had ze helaas een val. Op de sprong deed ze een hele mooie half in, heel uit. Ze haalde hiermee zelfs het vierde cijfer van haar categorie. Op de brug werd er goed gewerkt, Nynke viel helaas met de zolendraai. De oefening heeft ze nog netjes afgemaakt. Marieke turnde een nette brugoefening. Nynke eindigde op de vijfde plaats, Marieke werd zevende.

In de laatste wedstrijd van zaterdag was Wietske Stuivenvolt aan de beurt in de categorie senior C. Froukje Sliedrecht kon helaas niet mee doen aan deze wedstrijd in verband met een selectie dag voor haar vervolgopleiding. Wietske begon haar wedstrijd op het toestel sprong. Ze turnde een nette half in, half uit. Op de brug werkte ze erg netjes en turnde ze alles achter elkaar aan wat zorgt voor hogere punten. De balk was even spannend, de oefening was erg strak alleen bij arabier een verstoring waardoor ze daarmee van de balk af viel. Op vloer herpakte ze zich uitstekend. Nette series en gymnastische sprongen heeft ze gedaan. Hier haalde ze dan ook het derde cijfer en een toestelfinale mee. Wietske eindigde op de vijfde plaats.

 

Op zondag werd bij de instap N3 gestart met Thealde Holwerda, Lieke van der Wal en Sterre Verhulst. Sterre en Thealde begonnen goed op de sprong, waarbij Sterre het hoogste cijfer van hun categorie behaalde. Bij Lieke gingen de landingen helaas niet zoals gepland, maar ze maakte dit weer goed aan de rekstok, waar ze het tweede cijfer behaalde. Thealde behaalde hier het hoogste cijfer en Sterre het derde cijfer. Ook op de vloer werd netjes geturnd, waarbij Thealde het derde cijfer haalde. Bij de prijsuitreiking kreeg Sterre de bronzen medaille voor de derde plek. Thealde en Lieke eindigden net naast het podium op een knappe vierde en vijfde plek.

 

Anne Jeannette Bouma turnde in de categorie pupil 1 N3 een goede wedstrijd. Op ieder toestel turnde ze zich naar de top vijf en op de balk zelfs de derde plaats. Anne kreeg met haar stabiele wedstrijd de zilveren medaille omgehangen.

In de categorie junior E turnden Ilse Brijker en Janine Vellema. Helaas had Ilse een val op de brug en balk, maar haar balkoefening was zo goed dat ze toch een ticket voor de toestelfinale behaalde. Ook met haar prachtige vloeroefening behaalde ze met de tweede plek een toestelfinale. Janine deelde deze plek op vloer met precies dezelfde score. Op het onderdeel sprong en brug werd ze eerste. Bij de prijsuitreiking won Janine het goud. Ilse eindigde op de achtste plek.

 

Zaterdag 17 of zondag 18 februari was er voor de oudere turnsters uit de B selectie hun eerste plaatsingswedstrijd voor de Friese kampioenschap. Zaterdag mochten Arwen Bo en Dyanne in de derde wedstrijdronde hun oefeningen laten zien bij de junioren niveau E. Alle twee waren ze ziek geweest dus hadden niet volop getraind de afgelopen weken. De start op balk ging bij Arwen Bo niet helemaal goed. Helaas viel ze er drie keer af. Dyanne was de balk de baas en bleef staan. Dit werd beloond met een derde plaats op dit toestel. Arwen Bo herpakte zich op vloer en turnde een strakke oefening. Dyanne kwam niet helemaal goed uit en viel met de arabier salto. Door naar de sprong. Helaas ging de tweede sprong van Arwen Bo niet helemaal goed en liet ze het publiek en de jury behoorlijk schrikken. Gelukkig was de eerste sprong wel goed, ook Dyanne had twee mooie sprongen. De dames sloten hun wedstrijd nog even goed af bij de brug door beide een strakke oefening te turnen.

In de laatste wedstrijdronde op zaterdag was het de beurt aan Baukje bij de senioren niveau E. Baukje had een goede start op brug, maar mist hier helaas nog wat verplichte onderdelen. Op de balk had ze een hele strakke oefening  wat met een grote voorsprong beloond werd met een eerste plaats op dit toestel! Ook op de vloer en sprong liet Baukje stabiliteit zien met strakke en nette oefeningen. Deze super wedstrijd werd beloond met een bronzen medaille!

De volgende ochtend was het de beurt aan Anouk, Demi en Nienke bij de jeugd niveau F. De dames starten op sprong. Nienke en Anouk sprongen een overslag. Alle twee hadden ze een nette sprong. Demi had een aantal dagen voor de wedstrijd haar enkel geblesseerd en sprong daarom met de trampoline. Ze deed wel een moeilijkere sprong waardoor ze ook een hoog cijfer heeft gekregen. Door naar de brug waar ze alle drie een goede oefening hebben laten zien. Nienke had een oorontsteking waardoor haar evenwicht niet helemaal goed was. Dit was duidelijk te zien op de balk en viel er meerdere keren af. Demi en Anouk waren de balk de baas en draaiden een nette oefening. Tot slot naar de vloer. Ook hier moest Demi haar oefening helaas aanpassen, maar daardoor wist ze de danspasjes niet meer. Gelukkig had ze wel alle elementen gedaan waardoor ze nog wel genoeg punten overhield. Voor Nienke was het de eerste keer een oefening op muziek, maar dit was niet te zien in de uitstraling. Anouk had een prachtige oefening met mooie elementen en dans. Ze werd dan ook 1ste op vloer. Ook mocht Anouk met een punt voorsprong de gouden medaille mee naar huis nemen.

Ook Janine mocht hier in actie bij de Junioren E. Gelijk van start op het engste toestel, de balk. Ze had een nette oefening met moeilijke elementen. Op de vloer had Janine super hoge series wat dan ook werd beloond met een tweede plaats op dit toestel. Janine liet op de sprong een sprong zien met een hoge moeilijkheidswaarde. Door deze ook nog netjes uit te voeren had ze dan ook het hoogste cijfer! Ze sloot deze strakke wedstrijd af op brug met ook weer een top oefening wat goed was voor een eerste plaats op dat toestel. Janine mocht bij de prijsuitreiking dan ook met meer dan een punt verschil de gouden medaille mee naar huis nemen!

In wedstrijd twee mocht Esmee van start bij de senioren niveau F. Esmee had een vliegende start op vloer. Ze had een strakke oefening en turnde alle elementen netjes. Dit werd dan ook beloond met een eerste plaats op vloer! Helaas ging het op sprong niet helemaal lekker. De eerste sprong was netjes, maar helaas weigerde Esmee de tweede sprong en was dit een 0. Omdat het gemiddelde van beide sprongen wordt genomen blijven er dan maar weinig punten over. Op brug mist Esmee een eis en had ze wat schoonheidsfoutjes. Ze sloot de wedstrijd af met een strakke balk oefening zonder te vallen.

In wedstrijd drie was Anke aan de beurt bij de Junioren niveau F. Ook Anke begon op vloer met een geweldige oefening met mooie series en dans. Dit was dan ook goed voor een tweede plaats op dit toestel. Op sprong liet Anke een moeilijkere sprong zien dan de meeste tegenstanders. Door deze ook nog super netjes uit te voeren was ze ook op dit toestel 2e! Anke zat lekker in de wedstrijd want ook op de brug had ze een mooie oefening. Hier waren wel wat schoonheidsfoutjes en stopjes. De wedstrijd werd afgesloten op de balk. Ook die was Anke de baas en voerde alle elementen netjes uit. Anke had de meeste tegenstanders deze dag, waardoor ze helaas geen medaille in ontvangst mocht nemen, maar wel super tevreden mag zijn over de wedstrijd!

Anelka en Lianne mochten het drukke wedstrijd weekend afsluiten bij de senioren niveau E. Op brug hadden ze alle twee een mooie oefening zonder fouten. Op balk had Anelka wat pech bij het inturnen en had ze een vervelende val en besloot ze een ander element te doen. Helaas viel ze er bij de wedstrijd wel af, maar verder had ze een strakke oefening. Lianne had een nette oefening maar had vlak voor de afsprong een grote wiebel waardoor ze het ons nog even heel spannend maakte. Gelukkig bleef ze staan en sloot ze haar oefening mooi af. Door naar de vloer. Hier hadden beide dames een strakke oefening met een hoge moeilijkheidswaarde. Lianne werd 2e op dit toestel! De wedstrijd werd door beide turnsters goed afgesloten op sprong. Het was een erg sterk en groot deelnemersveld. Lianne mocht de medaille voor de 4e plaats in ontvangst nemen!

In de derde wedstrijdronde was het in de categorie Jeugd E de beurt aan Jildou Halma, Jenny-Lynn Kootstra, Delina van der Meulen en Ytsje de Roos. Ytsje turnde vooral op brug en vloer sterk. Delina startte de balkoefening vervelend met een val bij de opsprong, maar hield zich daarna knap staande. Op de vloer behaalde ze het derde cijfer van hun categorie en heeft daarmee een ticket voor de toestelfinale binnen. Er werden meer toestelfinales in de wacht gesleept. Jenny-Lynn behaalde namelijk dezelfde score en werd daarnaast ook op de brug derde en op de balk tweede. Jildou wist op sprong, balk en vloer het hoogste cijfer te behalen en werd op de brug tweede. Bij de prijsuitreiking kreeg Jildou met een voorsprong van ruim anderhalve punt het goud omgehangen. Jenny-Lynn won het zilver. Delina werd zesde en Ytsje achtste.

Doutzen Schilstra en Adina Baukje Wijma turnden bij de categorie Junior D. Adina liet veel verbetering zien op het onderdeel sprong. Op het onderdeel brug heeft ze tevens veel progressie geboekt en dit werd beloond met een ticket voor de toestelfinale. Doutzen turnde ondanks een val van de balk bij de start van de oefening goed verder en wist het tweede cijfer op dit toestel te scoren. Hetzelfde gebeurde op de vloer, waarop ze toch nog een ticket voor de toestelfinale in de wacht heeft gesleept. Op de brug scoorde ze het hoogste cijfer van haar categorie. Doutzen kreeg met de prijsuitreiking de bronzen medaille voor de derde plaats omgehangen. Adina eindigde op de zevende plek.

In de laatste wedstrijdronde van het weekend turnden Swany de Haan en Evelyn Bakker in de categorie senior C. Swany haar balkoefening en sprong ging niet helemaal zoals gepland, maar ze turnde aan de brug een goede oefening. Op de vloer had Swany veruit de hoogste moeilijkheidsscore en ook de uitvoering was goed, waarmee ze het hoogste cijfer van haar categorie behaalde en daarmee een ticket voor de toestelfinale. Evelyn behaalde op de brug een ticket voor de toestelfinale. Op de balk turnde zij sterk en had daar de hoogste moeilijkheid. Met het hoogste cijfer heeft zij tevens hiervoor een toestelfinale binnen. Evelyn kreeg bij de prijsuitreiking het brons omgehangen, Swany werd zesde.

 

We kunnen terug kijken op een succesvol weekend!​​​​​​​​​​​​