Tweede turncompetitiewedstrijd 1e en 2e divisie

Afgelopen zaterdag heeft Turn-en Gymsport Dokkum de tweede turncompetitiewedstrijd van het seizoen georganiseerd. Deelnemers uit Friesland, Groningen en Drenthe kwamen naar Dokkum om hun kunsten te vertonen. In de eerste wedstrijd was het de beurt aan de instap meiden niveau N2: Ytsje de Roos, Delina van der Meulen, Jenny Lynn Kootstra en Wietske de Jong. De meiden mochten op brug beginnen een toestel waar vorige wedstrijd hoog op gescoord werd. De dames lieten nette oefeningen zien, Jenny Lynn heeft vorige wedstrijd al een finale in de wacht gesleept en ook vandaag liet ze zien bij de beste 8 te behoren. Ze behaalde het 4e cijfer op dit toestel. Ytsje werd vorige wedstrijd 5e op brug en het kan zijn dat zij alsnog in aanmerking komt voor de finale. Dit wordt later bekend. Balk is voor deze meiden een toestel wat door de spanningen nog wel eens een struikelblok kan zijn.Wietske turnde een prachtige  radslag zonder wiebel, helaas moest ze eenmaal de balk verlaten bij de handstand. Ondanks de val behaalde zij het 4e cijfer wat betekent dat zij haar oefening tijdens de toestelfinale in mei nogmaals aan de jury mag tonen! De andere meiden hadden vandaag wat meer moeite om op de balk te blijven staan maar hebben laten zien steeds betere handstanden en sprongen kunnen maken. Waar de meiden vorige keer nog onwennig op de vierkante vloer stonden lieten ze nu zien wel degelijk de oefening te beheersen! Mooie boogjes en loopsprongen werden aan de jury getoond. Delina van der Meulen en Wietske de Jong lieten zien boogje al met beide benen te beheersen wat een mooie bonus oplevert. Op sprong toonden alle dames een nette overslag wat met hoge punten werd beloond. Delina heeft hard gewerkt de afgelopen trainingen en zij liet deze wedstrijd dan ook een overslag over de pegasus zien. Naast de overslag turnden de dames een salto voorover of een arabier streksprong tot op de mat. Dit deden de dames naar behoren. Wietske liet zien echte springbenen te hebben en behaalde het 2e cijfer op dit onderdeel wat betekent dat zij ook een sprongfinale mag gaan turnen. De dames zijn op de goede weg. Voor de volgende wedstrijd moet er nog extra op vloer geoefend worden zodat hier ook hogere cijfers behaald kunnen worden. Het was een leuke en gezellige wedstrijd waar veel dingen al beter gingen dan de vorige wedstrijd en andere dingen nog extra aandacht verdienen. Goed gedaan!

De tweede wedstrijd was het de beurt aan Margriet van der Meulen, Junior 1e divisie. Margriet mocht net als vorige keer beginnen op vloer. Margriet had voor de vloeroefening al twijfels over haar eerste serie wat haar wat onzeker maakte. In de wedstrijdoefening turnde ze haar anderhalve schroef wel tot stand maar had te veel vaart en schoot na de landing ver vooruit. Margriet liet verder mooie spagaatsprongen en choreografie zien. Na vloer was Margriet erg aangeslagen en baalde ze erg van haar vloeroefening. Maar een wedstrijd bestaat uit 4 onderdelen dus ze moest er nog even tegenaan. Op sprong ging het bij het inturnen niet vlekkeloos maar in de wedstrijd liet ze zien de sprongen wel degelijk te beheersen. Ze sprong een tsukahara gehurkt en gehoekt. Ze behaalde op sprong het eerste cijfer wat haar een toestelfinale oplevert. Op brug turnde Margriet een fantastische oefening op de onderste brugligger helaas moest ze op de bovenste ligger de brug vroegtijdig verlaten. Balk was als laatste aan de beurt. Margriet liet een prachtige wisselkwart spagaatsprong zien maar de oefening liet helaas niet helemaal zoals gepland. Voor Margriet liep deze wedstrijd helaas niet zoals gehoopt maar er wordt hard gewerkt om te zorgen dat niet alleen het lichaam maar ook het hoofd tijdens de wedstrijd geconcentreerd blijft. Ook Margriet mag trots op zichzelf zijn met een 3e plek tijdens deze wedstrijd en een 2e plek in de turncompetitie.

Swany de Haan was als laatste aan de beurt voor Turn-en Gymsport Dokkum. Swany komt uit in Jeugd 1 N3. Swany mocht beginnen op vloer en tijdens het inturnen liet swany mooie hoge sprongen zien. Tijdens de wedstrijd gingen de series helaas niet zoals gehoopt maar de choreografie en gymnastische elementen turnde Swany beter dan de vorige keer. 3x is scheepsrecht hebben Swany en ik geconstateerd dus volgende wedstrijd gaan ook de series vast helemaal goed! Op sprong liet Swany zien bij de beste turnsters van Friesland, Groningen en Drenthe te horen ze behaalde de eerste score op dit toestel. Brug is een toestel dat tijdens de trainingen niet optimaal geoefend kan worden. Dit omdat Swany een oefening turnt op een enkele brugligger en Turn- en Gymsport Dokkum dit toestel helaas niet ter beschikking heeft. De zwaaien die Swany hoort te maken zijn daardoor lastig te oefenen maar ze heeft zich goed door de oefening geknokt. Voor de volgende wedstrijd wordt er hard getraind om de oefening te verbeteren. Als laatste was balk aan de beurt. Swany turnde deze wedstrijd voor het eerst een arabier op de balk en deze turnde ze prachtig tot stand. Swany behaalde de hoogste D-score van haar categorie maar helaas moest ze de balk wel twee keer vroegtijdig verlaten waardoor ze 5e werd op dit onderdeel en net geen toestelfinale behaalde. Swany heeft deze wedstrijd weer beter geturnd dan vorige wedstrijd en dit beloofd dan ook veel goeds voor de volgende wedstrijd op 18 januari. Goed gedaan!

Als laatste worden alle vrijwilligers die geholpen hebben deze wedstrijd mogelijk te maken van harte bedankt. Zonder jullie was het niet mogelijk geweest deze wedstrijd te organiseren. BEDANKT!