Provinciaal Kampioenschap 1e en 2e divisie

Afgelopen zaterdag waren de provinciale kampioenschappen (PK) en tevens plaatsingswedstrijd voor de landelijke wedstrijden voor de 1e en 2e divisie te Heerenveen. In de eerste wedstrijd deden er vier turnsters van Turn- en Gymsport Dokkum mee bij de categorie instap N2: Delina van der Meulen, Wietske de Jong, Ytsje de Roos en Jenny Lynn Kootstra.

 

Op sprong turnden alle dames naar behoren, mooie overslagen, arabieren en salto’s werden getoond. Op het tweede onderdeel; rekstok turnden alle dames mooie hoge zwaaien. Wietske had een zwaai teveel bij de heupdraai waardoor ze hard moest werken om nog op de stok te blijven. Op balk turnden de dames voortreffelijke oefeningen. Wietske en Jenny Lynn turnden een plus oefening; ze vielen 0 keer van de balk. Ytsje turnde vandaag voor het eerst radslag op de balk, hartstikke knap! Delina liet een nette oefening zien maar vergat helaas een stukje van de oefening wat haar veel punten kostte.

 

Na drie onderdelen stond Jenny Lynn 1e en Wietske 5e. Vloer, het laatste onderdeel, wat qua netheid en moeilijkheid nog lastig is voor deze dames stond nog op het programma. Hierdoor zou het lastig worden om op het podium te blijven staan. Delina van der Meulen turnde een mooie en sierlijke oefening met twee mooie spagaten en split wat voor andere turnsters vaak nog erg lastig is. Ytsje heeft ook laten zien vooruitgang te hebben geboekt, haar oefeningen werden met veel meer netheid en sierlijkheid uitgevoerd. De overslag op vloer is helaas nog niet stabiel en ging deze wedstrijd nog niet zoals gehoopt. Jenny Lynn liet voor het eerst een arabier flikflak zien op vloer, ook Wietske kan de arabier flikflak maar vergat deze helaas in de oefening te laten zien. Jenny Lynn eindigde net buiten het podium op een 4e plaats, Wietske werd 8e, Ytsje 12e en Delina 15e.

 

De dames hebben de beste wedstrijd tot nu toe gedraaid en gaan weer hard aan de slag om op het onderdeel vloer hoger te kunnen scoren! De dames mogen alle vier trots zijn op zichzelf, ze werken hard in de trainingen en dat is ook zeker terug te zien in de wedstrijd. Jenny Lynn en Wietske hebben zich met zekerheid geplaatst voor de landelijke 1/4 finale, Ytsje heeft zich onder voorbehoud geplaatst. Delina heeft zich helaas niet geplaatst.

 

Margriet van der Meulen deed in Heerenveen niet mee in verband met een blessure. Omdat Margriet van der Meulen 1e divisie turnt heeft zij zich rechtstreeks geplaatst voor de landelijke 1/8 finale en was het voor haar niet verplicht om het PK te turnen.

 

In de laatste wedstrijd was het de beurt aan Swany de Haan, jeugd N3. Waar het Swany de vorige wedstrijden niet lukte om haar beste kunnen te laten zien lukte dit vandaag hartstikke goed! Op sprong liet Swany weer zien de beste springbenen te hebben, ze behaalde hier het hoogste cijfer. Op brug, het tweede onderdeel, liet Swany voor het eerst een streksalto als afsprong zien. Waar Swany vorige keer veel punten verloor op haar tegenstanders kon ze het vandaag goed bijbenen, waardoor het puntverschil beperkt bleef.

 

Het derde toestel; balk is een toestel waar Swany een hoge moeilijkheid heeft. Swany turnde uiterst beheerst en strak, wat door de jury erg werd gewaardeerd. Ondanks een val bij de 1/1 pirouette behaalde ze hier het 2e cijfer. Op vloer, het laatste onderdeel, is Swany sprongen vooruit gegaan. Aan uitstraling, choreografie en netheid is hard gewerkt en dit liet Swany dan ook zien in de wedstrijd.

 

Swany mocht bij de prijsuitreiking een meer dan verdiende zilveren medaille in ontvangst nemen en heeft zich geplaatst voor de 1/4 finale. Turn- en Gymsport mag trots zijn op alle dames, naast de vereniging is ook trainster Kim meer dan tevreden. Al met al goede resultaten voor Turn- en Gymsport op dit hoge niveau!