Op zaterdag 11 februari en zondag 12 februari 2018 werden de eerste plaatsingswedstrijden voor de Friese Kampioenschappen georganiseerd voor wedstrijdgroep 4 in Dokkum.

Op zaterdag 11 februari en zondag 12 februari 2018 werden de eerste plaatsingswedstrijden voor de Friese Kampioenschappen georganiseerd voor wedstrijdgroep 4 in Dokkum.

In de eerste wedstrijd mochten Baukje Anna van der Meulen en Nessa van der Wal (pupil 2 D1) hun oefeningen laten zien in Dokkum. Het eerste toestel was brug. Baukje draaide een strakke oefening. Nessa had helaas een val bij het ophurken, maar herpakte zich erg goed en sloot af met een mooie hurksalto. Op de balk waren de zenuwen bij beide meiden soms nog te zien waardoor ze beide niet op de balk bleven staan. Op de vloer hebben ze zich erg goed herpakt. Nessa turnde een mooie arabier dubbel flikflak. Ook Baukje dit element zien. De wedstrijd sloten ze af met twee goede sprongen, een hurksalto en een handstandoverslag. De salto’s werden hoog geturnd, wat een hogere score geeft. Nessa werd negende en Baukje Anna mocht op het podium plaatsnemen, namelijk op de derde plaats!

 

Daarna was Iris Visser (jeugd G) aan de beurt van TGD. Ook Iris begon op het toestel brug. Haar oefening was strak en mooi afgesloten met een hurksalto. Op de balk viel ze helaas met het boogje achterover. Ze herpakte zich erg goed en maakte nog een handstand, dit zorgde ervoor dat ze toch nog alle elementen had geturnd wat erg slim is. Haar vloeroefening heeft ze mooi geturnd, met een nette loopoverslag. Als laatste het onderdeel sprong. Iris oefent hier hard voor om een mooie handstandoverslag te zien, hij gaat dan ook steeds beter. Op de wedstrijd liet ze dan ook mooie handstandoverslagen zien aan de jury. Iris werd zeventiende.

 

Famke Bouma (pupil 1 D1) mocht de wedstrijddag van TGD afsluiten. Als eerste was het onderdeel vloer. Hier turnde ze een erg mooie oefening, met een nette loopoverslag radslag. Bij het onderdeel sprong liet ze een huizenhoge hurksalto zien met een strakke landing. Bij de tweede sprong turnde ze een nette handstandoverslag. Op de brug turnde ze ook netjes. Bij de landing was ze alleen wat onstabiel wat veel punten kostte. Als laatste het onderdeel balk. Ondanks de zenuwen bleef ze op de balk staan tijdens haar oefening en zelfs bij de koprol bleef ze keurig er op staan. Famke werd knap zesde in een sterk deelnemersveld.

 

Op zondag mochten Milena Eelkema en Melissa Stuivenvolt (instap D1) en Marije Elzinga en Naomi Hardholt (Jeugd 1 D1) in de eerste wedstrijd hun oefeningen laten zien.

Milena en Melissa begonnen op de sprong. Zij lieten beide een hele strakke streksprong en een prachtige handstand platval zien. Met deze sprongen had Melissa het hoogste cijfer van haar categorie en Milena volgde met het tweede cijfer! Vervolgens gingen ze naar de brug. Hier scoorde Melissa het tweede cijfer van haar categorie op. Milena heeft ook een mooie oefening laten zien. Het derde toestel was de balk. Melissa en Milena lieten beide een super stabiele oefening zien en zelfs met de handstand en de koprol stonden ze als een huis! Ook hier behaalde Melissa het hoogste cijfer en Milena volgde met 0,03 punt verschil op dit toestel. Als laatste was de vloer aan de beurt. Voor het eerst een oefening op muziek en dan ook nog eens op een vierkante vloer, dat is nogal wat! Ook de vloeroefeningen zagen er keurig uit en met een overslag als laatste serie sloten zij de wedstrijd af.

In het eindklassement werd Milena heel netjes 5e en Melissa mocht het podium betreden voor de eerste plek! Met meer dan 2 punten verschil op de nummers 2 kreeg zij het goud omgehangen.

 

Marije en Naomi mochten op het spannendste toestel beginnen, de balk. Marije liet hier een strakke oefening zien en is niet gevallen. Helaas viel Naomi bij de radslag, maar maakte de rest van de oefening goed af. Op vloer en sprong lieten ze alle twee super strakke oefeningen zien. Ze sloten de wedstrijd af op brug. Tijdens een van de laatste trainingen lukte de kip weer bij Marije en ook op de wedstrijd turnde ze dit plus element super! Naomi liet zien dat ze ook bij de top behoord en scoorde op brug het 3e cijfer. Met een verschil van 0,15 viel Naomi helaas net buiten de prijzen en werd 4e . Met een punt verschil van de nummer 2 mocht Marije het goud in ontvangst nemen!

 

In de derde ronde was het de beurt aan Hiske de Roos (pupil 1 D1). Zaterdag kregen we nog het bericht dat ze ziek was, maar ze wilde het toch proberen (wat een bikkel!). Ze begon op vloer. Omdat ze nog niet fit was hebben we wat makkelijkere elementen uitgekozen, maar alsnog haalde ze een hoge score op dit toestel. Ook sprong ging super netjes. Helaas merkte Hiske toch dat ze niet fit was en ze nog weinig energie had. Hierdoor maakte ze op de brug een klein foutje bij de afsprong. Bij het in turnen op de balk lukte het helemaal niet meer en hebben we besloten te stoppen met de wedstrijd. Op naar de tweede plaatsingswedstrijd!

 

In de laatste ronde mocht Mellanie Mertens het wedstrijd weekend afsluiten. De start op vloer was super. Mellanie liet een super hoge arabier salto zien en ook de andere elementen waren strak. Op dit toestel werd ze dan ook 2e. Ook op sprong en brug turnde Mellanie een strakke oefening. Het laatste toestel was balk. Met veel zenuwen begon Mellanie aan dit toestel, maar gelukkig bleef ze de balk de baas en is ze er niet afgevallen. Helaas vond de jury de loopsprong niet goed genoeg, waardoor ze dit onderdeel hebben afgekeurd. Hierdoor viel het cijfer op de balk wat tegen. Desondanks mocht Mellanie in deze grote categorie toch het brons mee naar huis nemen!

 

We kunnen met een lach terug kijken naar deze wedstrijd. Alle turnsters hebben laten zien dat ze bij de top van hun niveau behoren!