Nine Postma en Silje van der Wal Fries kampioen turnen!

Nine Postma en Silje van der Wal Fries kampioen turnen!

Zaterdag 19 mei waren de Friese kampioenschappen van de jongste turnsters in Leeuwarden. Tijdens de voorrondes hadden zich namens Turn- en Gymsport Dokkum maar liefst dertien turnsters zich weten te plaatsen. 

In de eerste wedstrijdronde turnden Lieke van der Meer, Sophie Beintema en Nine Postma in de categorie pré-instap D1. Dit is het hoogste niveau waarop op deze leeftijd geturnd kan worden. Lieke turnde op de vloer een mooie oefening, maar ze deed de halve draai twee keer dezelfde kant op, wat veel aftrek heeft gekost. Sophie en Nine turnden de oefening naar behoren en op de onderdelen sprong en brug deden ze dit allerdrie. De wedstrijd werd afgesloten met het onderdeel balk, waarop ze, op de koprol na, bleven staan. Bij de prijsuitreiking mocht Sophie het zilver in ontvangt nemen en Nine werd Fries kampioen! Lieke eindige door het foutje op vloer net naast het podium. 

In de andere categorie turnden onze jongste turnsters Mare Sinnema en Silje van der Wal bij de pré-instappers D4. Mare liet zien goed te kunnen springen en was hier de beste van hun categorie. Silje volgde met de tweede plaats. Ook op de brug turnden ze goed en hier was de ranking precies andersom. Silje werd daarnaast ook eerste op de balk en de vloer. Mare maakte het spannend op de balk, maar bleef gelukkig staan en turnde tot slot nog een keurige vloeroefening, waarbij ze derde werd. Mare mocht het podium op voor het zilver en Silje kreeg met het goud overtuigend de titel Fries kampioen!

In de tweede wedstrijdronde deden Silke Hofstede, Bente Dijkstra en Lieke Minnema mee in de categorie pré-instap D4. Bente liet twee mooie sprongen zien en werd hier derde. De vloeroefening turnde zij erg netjes. Silke turnde op de brug heel sterk. Ze werd hier tweede en Lieke volgde met de derde plek voor haar mooie brugoefening. Alle drie beleven ze keurig op de balk staan. Lieke eindigde op de achtste plek, Bente als tiende en Silke als dertiende en een groot deelnemersveld waarbij de punten erg dichtbij elkaar lagen.

In de andere baan turnde Eva Kienstra van Ameland in de categorie pré-instap D5. Eva turnde voor het eerst twee nieuwe onderdelen op de brug en deze lukten. Daarnaast turnde ze erg goed op het onderdeel sprong, wat haar het vijfde cijfer opleverde. Ook de vloeroefening ging netjes. Tot slot was de balk aan de beurt, waar ze helaas een keer af viel en het podium buiten bereik was. Eva werd vijftiende, tevens in een groot deelnemersveld waar het puntenverschil klein was.

In de laatste wedstrijdronde was het de beurt aan Sterre de Vries, Myla Jagersma en Jose Holtewes in de categorie instap D2. Sterre haar voorbereiding was door een blessure niet optimaal, maar gelukkig was haar arm op tijd voor het FK weer geheeld. Ondanks haar blessure lukte het Sterre om de overslag te laten zien op de vloer. Helaas landde ze deze niet helemaal goed, maar ze heeft haar oefening heel netjes afgemaakt. Ook de rest van haar wedstrijd ging netjes! Ook Jose turnde een nette wedstrijd. Op alle vier toestellen turnde Jose erg netjes, maar haar hoogtepunt was toch wel op de brug. Hier liet ze hele hoge zwaaien aan de hoge legger en een hoge opzwaai voor de buikdraai zien. Op de balk turnde ze voor het eerst de koprol en hiermee bleef ze keurig zitten. Myla liet ook zien dat ze in dit niveau thuis hoort en turnde erg stabiel. Het niveau van vandaag lag heel erg hoog, maar Myla wist wel het vijfde cijfer op de balk en zelfs het tweede cijfer op de vloer te behalen met haar nette oefeningen. De afgelopen weken hebben alle drie de dames heel erg hard geoefend op hun oefeningen en dit was te zien op de wedstrijd. In een erg sterk deelnemersveld eindigde Sterre op de vijftiende plaats. Myla haalde nèt niet het podium en eindigde heel knap vierde! Door een fout waar Jose helemaal niks aan kon doen eindigde Jose lager in het klassement. Dus ondanks dat de uitslagen het niet zeggen, voor ons is ze heel netjes zevende geworden. 

In de andere baan turnde Janet van der Meulen in de categorie pré-instap D2. Janet turnde twee hele mooie sprongen waar de jury van onder de indruk was. Ook op de onderdelen brug en vloer turnde ze erg netjes en ze behaalde hiermee op beide toestellen het tweede cijfer. Met de koprol viel Janet helaas van de balk, waardoor ze de titel Fries kampioen net misliep. Toch was de rest zo goed dat ze de zilveren medaille verdiende voor de tweede plek!