Nieuw! Het beweegprogramma van Nijntje

KNGU_Online_Keurmerk definitief (1)

Nijntje en Turn- en Gymsport Dokkum leren peuters en kleuters beter bewegen met Beweegdiploma.

 

Nijntje, de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) en Turn- en Gymsport Dokkum gaan een meerjarig samenwerkingsverband aan met de ambitie om meer kinderen uit Dokkum e.o. tussen de 2 en 6 jaar te stimuleren om spelenderwijs beter te leren bewegen. Turn- en Gymsport Dokkum heeft namelijk met ingang van juli 2014 het Beweegdiploma-keurmerk van de KNGU verkregen en de bekende kinderheld Nijntje is de ambassadeur van het Beweegdiploma.

 

Dennis Mellink voorzitter van Turn- en Gymsport Dokkum is blij met het keurmerk: “Het keurmerk Beweegdiploma geeft onder andere aan dat wij lesgevers hebben die daadwerkelijk peuters en kleuters op een juiste en veilige manier leren hoe ze alle belangrijke vormen van bewegen kunnen leren. Dat doen we in een leuke sfeer met waarin spelenderwijs leren centraal staat. Na gemiddeld 20 uur ontvangen ze het Beweegdiploma met Nijntje erop en krijgen ze leuke badge van Nijntje.”

 

In juni 2013 werd tijdens het Groot NK Fantastic Gymnastics in Ahoy Rotterdam het Beweegdiploma geïntroduceerd voor kinderen van 2-6 jaar. Door middel van een toegankelijk en speels beweegprogramma leren kinderen in 20 uur spelenderwijs alle basisbeginselen van bewegen. Het is volgens Marja Kerkhof (managing director bij rechtenhouder nijntje, Mercis)  geen toeval dat nijntje als ambassadeur verbonden wordt aan het Beweegdiploma. “Goed leren bewegen is namelijk heel belangrijk en ontzettend leuk, maar niet meer vanzelfsprekend binnen onze maatschappij. Het stimuleren van een positieve leefwijze en kinderen spelenderwijs aansporen om te bewegen is waar het ons om gaat. Jong geleerd is oud gedaan. We zijn blij dat Nijntje daar aan kan bijdragen.”

 

Jaap Wals (directeur KNGU): “Wij willen met het Beweegdiploma een stimulans geven aan bewegen op jonge leeftijd nog voordat ze naar de basisschool gaan. Het belang van dit diploma voor de latere sportieve carrière en leefstijl wordt op aansprekende wijze benadrukt. Nijntje is bij uitstek een karakter dat zeer tot de verbeelding spreekt van peuters, kleuters en hun ouders en grootouders. Wij zijn bijzonder blij dat Turn- en Gymsport Dokkum aan de slag gaat met het Beweegdiploma en wensen alle peuters en kleuters uit Dokkum e.o. veel beweegplezier!.”

 

Wilt u uw peuter of kleuter aanmelden voor of wilt u meer weten over het Beweegdiploma bij Turn- en Gymsport Dokkum? Ga dan snel naar www.turnengymsportdokkum.nl

 

Waarom een beweegdiploma voor kinderen van 2-6 jaar?
Het halen van een zwemdiploma voor het jonge kind is voor veel ouders de normaalste zaak van de wereld en hoort bij de opvoeding. Het behalen van een beweegdiploma voor het jonge kind is nog niet zo vanzelfsprekend, maar o zo belangrijk voor de motorische en sociale ontwikkeling van een jong kind. Het kind kan in 10 tot 20 gymlessen het beweegdiploma behalen.

 

In de leeftijdsperiode van 2-6 jaar vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. In deze periode komen verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand. De snelheid in geleiding van prikkels van spieren naar hersenen en omgekeerd, neemt toe. Er ontwikkelt zich een verfijnde samenwerking tussen het gezichtszintuig, evenwichtszintuig en de sensoren in de spieren, pezen en gewrichten enerzijds en het zenuwstelsel anderzijds. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Het is dan ook belangrijk om hierop in te spelen. Daarnaast is bewegen voor het jonge kind van groot belang om overgewicht tegen te gaan. Zodra het kind goed kan lopen zijn speelse manieren van bewegen noodzakelijk.

 

De KNGU heeft de ambitie om eind 2017 40.000 Beweegdiploma’s uitgereikt te hebben aan kinderen tussen de 2 en 6 jaar.Gymclubs die het Beweegdiploma aanbieden hebben het KNGU keurmerk ‘Beweegdiploma’. De KNGU ziet onder andere toe op het gebruik van het juiste lesmateriaal, kwaliteit van technisch kader en regelmatige frequentie van de lessen.

 

De lessen beginnen op maandag 25 augustus in de gymzaal van het Fugellan (n.n.t.b.) van 16.00 tot 16.45 uur, gymzaal Fonteinslanden van 16.00 tot 16.45 uur en op dinsdag 26 augustus in de gymzaal van de  Fonteinslanden van 16.00 tot 16.45 uur. Voor meer informatie graag contact opnemen met Ingrid Talsma, tel.  0519-220582 of mail r.talsma01@knid.nl