Maar liefst veertien medailles voor Turn- en Gymsport Dokkum!

Maar liefst veertien medailles voor Turn- en Gymsport Dokkum!

Zaterdag 24 maart was de tweede plaatsingswedstrijd van de jongste turnsters in Harkema. Van Turn- en Gymsport Dokkum deden er 21 turnsters mee. De dag werd begonnen met acht pré-instappers in drie verschillende categorieën.
 
Britt Metz en Loise Hoomoedt kwamen de dag ervoor aan met de boot vanaf Ameland en deden zaterdag mee in de categorie pré-instap 1 D5. Hierin zitten de jongste turnsters die deelnemen aan wedstrijden. Ze behaalden met hun handstand-plat op de sprong het tweede en derde cijfer van hun categorie. Britt liet daarnaast met het hoogste cijfer op de brug zien dat zij hier de sterkste is en op de balk werd zij tweede. Helaas viel Loise van de balk, maar met voor de rest een goede wedstrijd, eindigde ze nog keurig op de achtste plek. Britt mocht tijdens de prijsuitreiking de hoogste trede beklimmen voor het goud.

Yalenka Veenstra en Janet van der Meulen deden mee in de categorie pré-instap 2 D2. Het eerste onderdeel was balk, waarop ze beide keurig bleven staan. Janet behaalde hier het tweede cijfer van hun categorie en ook op de vloer lukte dit haar. Op de sprong scoorden ze beide een goed cijfer en na deze drie onderdelen stonden ze er goed voor. Helaas hadden Yalenka en Janet beide teveel vaart  over na de heupdraai aan de brug en schoten ze door, wat veel punten kost. Yalenka eindigde op een keurige zesde plaats en Janet kreeg de zilveren medaille voor de tweede plaats omgehangen.

Lieke van der Meer, Nine Postma en Sophie Beintema deden mee op het hoogste niveau dat geturnd kan worden op deze leeftijd, namelijk pré-instap 2 D1. Alle drie vielen ze helaas van de balk met het moeilijke onderdeel de koprol op de balk. Toch maakten ze de oefening dapper af. De vloer werd netjes uitgevoerd met mooie overslagen, stutrollen en choreografie. Ook op de sprong en de brug werd goed geturnd. Nine turnde zich op alle toestellen naar de eerste plaats en kreeg dan ook het goud omgehangen bij de prijsuitreiking. Lieke won zilver en Sophie won brons.

In de tweede wedstrijd turnden Sterre de Vries, Myla Jagersma en Jose Holtewes in de categorie instap D2. Dat turnen een echte jurysport is, is wel gebleken. Ondanks dat Sterre keurig turnde, vielen haar cijfers hier en daar wat tegen. Gelukkig werd haar brugoefening wel goed beloond. Met haar supernette oefening op dit onderdeel kreeg zij het hoogste cijfer van haar categorie. In het eindklassement eindigde Sterre net naast het podium op de vijfde plek. Ook Myla had een goede wedstrijd. Zij kreeg op twee toestellen het één na hoogste cijfer. Met meer dan veertien punten kreeg zij op de vloer èn de brug het tweede cijfer van haar categorie. Bij de prijsuitreiking mocht Myla plaatsnemen op het podium voor de derde plek. Jose turnde op de vloer een nieuw element, namelijk de overslag. Deze voerde ze heel netjes uit, net als de rest van de oefening. Dit leverde haar het hoogste cijfer op van haar categorie en ook op de sprong wist ze het hoogste cijfer te behalen. Jose mocht net als Myla plaatsnemen op het podium, waar zij de zilveren medaille kreeg omgehangen.

 

In de andere baan turnden Chantal Aletta Sijtsma, Jada Boorsma en Lilly Bouman in de categorie instap D3. Chantal heeft goede vorderingen gemaakt ten opzichte van de vorige wedstrijd. Ze turnde erg stabiel en de oefeningen zaten goed in haar hoofd. Chantal eindigde in het eindklassement op de zevende plek. Ook bij Lilly zaten de oefeningen beter in haar hoofd. Helaas kreeg zij aftrek op de brug, omdat haar opzwaai niet hoog genoeg was. Lilly eindigde op de vijftiende plek. Jada kon de vorige wedstrijd niet meedoen, wat betekent dat afgelopen zaterdag haar eerste turnwedstrijd was. Dit was natuurlijk erg spannend, maar ze heeft goed geoefend en het ging goed. Helaas kreeg zij dezelfde aftrek op de brug als Lilly. Jada eindigde in het eindklassement op de dertiende plek.

 

In de laatste wedstrijd was het de beurt aan Bente Dijkstra, Lieke Minnema, Nienke Hiemstra en Silke Hofstede in de categorie pré-instap 2 D4. Bente behaalde op de vloer de hoogste score met 15.200 van hun categorie. Dit betekent dat ze maar twee tiende van een punt aftrek heeft gekregen over de hele oefening, erg goed. Ook Lieke haalde vijftien punten en Nienke en Silke zaten hier vlak tegenaan. De onderdelen sprong en brug gingen net zo goed en tot slot bleven ze allemaal op de balk staan. Toen was het na een goede wedstrijd wachten geblazen op de prijsuitreiking. Omdat het een grote categorie betrof, waren er vijf medailles te verdelen, waarvan er vier voor Turn- en Gymsport Dokkum waren. Nienke won brons met de vijfde plaats en Silke voor de derde plaats. Lieke won het zilver en Bente won goud.

In de andere baan turnde Eva Kienstra in de categorie pré-instap 2 D5, die net als Britt en Loise van Ameland moest komen. Eva begon goed met twee keer een mooie sprong. Na de sprong liet ze een keurige brugoefening zien, wat haar het derde cijfer van haar categorie opleverde, net als op de vloer. De balkoefening was zo strak dat dit haar zelfs het hoogste cijfer van haar categorie opleverde. Bij de prijsuitreiking kreeg Eva de bronzen medaille voor de derde plaats omgehangen.

Ook Mare Sinnema, Yinthe Kooistra en Silje van der Wal turnden in deze baan, in de categorie pré-instap 1 D4. Op de sprong werd laten zien dat ze power hebben. Mare iets teveel, waardoor de tweede sprong niet helemaal goed ging, maar gelukkig ging de eerste sprong wel heel goed. Silje eindigde behaalde hier de hoogste score van hun categorie. Ook lukte dit haar op de brug en de balk. Op de vloer liet Mare met de hoogste score zien dat zij op dit onderdeel de beste was. Yinthe liet zien dat ze sterk is en behaalde op de brug het tweede cijfer van hun categorie en op de sprong het derde cijfer. Helaas moest Yinthe op de vloer haar handen neerzetten na de koprol achterover wat veel punten kost. Dit heeft er voor gezorgd dat ze op twee tiende van een punt na het podium mist en op een knappe vierde plaats eindigde. Mare mocht het podium betreden voor de tweede plaats en Silje voor de eerste plaats.

Met maar liefst veertien medailles keert Turn- en Gymsport Dokkum huiswaarts. Het is nog even afwachten welke turnsters doorstromen naar het Fries kampioenschap, die zal worden gehouden op 19 mei in Leeuwarden.