Lieneke Hansma en Thirza Scherjon Fries Kampioen in eigen huis

foto FK

Dokkum. Zaterdag 4 maart 2017 was aan Turn- en Gymsport Dokkum de eer om het Fries Kampioenschap Acro te organiseren. Tevens was er een ticket te bemachtigen voor het District Kampioenschap op 18 maart in Ureterp. De beste teams uit de drie noordelijke provincies gaan dan strijden om door te stromen naar de halve finales.

Namens T&GD streden tien teams mee.

Ytsje de Roos, Wietske de Jong en Melissa Stuivenvolt vormen samen een zeer jong E junioren team. Met een speelse en soms verrassende oefening wist dit team de jury te imponeren en kregen ze zeer verdient het brons tijdens de prijsuitreiking.

Op het niveau E senioren duo’s streden maar liefst 28 teams uit Friesland om een plekje bij de beste acht. (voor doorstroming) Alyssa Zeilinga en Renee Brijker lieten technisch een verrassend strakke oefening zien. Artistiek komt dit duo nog wat tekort maar het team mag zeer tevreden zijn over hun optreden. Anelka Bouma en Sterre de Vries lieten zien dat hun oefening bij de beste helft hoort op dit kampioenschap. Zowel technisch als ook artistiek kwam de oefening “goed uit de verf” en ondanks een tijdsfout leverde dat een mooie 12 plaats op. Amelie Monsma en Lianne Reitsma hadden deze wedstrijd wat pech. Lianne was niet fit en had dan ook niet voldoende kracht om deze wedstrijd vol overtuiging aan te gaan. Ze hebben het goed geprobeerd. Het laatste T&GD team in deze categorie Marieke de Beer en Anouk Knoop wisten met veel overtuiging zich op het podium te nestelen. Ze ontvingen voor hun optreden de bronzen medaille. Artistiek behaalde dit duo de hoogste score in hun categorie door veel verrassende elementen te laten zien.

Bij de trio’s E senioren was er pech voor Sanne en Wietske Stuivenvolt en hun maatje Marije Elzinga. Tijdens de plaatsingswedstrijden ontving dit team twee maal goud maar dat is bij acro geen garantie voor de volgende wedstrijden. Eén foutje kan grote gevolgen hebben en dat overkwam dit trio. Er werd een element afgekeurd en daardoor een eis niet gehaald en dat kost heel veel punten. Het team heeft de oefening keurig tot een mooi einde gebracht en het publiek nog laten genieten van hun kwaliteiten.

Lieneke Hansma en Thirza Scherjon zijn technisch oppermachtig bij de junioren D duo’s en lieten dit zaterdag ook weer aan jury en publiek zien. Zeer strakke elementen met veel amplitude leverde hen de hoogste score op en daarmee het goud. Lieneke en Thirza werden aan het einde van de wedstrijd dan ook gehuldigd en toegespeeld met het Fries volkslied.

De stap naar de senioren clubgenootjes in hetzelfde D niveau is zo gemaakt want ook daar werd goed gescoord. Jildou Kootstra en Flore Postma straalden zaterdag op de vloer en hadden t.o.v. de plaatsingswedstrijden technisch hun oefening opgewaardeerd. Dit leverde ook een hele mooie score op en slechts 0,2 verwijderd van doorstroming. Shirien Elbakry en Chayenne Bosch hadden technisch een kleine hapering maar scoorden desondanks ruim voldoende voor doorstroming. Dit duo eindigde op 0,05 van het podium en werd 4de. Sanne Wolters en Jenny-Lynn Kootstra ontvingen in deze categorie de zilveren medaille voor hun artistiek zeer sterke oefening. De jury wist dit ook te waarderen en ze behaalden hiermee zelfs de hoogste score van de hele dag.

De vier teams die op het podium zijn geëindigd aangevuld met Shirien en Chayenne zullen op 18 maart in Ureterp de eer van Dokkum hoog houden op het Kampioenschap van Groningen Drenthe en Friesland.

Tot slot; het is onbegonnen werk om iedereen te noemen die deze dag mede tot een geweldig succes heeft gemaakt BEDANKT, wat een inzet en flexibiliteit. Dit maakt en is een vereniging.

Edwin Reitsma (vader van Lianne) heeft de hele dag prachtige foto’s gemaakt. Hij mocht de hele dag de vloer op om van alle teams foto’s te maken. Via de link kan iedereen de foto’s bekijken en bestellen als herinnering aan deze geweldige dag. Zie https://www.oypo.nl/edwinfotografie