JILDOU HALMA TWEE MAAL NEDERLANDS KAMPIOEN, LOREN GOLVERDINGEN BRONS!

JILDOU HALMA TWEE MAAL NEDERLANDS KAMPIOEN, LOREN GOLVERDINGEN BRONS!

Zaterdag 18 mei was het Nederlands kampioenschap van de derde divisie in Vianen. Namens Turn- en Gymsport Dokkum hadden maar liefst zeven turnsters zich tijdens de voorrondes weten te plaatsen als een van de 36 beste turnsters vanuit het hele land. Dit is al een hele prestatie.

Tijdens de eerste wedstrijdronde turnden Janne Arjaans, Lieke van der Wal en Thealde Holwerda in de categorie pupil 1 N3. Ze begonnen alle drie zeer sterk aan de rekstok. Janne werd hier zelfs eerste. Het volgende onderdeel was de balk, waar Lieke en Thealde op wisten te blijven staan. Janne moest helaas een val incasseren. De vloeroefening ging bij alle drie goed en Lieke haalde hier zelfs het vijfde cijfer op. Ze sloten de wedstrijd prima af op het onderdeel sprong. Bij de prijsuitreiking bleek de val van Janne haar de Nederlandse titel te hebben gekost. Ze eindigde op een zevende plek. Lieke volgde met maar 0,3 punten verschil op de elfde plek en Thealde werd 26e.

In de andere baan turnde Chayenne Bosch in de categorie pupil 2 N3. Chayenne begon de dag niet prettig, doordat zij autopech hadden. Gelukkig waren er supporters, die haar onderweg op konden pikken. Vijf minuten voor de aanvang van de opmars was Chayenne aanwezig. Ze mocht meteen aantreden op het onderdeel balk, waar ze helaas twee keer vanaf viel. Ze liet haar hoofd niet hangen en zette een mooie vloeroefening neer. Helaas viel Chayenne nogmaals met de streksalto op het onderdeel sprong. Ze sloot de wedstrijd toch goed af met een mooie brugoefening, waar ze hogere opzwaaien liet zien dan we gewend waren. Chayenne eindigde in het eindklassement op de 36e plek.

In de laatste wedstijdronde turnden Jildou Halma en Delina van der Meulen in de categorie junior D. Ze begonnen op het onderdeel sprong, waarop ze beide een mooie half in – heel uit sprongen. Op het onderdeel brug turnden Delina en Jildou beide een nette oefening. Helaas vielen beide dames van de balk, maar ze sloten heel sterk af op de vloer. Jildou haalde veruit het hoogste cijfer met een 12.700. Zij steeg daarmee van de 21e plek naar plek 1, een onverwachte wending! Jildou mag zich daarmee Nederlands kampioen in de meerkamp noemen! Delina eindigde op de 36e plek en mag trots zijn dat ze haar eerste NK heeft geturnd.

Loren Golverdingen turnde in de categorie senior C. Ook zij begon op sprong. Met een mooie tsukahara gehurkt startte ze de wedstrijd zeer goed. Op de brug had ze een paar schoonheidsfoutjes, maar wist haar oefening goed uit te turnen. Op de balk heeft ze heel hard gewerkt en is er niet afgevallen. Loren sloot haar wedstrijd af op vloer. Met haar unieke oefening viel ze op en turnde een nette oefening. De wedstrijd was tot het eind toe spannend en de scores lagen erg dicht bij elkaar. Loren eindigde op de 26e plaats.

Op zondag 19 mei waren de NK toestelfinales, waarvoor zich ook een aantal turnsters zich hadden geplaatst. Janne mocht op de vloer en sprong turnen. Ze maakte het op de vloer even spannend met de stutrol en kwam een tiende tekort voor een medaille. Op de sprong was dit eveneens het geval, ze heeft hier twee prachtige sprongen laten zien. Lieke liet zien een echte balkturnster te zijn, ze bleef op de balk staan en eindigde knap zesde. Thealde hoort met het onderdeel rekstok zeker aan de top en heeft dit tijdens haar meerkamp laten zien. Op de toestelfinale was de oefening iets slordiger, waardoor ze net 0,2 punten verwijderd was van een medaille. Jildou mocht een toestelfinale vloer turnen en de oefening van de meerkamp bood perspectief. Ze maakte dit helemaal waar en werd hier met ruim een punt verschil Nederlands kampioen! Loren had zich geplaatst voor de toestelfinale sprong. Ze was al als tweede aan de beurt. Ze deed een tsukahara gehurkt en gehoekt. Beide sprongen waren netjes uitgevoerd. Met een mooie score was het spannend wachtend tot het einde van de wedstrijd. Met een zeer klein verschil met de nummer twee mocht Loren de bronzen medaille mee naar huis nemen!