IEDEREEN APART MAAR TOCH SAMEN

IEDEREEN APART MAAR TOCH SAMEN

Team organisatie

De wedstrijden zijn allemaal afgelast, trainingen zijn anders dan normaal. Om motivatie te behouden te vergroten voor de acroleden hebben Suzanne de Beer en Wilma Schouwstra (acrotrainste

rs Turn- en Gymsport Dokkum) een online wedstrijdreglement ontwikkeld. In dit reglement zijn alle aspecten van acro verwerkt. Teamgevoel, individuele elementen, dans en vooral plezier!

Een online wedstrijd, om het teamgevoel te behouden. Een speciale wedstrijd, een wedstrijd die normaal nooit gedaan wordt. Het gaat allemaal een beetje anders dan normaal, maar toch wordt iedereen uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen en zichzelf te presenteren  Alle deelnemers worden dan ook beloond voor hun prestaties met een zilveren medaille!  De winnaars van de categorie krijgen een gouden medaille.

Algemeen doel: Onderhouden van fysieke vaardigheden, “Stip aan de horizon”, Contact met het werkveld, Sportief en gezellig bezig zijn met je sport, Korte wedstrijden, met beperkt aantal teams per sessie.

Team doel: Contact onderhouden met het team, Samen ergens voor gaan, Samenwerken, Elkaars kwaliteiten ontdekken en benutten, Jezelf presenteren.

Het concept is helder, eenvoudig en een groot succes. Na de pilot binnen de eigen vereniging is er de eerste landelijke wedstrijd gehouden. Van 9.00 uur tot 18.30 uur hebben vele acroteams in ronden van maximaal 1,5 uur hun teamprestatie neer gezet.

Hieronder enkele personen aan het woord die deze dag bijzonder hebben gemaakt.

Team trainster

Verrast las ik op Facebook van het plan voor deze online wedstrijd. Meteen heb ik een mailtje gestuurd om te informeren. Na het enthousiaste verhaal en alle informatie van Wilma en Suzanne zijn wij begonnen onze sporters te enthousiasmeren en met resultaat!

Door de heldere opzet van de regels en de uitgebreide keuzes die sporters voor zichzelf als doel konden kiezen, hebben vier teams deelgenomen aan de wedstrijd.

Wat ons en de sporters vooral aansprak was dat je samen met je team de vormpjes onder elkaar verdeeld en ook samen een stukje dans tegelijkertijd mocht laten zien. Allemaal zowel trainsters als sporters werden we weer ineens alert en had dat waar we mee bezig waren écht een doel waarbij we ook allemaal een echt acro gevoel hadden.

En dan eindelijk de wedstrijd zelf. Wat was dat spannend voor iedereen! Allemaal netjes in pak en de haren in hun wedstrijdkapsel (want dat werd ook per team afgestemd) zaten ze verwachtingsvol klaar. Wilma leidde alle sportertjes op een leuke en positieve manier helemaal door het wedstrijd gebeuren, En dat er ook nog een team eerste werd was helemaal boven verwachting. Ondanks dat een live wedstrijd de voorkeur heeft, kwam deze beleving juist door de vele “samen” momenten (ook al was dat voor een groot deel online) heel dicht bij de beleving van een live wedstrijd.

Onze ervaring: positief, leuk, op elk niveau een mooi doel te stellen iets waar je naar toe werkt, spannend en vooral voor even het gevoel van “acrogymen doe je samen!” Top georganiseerd! Bedankt voor de fijne ervaring!

Team bestuur

Voor de acroteams eindelijk weer eens wedstrijd en wel online! TGD Dokkum was de organisator van deze toch wel unieke acrowedstrijd. Acro is een teamsport en dankzij deze wedstrijd is het teamgevoel weer enorm gegroeid, fantastisch om dat te zien. Iedere team trainde vooraf afzonderlijk van elkaar via zoom of videobellen en ook de wedstrijd werd gehouden via zoom. De teams moesten zelf aan de slag met het reglement en bepalen welke elementen ze wilden laten zien. Diverse onderdelen zoals balans op de acropaaltjes voor de bovenpartners, transities voor de onderpartners en alle teamleden kracht, balans, lenigheid en behendigheid en een choreo op muziek. Met opmarsmuziek vooraf en alle deelnemers op het scherm te zien in wedstrijdpakjes, het haar weer strak in een knot en kriebels in de buik kwam het wedstrijdgevoel helemaal terug. Natuurlijk was er ook een heuse prijsuitreiking waarbij iedereen een zilveren medaille verdiende en per categorie een winnend team met goud “naar huis” ging.

Genoten van alle oefeningen, inzet, samenwerking teams, online teammeetings, blije koppies en enthousiasme. Hele dag een glimlach op mijn gezicht gehad.

Team Ouders

Een klein beetje mopperend starten we de dag… Tafel aan de kant, spullen opruimen, foto even recht hangen en nog een paar stoelen voor de hoofdact regelen. Haren rondraaien tot een strakke knot op het hoofd en ondertussen bemoedigend een peptalk geven dat dochterlief heus dat onderdeel wel gaat halen.  Overige kinderen uitzwaaien voor een doelloos blokje om met wederhelft. Camera afstellen in een houding waarbij een hoge waardering van de jury passend zou zijn! Met op de achtergrond het beginmuziekje slaan we nog snel een slag in de ravage die ochtend heet en ploffen we neer op een onzichtbare maar functionele plek in de “wedstrijdzaal”. Met veel enthousiasme en echte nervositeit vindt de wedstrijd plaats. In deze tijd van niets zoiets groots maken, het is genieten. Na een super resultaat volgen moeder en dochter de hele dag gezellig wedstrijden van vriendinnetjes, nichtjes en zusjes. Door de mooi gekozen muziek zit de “tribune” voor de laptop soms vol met kids. Wederhelft en ik proosten bij de laatste wedstrijd van het buurmeisje met een kop koffie! Waren we nu echt de dag zo mopperend begonnen? Neeee! We sturen een bericht dat het super leuk georganiseerd is. Bedankt voor het denken in mogelijkheden voor onze kinderen!

Het Juryteam

We dachten alle wedstrijden zijn afgeblazen; een seizoen zonder acrogym jureren. Tot we de vraag van de trainster kregen om een online wedstrijd te jureren. Wat een “leuke” maar ook spannende uitdaging. De week voor de wedstrijd was er een online meeting waarin alles werd uitgelegd. Een eenvoudige jurering met waardering voor de turnsters in 1-3 of 5 puntensysteem en een ander jurylid beoordeelde de inhoud en ook deze konden we eenvoudig terug vinden in de bijgeleverde reglementen. We konden dit direct invoeren in een online telprogramma (tip voor de regionale wedstrijden van de KNGU) welke de dames van de organisatie ook in konden kijken en controleren dmv een hoofdjury. Met een echte ceremonie protocollair werden de winnaars in beeld gebracht en muzikaal in het zonnetje gezet. Verrast was ik dat ook wij als jury een medaille ontvingen.

De Turnster

Vorige week zaterdag deed ik voor de 1e keer mee aan een wedstrijd acrogym. Door de Coronamaatregelen was het een online wedstrijd. Van te voren was ik best wel zenuwachtig  maar toen ik eenmaal bezig was vond ik het heel leuk om te doen. Het ging ook erg goed. Het was leuk om de andere meiden te zien, vooral de trio’s vond ik supergoed. Ik had echt niet verwacht dat we zouden winnen. Toen ik hoorde dat we hadden gewonnen was ik superblij! Ik verheug me erop om het de volgende keer in het echt te doen.

Mocht je belangstelling hebben voor deelname aan een volgende online wedstrijd stuur dan even een mailtje naar acrotgd@gmail.com.

Op het filmpje een samenvatting van een hele dag acroplezier.