Friese turntitels voor Turn- en Gymsport Dokkum

Zaterdag 14 januari was het provinciaal kampioenschap van de 1e en 2e divisie van Noord-Nederland in het Epke Zonderland Turncentrum in Heerenveen. Dit was tevens het tweede en laatste plaatsingsmoment voor de landelijke wedstrijden. Turn- en Gymsport Dokkum werd hier vertegenwoordigd door acht turnsters.

In de eerste wedstrijdronde mochten de instappers Hiske Sjoukje de Roos, Anne Jeannette Bouma en Chayenne Bosch de wedstrijd beginnen op het onderdeel sprong. Daarna mochten ze hun oefening aan de rekstok laten zien. Hiske en Anne lieten hier een nette oefening zien. Anne behaalde hier het tweede cijfer van haar categorie in Friesland. Chayenne turnde hier wat ingehouden, maar maakte dit op het toestel balk weer goed. Ze bleef hierop staan en haar oefening leverde haar het hoogste cijfer in haar categorie op. Hiske en Anne bleven helaas niet op de balk staan met de radslag, maar lieten zich daarna niet uit het veld slaan. Ze hebben de wedstrijd mooi afgesloten met goed geturnde vloeroefening. Ook Chayenne straalde op de vloer en behaalde hier veruit het hoogste cijfer (14.400) van haar categorie. Haar oefeningen samen leverden haar de gouden medaille op tijdens de prijsuitreiking en hiermee mag zij zich Fries kampioen noemen. Ook is zij als eerste geëindigd van de drie Noordelijke provincies. Anne eindigde net naast het podium op een knappe vierde plaats en Hiske op de zevende plek. Anne, Hiske en Chayenne alle drie goed genoeg gescoord om door te stromen naar de landelijke kwartfinalie.

Swany de Haan en Evelyn Bakker (Junior C, 2e divisie) openden de tweede wedstrijdronde knallend op het onderdeel sprong met de tsukahara over de pegasus. Op het onderdeel brug turnden ze netjes, maar helaas werd een element van Swany afgekeurd, wat erg veel punten kostte. Swany heeft zich ontzettend knap herpakt en een stabiele balkoefening geturnd, waarbij ze bleef staan. Ook heeft ze bij de vloer alles op alles gezet en met een overslag hele schroef een prachtige vloeroefening geturnd. Dit werd door de jury beloond met een 12.400, een van de hoogste cijfers uit haar categorie. Evelyn kwam daar vlak achteraan met een mooie score van 12.200. Helaas viel Evelyn een keer van de balk, maar ze stond als een huis met haar salto achterover op de balk. Evelyn heeft zich geplaatst voor de landelijke kwartfinale. Helaas heeft Swany zich ondanks de goede wedstrijd niet kunnen plaatsen door de dure fout op het onderdeel brug. Wel mag ze haar vloeroefening nog eens laten zien tijdens de toestelfinales.

In de derde wedstrijdronde mochten Jenny-Lynn Kootstra en Jildou Halma (Jeugd 1 N3). Jildou turnde op de vloer voor het eerst een overslag salto op de vloer. Jenny-Lynn haar vloeroefening ging helaas niet zoals gepland. Op de sprong lieten ze beide een half in – half uit over de pegasus zien. Het onderdeel brug ging bij beide dames erg goed met hoge opzwaaien. Jenny-Lynn behaalde hier een topscore van 14.233, goed voor het tweede cijfer van haar categorie. Het laatste toestel was balk, waarbij het bij Jildou niet helemaal goed ging. Wel zijn de twee boogjes achterover tot stand gelukt. Jenny-Lynn turnde op een val na een prima oefening met een arabier tot stand op de balk. Jildou en Jenny-Lynn hebben ook een plek voor de landelijke kwartfinale in de pocket.

Margriet van der Meulen (Senior A, 1e divisie) turnde tijdens dezelfde wedstrijdronde in de andere baan. Ze begon goed met twee keer een tsukahara gehoekt, wat haar een mooie score van 12.625 opleverde. Margriet turnde aan de brug voor het eerst een vluchtelement van de hoge naar de lage bruglegger en ook turnde ze haar balkoefening prima uit. Op de vloer liet ze goede schroeven zien in combinatie met prachtige choreografie. De dag werd mooi afgesloten door Margriet, die bij de prijsuitreiking de gouden medaille kreeg opgehangen. Ze draagt hiermee de titel Fries kampioen.