FRIESE TITELS VOOR TURN- EN GYMSPORT DOKKUM

NOORDWOLDE – Op zaterdag 22 april vond het individuele Fries Kampioenschap turnen plaats (meerkamp).
In de eerste wedstrijdronde mochten Nynke Posthumus (Jeugd F) en Lynn Ensink (middenbouw niveau 7) het spits afbijten. Beide begonnen op het onderdeel vloer. Lynn turnde in baan A een sterke vloeroefening. Nynke turnde in baan B haar zelfgemaakte vloeroefening op muziek, met hierbij een goede uitstraling. Op sprong was Lynn erg netjes, Nynke overtrof haar zenuwen en liet een mooie sprong zien. Op brug had Nynke een mooie kip en rondde zij haar oefening strak af. Ook Lynn was wederom erg strak en had hoge zwaaien. Vervolgens mochten de meiden hun oefeningen laten zien op balk. Nynke turnde een strakke oefening, met een mooie uitstraling. Lynn turnde een prachtige oefening, waar ze een tweede plek op dit toestel mee behaalde. Over de hele wedstrijd mocht Lynn uiteindelijk ook het zilver mee naar huis nemen. Nynke kijkt met een 9e plaats terug op een wedstrijd met persoonlijke overwinningen.
In de tweede wedstrijdronde kwam Luna te Raa uit in niveau 6 van de middenbouw. Luna begon op vloer en turnde hier een strakke flikflak. Op sprong liet Luna verbetering zien ten opzichte van de plaatsingswedstrijden door moeilijkere sprongen te turnen. Op brug liet Luna een goede oefening zien, waarbij alle bonussen werden toegekend. Op balk wist Luna haar zenuwen te bedwingen en turnde zij hoge en wijde sprongen, op dit toestel behaalde Luna de derde score. Uiteindelijk werd Luna knap vierde, met 0,025 verschil op de nummer drie.
In de derde wedstrijdronde was het de beurt aan Chantal Sijtsma, Myla Jagersma, Nienke Hiemstra en Amber Renkema. Zij kwamen uit in Jeugd H. De meiden begonnen op sprong en turnden hier allemaal netjes. Myla behaalde hier zelfs de hoogste score en Nienke de tweede score. Vervolgens mochten de meiden naar brug, waar Myla en Chantal een mooie oefening in een deel uitvoerden. Amber en Nienke deden de oefening in twee delen en waren hierbij erg strak. Chantal haalde de derde score op dit onderdeel. Na brug kwam balk, waar de meiden best Alle vier bleven staan, erg knap! Amber liet hier wijde sprongen zien en ook Nienke verbeterde zich ten opzichte van de plaatsingswedstrijden. Amber, Nienke, Chantal en Myla sloten hun wedstrijd af op vloer. Ook hier wisten de meiden de stralen. Chantal haalde hier zelfs de hoogste score! Uiteindelijk ontving Chantal het brons voor de hele wedstrijd, werd Myla 7e, Amber 16e en Nienke 19e.
In de andere baan turnden Merle Bouma, Silke Wiersma en Esmee Mullender in het niveau middenbouw 5. Ze begonnen sterk op sprong en deze lijn zetten ze voort op brug. Silke scoorde op beide toestellen zelfs het hoogste cijfer in hun categorie. Op de balk bleven ze alle drie knap staan, hier behaalde Esmee de hoogste score. Door heel netjes te turnen werd door Merle en Esmee ook hoog gescoord op vloer. In het eindklassement werd Esmee met ruim verschil eerste en kreeg de titel Fries Kampioen. Silke eindigde net naast het podium op een mooie vierde plaats. Ook Merle eindigde in de top 10, op een knappe negende plaats.
De wedstrijddag werd in de laatste wedstrijdronde afgesloten door de oefeningen van Ellin de Boer en Neelke Lijzenga, uitkomend in middenbouw niveau 4. Ellin en Neelke begonnen op sprong en turnden hier meteen twee nette sprongen. Op brug turnde Ellin een strakke oefening, met ruimte voor verbetering in de moeilijkheid. Toch haalde Ellin hier de tweede score! Neelke maakte een foutje op de onder legger, maar herstelde dit door een prachtige kip en driekwart reus te laten zien aan de hoge. Voor balk waren beide meiden zenuwachtig. Ellin turnde een strakke oefening en bleef staan. Ze maakte het bij de afsprong nog even spannend door te wiebelen, maar herstelde dit netjes. Uiteindelijk kreeg ze de vierde score op dit toestel. Neelke turnde een hoge handstand en wijde sprongen, maar viel helaas bij de radslag. Neelke en Ellin sloten de dag af op het onderdeel vloer. Neelke liet een vrolijke oefening zien, waarbij ze een hoge moeilijkheidswaarde had. Ook Ellin liet een mooie oefening zien. Uiteindelijk werd Ellin vierde, met 0,125 verschil op de nummer 3. Neelke werd 17e.
Ook Mirjam Slager (junior H) had zich geplaatst voor de Friese kampioenschappen en startte haar meerkamp op vloer; ze liet hier een nette oefening zien met daarin een prachtige overslag. Daarna kwam sprong, niet Mirjam haar favoriete toestel, maar ze hield zich goed en turnde een prima overslag. Op balk liet Mirjam een keurige oefening met een mooie hoge handstand zien. Helaas moest zij hier wel een val incasseren. En als afsluiter een prachtige oefening met een salto als afsprong op brug. Mirjam eindigde op een mooie achtste plaats.
In de andere baan werd geturnd door de jeugd turnsters niveau G. Eline van der Wagen en Milena Eelkema hadden zich voor deze wedstrijd weten te plaatsen. Beide turnsters turnden een stabiele wedstrijd en maakten geen fouten. Op sprong behaalden ze beide het tweede cijfer van het deelnemersveld. Ook op brug en balk werd netjes geturnd. Ze sloten de wedstrijd mooi af door te stralen op vloer. De prijsuitreiking was spannend, maar helaas eindigden ze met kleine verschillen net naast het podium. Eline kwam 0,18 punt tekort voor het brons en werd knap vierde. Milena eindigde op de zesde plaats.