Fries kampioenschap toestellen

Fries kampioenschap toestellen
 
Op zaterdag 18 juni mochten veel turnsters van Turn- en Gymsport Dokkum met hun toestelfinales strijden om de titel Fries kampioen.
In de eerste ronde turnden in bij de middenbouw niveau 4 Silje van der Wal en Anne Sophie Kraamer. Silje had zich geplaatst voor het onderdeel balk waarop ze het hele seizoen erg stabiel turnde. Helaas viel ze er deze keer af, waardoor ze de titel niet kon pakken en als vierde net naast het podium eindigde. Anne Sophie turnde zich dit seizoen op de vloer elke keer naar de eerste plaats. Wederom turnde ze een prachtige oefening, waarmee ze vandaag het zilver won.
In de andere baan turnden Nynke Posthumus, Ellin de Boer, Esmee Mullender en Silke Wiersma in de categorie middenbouw niveau 5. Als eerste kwamen Nynke en Ellin in actie op balk. Ze turnden hun oefeningen netjes en strak en werden beloond met een mooie zilveren medaille voor Nynke en een bronzen medaille voor Ellin. Daarna turnden Esmee, Nynke en Ellin op vloer. Alle drie turnden een prachtige oefening. Het zilver voor Ellin en het brons voor Nynke. De scores lagen ontzettend dicht bij elkaar. Esmee belandde nipt naast het podium, met een minimaal verschil van 0,05. Als laatste was sprong aan de beurt. Hier kwamen Silke en Nynke in actie. Silke liet mooie sprongen zien, waardoor ze uiteindelijk het zilver mee naar huis mocht nemen. Ook Nynke turnde hier mooie sprongen.
In de tweede ronde was het de beurt aan Mirjam Slager, Myla Jagersma, Chantal Sijtsma, Elske Feenstra en Eline van der Wagen. Zij kwamen uit in jeugd H. De wedstrijd begon op brug, hier kwam Mirjam in actie. Ze turnde een stabiele oefening, ondanks een blaar. De scores lagen weer dicht bij elkaar en ze werd knap achtste. Daarna was het de beurt aan Chantal op balk. Ze turnde netjes, maar viel helaas met de radslag. Hierdoor werd ze veertiende. Het derde toestel was vloer. Hier turnden Chantal, Myla en Elske. Chantal turnde een super mooie oefening en werd nipt vierde. Ook Elske turnde ook netjes. Helaas werd een element afgekeurd, waardoor ze zestiende werd. Als laatste mochten Myla, Eline en Chantal naar sprong. Eline en Chantal hadden een paar kleine slordigheden en eindigden als achtste en veertiende. Myla turnde een prachtige eerste sprong en had daarmee de hoogste score van het deelnemersveld. Ze struikelde helaas bij de tweede sprong, waardoor ze de titel niet kon pakken.
In de andere baan turnden Yfke Wierda en Milena Eelkema. Deze meiden kwamen uit in jeugd G. Yfke begon op balk. Hier kwamen de zenuwen even op, maar ze bleef staan! Daarna mochten beide meiden naar vloer. Milena had een paar slordigheden en eindigde op de tiende plek. Yfke wist met een mooie oefening het brons te winnen. In de derde ronde gingen de turnsters naar brug. De jury waardeerde Yfke haar oefening met een mooie vijfde plek. Milena werd zestiende. Milena sloot haar wedstrijd af met twee mooie sprongen, waarvoor ze het brons in ontvangst nam.
In ronde drie Thealde Holwerda bij de jeugd derde divisie. Zij had zich voor alle toestellen geplaatst. Thealde haar specialiteit is brug, waarop ze in de voorrondes steeds het hoogste cijfer haalde. Helaas had ze vandaag een val op dit onderdeel, waardoor dit deze keer niet lukte. Op de vloer turnde ze een mooie oefening waarmee ze met een minimaal verschil van 0,05 net naast het podium eindigde. Op de balk wist ze met haar stabiele oefening de titel Fries kampioen te veroveren.
In de andere baan turnde Anouk Knoop, uitkomend in junior F. Zij begon op brug. Ze was hier in eerste instantie reserve voor, maar mocht toch meedoen. Anouk turnde een ontzettend strakke oefening, waar ze knap zevende mee werd in een sterk deelnemersveld. In de tweede ronde turnde Anouk op balk. Ze bleef haar zenuwen de baas door te blijven staan met boogje. Ze won uiteindelijk het zilver. Het laatste toestel voor Anouk was vloer, haar favoriete onderdeel. Ze kreeg de hele zaal aan het klappen met haar prachtige oefening vol mimiek en uitstraling. Ze kreeg hiervoor het zilver omgehangen.
In de laatste ronde mocht Fenna Hoekstra bij de junioren derde divisie turnen en Swany de Haan bij de senioren derde divisie. Beide turnden ze alle vier onderdelen. Op het onderdeel sprong turnde Fenna een nieuwe sprong, wat haar de bronzen medaille opleverde. Op de brug werd ze met een prachtige oefening Fries kampioen. Swany turnde zich op de balk met een indrukwekkende combinatie van een radslag-loopsalto voorover naar het brons. Op de vloer werd Swany met een ruime voorsprong Fries kampioen.