Eerste plaatsingswedstrijd voor het Friese Kampioenschap

Dit weekend was de eerste plaatsingswedstrijd voor het Friese Kampioenschap. Tijdens deze wedstrijd hebben de turnsters de mogelijkheid om zich te plaatsen voor het FK. De turnsters die turnen in keuze oefenstof hebben daarnaast ook nog de mogelijkheid om zich te plaatsing voor de toestelfinales van Friesland.

Zaterdag begonnen Demi Leistra, Nienke Eelkema en Anke Hiemstra in de categorie Junior E. De meiden begonnen hun wedstrijd op het toestel vloer. Met hun mooie oefeningen begonnen ze de wedstrijd goed. Demi behaalde op dit toestel zelfs het tweede cijfer van haar categorie. Bij het toestel sprong turnde Anke een nette handstandoverslag. Demi turnde ook een nette handstandoverslag. Ook Nienke sprong een mooie handstandoverslag. Op brug turnden de meiden goed achter elkaar door met bijna geen stopjes. Nienke behaalde op dit toestel zelfs het derde cijfer van haar categorie. Ook op balk lieten de meiden kun goede turnkunsten zien.

In de andere baan turnden Anke Emma Blom, Janne Arjaans, Thealde Holwerda en Lieke van der Wal bij de pupillen 1 N3. Ze begonnen op de sprong, wat ze goed deden. Thealde haalde hier zelfs het hoogste cijfer van hun categorie en Lieke het derde cijfer. Met hun mooie zwaaien aan de rekstok wisten onze turnsters iedereen veruit achter zich te laten met de beste scores. Op de balk begon Thealde haar balkoefening met een val bij de opsprong, maar ze maakte de oefening goed af. Dit leverde haar het derde cijfer op. Anke Emma vergat een onderdeel, waardoor zij niet meer wist wat zij moest doen. Gelukkig heeft ze met wat hulp nog wel alle verplichte elementen kunnen turnen, wat veel aftrek scheelde. Janne en Lieke bleven staan en haalden hier het eerste en tweede cijfer met scores van boven de 14 punten! Dit zelfde lukte Lieke op de vloer. Janne volgde met het tweede cijfer en Anke Emma met een mooie oefening met het derde cijfer. Thealde was hier in de war en turnde een verkeerd onderdeel, wat twee punten neutrale aftrek kostte. Toch had ze goed genoeg geturnd en mocht voor de meerkamp de bronzen medaille ontvangen. Lieke kreeg het zilver omgehangen en Janne het goud. Anke Emma eindigde op een mooie zesde plaats.

Chayenne Bosch en Anne Jeannette Bouma turnden in de categorie pupil 2 N3. Ze begonnen op de balk, waar ze beide op zijn blijven staan. Op de vloer turnde Anne voor het eerst een losse radslag en haar vloeroefening leverde het tweede cijfer op. Chayenne had de flikflak salto er weer ingedaan en werd eerste op de vloer. Dit lukte Chayenne ook op de sprong en op de brug, waar ze deze keer een mooie streksalto als afsprong turnde. Anne turnde zich op de brug met de kip naar de derde plek en deed ook op de sprong de streksalto. Bij de prijsuitreiking kreeg Anne het brons omgehangen en Chayenne het goud.

In de tweede wedstrijdronde turnde Jildou Halma bij de junioren D. Jildou begon op de balk, waar ze deze week had besloten een losse rol te turnen. Helaas had ze hiermee een val. Op de vloer maakte ze dit helemaal goed en turnde zich hier ruim naar het hoogste cijfer van haar categorie. Ook op de brug deed ze dit. Op de sprong turnde ze twee goede sprongen, wat zorgde voor het derde cijfer en daarmee sleepte ze al drie toestelfinales binnen. Bij de prijsuitreiking kreeg overtuigend met 2,5 punt verschil het goud omgehangen.

Welmoed van der Bij turnde in de derde wedstrijdronde in de categorie jeugd E. Dit was voor Welmoed de eerste wedstrijd van het seizoen en tot vorige week was het door de blessure die ze had nog onzeker of ze deze wedstrijd al kon deelnemen. Voor het eerst sprong ze weer op over de pegasus en op de vloer. Welmoed turnde aangepast op de vloer en met trampoline op de sprong om de belasting zoveel mogelijk te beperken. Ondanks de minimale voorbereiding heeft Welmoed fenomenaal geturnd. Ze werd eerste op de vloer, tweede op de balk en vierde op de brug, wat haar drie toestelfinales oplevert. Welmoed kreeg boven verwachting de bronzen medaille omgehangen bij de prijsuitreiking.

In de andere baan waren Aukelies IJbema en Anelka Bouma aan de beurt bij de Senioren E. In de categorie Junioren E waren Adina Wijma en Janine Vellema aan de beurt. Adina en Janine begonnen hun wedstrijd op het toestel vloer. Adina liet een prachtige oefening zien en mooie gymnastische series. Janine turnde mooie series, waaronder een nette arabier streksalto. Op sprong turnde Adina een goede handstandoverslag. Janine sprong een mooie half in half uit. Op brug turnde adina netjes, ze haalde hiermee zelfs het derde cijfer van haar categorie. Janine voerde een mooie kip met een halve draai uit. Op balk turnden beide meiden netjes. Janine mocht plaatsnemen op het hoogste podium en kreeg goud opgehangen met plaatsing voor vier toestelfinales. Adina werd keurig vijfde.

Aukelies en Anelka begonnen hun wedstrijd op sprong. Anelka liet een goede handstandoverslag zien waar ze trots op kan zijn. Aukelies turnde nette sprongen. Op brug werd er goed achter elkaar door geturnd zonder stopjes. Voor het toestel balk waren er wat zenuwen, maar ze lieten zien dat deze zenuwen goed de baas zijn door te blijven staan tijdens de oefening. Anelka met de radslag en Aukelies met de handstanddoorrol. Op vloer lieten ze beide mooie vloeroefeningen zien! Aukelies mocht plaatsnemen op het hoogste podium en nam goud mee naar huis. Anelka werd zesde.

In de laatste wedstrijd van de zaterdag kwamen de Senioren C in actie, Femke Damstra en Loren Golverdingen. Ze mochten beginnen op het zenuwtoestel balk. De zenuwen kwamen hier een beetje terug, waardoor de meiden vallen moesten incasseren. Gelukkig hebben ze zich goed herpakt voor het toestel sprong. Femke turnde hier een nette half in half uit. Loren liet haar sprongbenen zien en turnde een tsukahara gehurkt. Op brug werd er netjes doorgeturnd. Loren maakte het spannend met de losom tot handstand, maar herpakte zich super goed. Femke liet een mooi wippertje zien op de brug. Beide dames mochten plaatsnemen op het podium. Femke op de derde plaats en Loren op de tweede plaats. Beide met drie toestelfinales op zak.

Op zondag mochten de instappers N3 als eerste aantreden. Hier deden Sophie Beintema en Lieke van der Meer mee. Ze begonnen sterk op de sprong met een overslag en een hoge salto. Sophie werd hier eerste en Lieke tweede. Op de brug deden ze dit ook met een ruime voorsprong. Bij de balkoefening heeft Lieke laten zien haar radslag verbeterd te hebben en zette haar voeten er nu op. Helaas verloor ze daarna nog haar evenwicht. Sophie bleef de hele oefening op de balk staan. Op het laatste onderdeel vloer turnden ze mooi en werd Sophie eerste en Lieke tweede. Bij de prijsuitreiking lieten ze de concurrentie ver achter zich met overtuigend goud voor Sophie en zilver voor Lieke.

Delina van der Meulen en Ytsje de Roos turnden de tweede wedstrijdronde bij de junioren D. Ze begonnen heel sterk op de balk, waar ze beide op bleven staan. Ytsje tunde zo stabiel dat zij haar eerste toestelfinale in de wacht had gesleept. Tijdens de vloeroefening werd er sierlijk geturnd door beide en Delina sleepte met het tweede cijfer een toestelfinale binnen. Dit deed ze ook op de sprong, waar ze eerste werd. Ytsje sprong hier een mooie overslag en een half in. Op de brug turnden ze beide goed en hun punten lagen dichtbij elkaar. Met een tiende verschil werd Ytsje derde en Delina vierde, wat hen beide een toestelfinale oplevert. Bij de prijsuitreiking mocht Delina het podium betreden voor het brons. Ytsje werd netjes vierde.

In dezelfde wedstrijdronde turnden Naomi Hardholt, Marije Elzinga en Flore Postma in de categorie Jeugd F. begonnen hun wedstrijd op het toestel brug. Er werd netjes achter elkaar door geturnd. Flore turnde twee mooie kippen. Ook marije turnde een kip aan de hoge legger. Naomi turnde netjes maar moest helaas een val incasseren bij de afsprong. Gelukkig herpakte ze zich goed voor het toestel balk. Hier turnde ze netjes, vooral de radslag was mooi! Flore en Marije turnden nette boogjes op de balk. Op het toestel vloer lieten ze mooie series zien aan de jury. Op sprong werden er nette handstandoverslagen geturnd. Bij de prijsuitreiking mocht Flore plaatsnemen op het podium en kreeg brons mee naar huis! Marije eindigde als vierde en Naomi als zesde.

In de laatste wedstrijdronde van het weekend waren er voor TGD drie verschillende categorieën. Anouk Knoop in de categorie Junior E. Arwen Bo de Jager, Dyanne Kloosterman en Lianne Reitsma in de categorie Senior E. Swany de Haan en Rosanna Bouma in de categorie Senior C.

Arwen Bo, Dyanne en Lianne begonnen hun wedstrijd op het toestel vloer. Mooie oefeningen werden er laten zien aan de jury. Lianne haalde op dit toestel zelfs het eerste cijfer en is hiermee door naar de FK toestelfinales. Dyanne turnde een mooie arabier flikflak met reesprong erachter aan. Op sprong werd er netjes gesprongen. Arwen Bo turnde een nette half in half uit. Op brug turnde Lianne super goed achter elkaar door zonder stopjes. Arwen Bo turnde een mooie kip op de lage legger. Dyanne had helaas een val maar herpakte zich en sloot haar oefening goed af met een hoge salto. Op de balk wist Dyanne de zenuwen de baas te blijven en bleef op de balk staan! Arwen Bo maakte het spannend met het boogje tijdens het inturnen, maar bij de wedstrijd turnde ze deze netjes. Lianne turnde stabiel maar bij de radslag moest ze helaas een val incasseren. Dyanne werd tiende, Lianne vijfde en Arwen Bo mistte net het podium en werd vierde.

Anouk begon haar wedstrijd op het toestel brug, ze turnde netjes achter elkaar door. Op balk turnde ze een net boogje maar bij de pirouette had ze helaas een val. Op het toestel vloer straalde ze tijdens haar oefening met nette series. Op sprong liet ze een mooie half in half uit zien, iets waar ze hard op geoefend heeft. Bij de prijsuitreiking mocht ze plaatsnemen op het 3e podium en kreeg brons mee naar huis.

Voor Swany en Rosanna was het eerste onderdeel vloer, waar beide dames straalden en Swany haalde hier zelfs het hoogste cijfer van hun categorie en dus een toestelfinale. Ze sprongen over de pagasus beide een goede half in half uit en een overslag, wat Rosanna het vierde cijfer en Swany het tweede cijfer opleverde en beide een toestelfinale. Op de brug turnden ze optimaal. Rosanna turnde zelfs het wippertje door en haalde een toestelfinale. Ook bleef ze op de balk staan. Swany viel hier na de loopsalto, maar werd hier toch derde en haalde hier een toestelfinale. Een hele goede wedstrijd voor Rosanna en Swany leverde Swany een bronzen medaille en Rosanna een mooie vijfde plek op.

Een mooi wedstrijdweekend met prachtige resultaten voor Turn- en Gymsport Dokkum!