Zaterdag 21 en zondag 22 april was de tweede plaatsingswedstijd voor het Fries kampioenschap turnen wedstrijdgroep 5 in Nieuwehorne.

Zaterdag 21 en zondag 22 april was de tweede plaatsingswedstijd voor het Fries kampioenschap turnen wedstrijdgroep 5 in Nieuwehorne.

Een groot deel van de A- en B-selectie van Turn- en Gymsport Dokkum deed hieraan mee.

Op zaterdag turnden Janne Arjaans en Anke Emma Blom in de categorie instap N3. Janne was op brug, balk en vloer onverslaanbaar met de eerste plaats en werd op de sprong tweede. Anke Emma turnde eveneens naar behoren met als toppunt een tweede plaats op de brug. Bij de prijsuitreiking mochten ze beide het podium opklimmen. Anke Emma voor de bronzen medaille en Janne voor het goud.

Fenna Hoekstra turnde in de categorie pupil 2 N3. Ze liet wederom zien goed te kunnen turnen en onthield de oefeningen ondanks de zenuwen deze keer goed. Ze behaalde op het onderdeel brug zelfs het hoogste cijfer van haar categorie en met haar vloeroefening het derde cijfer. Fenna kreeg bij de prijsuitreiking de zilveren medaille omgehangen.

Flore Postma en Welmoed van der Bij turnden in de andere baan in de categorie jeugd N4. Ze begonnen op de balk, waar het bij Flore helaas

 mis ging. Ze vergat een onderdeel en bleef niet op de balk staan, wat samen erg veel punten kostte. Welmoed lukte het wel om op de balk te blijven staan en dit leverde haar het hoogste cijfer van hun categorie op. Op de andere drie toestellen turnde ze zich naar de derde plek. Flore turnde erg goed op de brug en werd daar tweede. Welmoed won de bronzen medaille voor de derde plaats en Flore eindigde op de zesde plaats.

Arwen Bo de Jager en Dyanne Kloosterman waren aan de beurt de derde wedstrijdronde bij de junioren niveau E. Ze mochten beginnen op balk.

 Arwen Bo liet zien dat ze de balk dit keer een stuk beter de baas was en liet een mooie oefening zien. Helaas viel ze eraf met het boogje. Ook Dyanne had een strakke oefening, maar viel er helaas ook een keer af met radslag. Op vloer straalden beide dames tijdens hun oefening. Dyanne werd op dit toestel knap tweede! Op sprong liet Dyanne twee mooie overslagen zien. Arwen Bo deed dit keer voor het eerst half in half uit op een wedstrijd. Twee fantastische sprongen wat beloond werd met een eerste plaats op dit toestel. Helaas mislukte bij Dyanne de kip op de brug waardoor ze een val had. Ze maakte de oefening wel heel netjes af. Arwen Bo had een strakke brug oefening wat dan ook een tweede plaats waard was. Arwen Bo mocht vandaag brons mee naar huis nemen. Dyanne werd knap zesde!

Ook Tessa de Graaf (junior D), Marieke de Beer en Nynke Swart (senior D) kwamen in actie. Sarah van der Meulen (junior D) kon helaas niet meedoen aan deze wedstrijd. Tessa had een nette vloeroefening met een hoge arabier streksalto en met de arabier op de balk bleef ze staan als een huis. Nynke turnde een mooie half in, heel uit op de sprong. Op de vloer voerde ze netjes de arabier flikflak salto uit. Marieke deed hele mooie spagaatsprongen op de balk. De overslag salto op vloer ging ook netjes. Met haar vloeroefening scoorde ze het tweede cijfer van haar categorie.

 

 

 

 

 

In de laatste wedstrijd op zaterdag was Baukje van Meekeren aan de beurt bij de Senioren E. Op sprong heeft ze twee nette overslagen laten zien. Door naar de brug. Ze was goed in vorm want ook dit toestel ging netjes. De balk is voor de meeste turnsters toch het meest spannende onderdeel op een wedstrijd. Baukje draaide een hele mooie stabiele oefening met een hoge D-score. Op dit toestel werd ze dan ook eerste! Op de vloer was Baukje aan het stralen en draaide een strakke oefening. Dit was goed voor een tweede plaats op dit toestel. Baukje mocht in deze grote categorie de vierde prijs, een bronzen medaille mee naar huis nemen.

Wietske Stuivenvolt en Froukje Sliedrecht (senior C) waren als laatste aan de beurt op de zaterdagwedstrijd van TGD. Wietske turnde deze wedstrijd voor het eerst een tsukahara op sprong en reuzen op de brug. Helaas waren deze elementen nog net niet goed genoeg. Het was wel een hele prestatie om deze elementen op de wedstrijd te turnen. Op de vloer turnde Wietske nette series, onder andere een overslag salto. Froukje turnde een goede wedstrijd. Met een tsukahara begon ze haar wedstrijd sterk. Hiermee behaalde ze zelfs het beste cijfer van haar categorie. Op balk bleef ze staan met de oefening. Froukje behaalde goud voor de eerste plaats!

Op zondag mochten we weer vroeg van start. Anouk Knoop, Demi Leistra en Nienke Eelkema waren aan de beurt bij de Jeugd niveau F. Op sprong lieten Anouk en Nienke twee nette overslagen zien. Nienke werd op dit toestel zelfs gedeeld eerste met Demi! Demi heeft twee keer een mooie half in half uit laten zien. Op de brug turnde Anouk draaide een super mooie oefening, maar helaas liet ze bij de afsprong iets te vroeg los waardoor ze op haar knieën landde. Demi en Nienke draaiden een strakke oefening. Demi werd zelfs derde op dit toestel! Op de balk had Nienke een pech oefening en viel meerdere keren van de balk, dit onderdeel moesten we maar snel vergeten. Anouk en Demi draaiden een erg strakke en stabiele oefening. Demi werd zelfs eerste op dit toestel! Tot slot naar de vloer. Nienke heeft zichzelf super herpakt en draaide een prachtige oefening. Demi was de vorige wedstrijd haar oefening vergeten, maar nu ging het gelukkig helemaal goed en werd ze ook op dit toestel gedeeld eerste met Anouk! Anouk had een hele mooie sierlijke oefening. Vol verbazing bij zichzelf mocht Demi vandaag het Goud mee naar huis nemen! Anouk kreeg het brons mee naar huis. Nienke werd knap zesde vandaag!

Janine Vellema deed mee in de categorie junior E. Janine turnde een goede wedstrijd. Op de vloer turnde ze super hoge series! Op balk deed ze de arabier, een moeilijk element. Helaas lukte het niet om te blijven staan. Ze heeft zich gelukkig goed herpakt, vooral ook met de sprong. Hier turnde ze super! Janine mocht op het podium komen op de derde plaats!

Anne Bouma (pupil 1 N3) turnde een nette vloeroefening met een strakke arabier dubbel flikflak. Op de brug is ze erg vooruitgegaan dit jaar, ze werd hier derde. Op sprong turnde ze een hele mooie handstandoverslag en streksalto. Ilse Brijker (junior E), turnde op de balk een strak boogje. Op vloer liet ze met haar mooie choreografie een nette oefening zien aan de jury. Op de toestellen balk en vloer behaalde Ilse zelfs het tweede cijfer van haar categorie, wat haar twee toestelfinales oplevert. Anne en Ilse turnden zich deze keer naar de vijfde plaats.

 

 

 

 

 

 

Op zondag mochten Lieke van der Wal, Thealde Holwerda en Sterre Verhulst aantreden bij de categorie instap N3. Lieke begon de wedstrijd erg goed op de sprong en brug. Op de balk viel ze na een mooie radslag van de balk en ook op de vloer had zij een onverwachte val, wat veel punten kost. Thealde turnde sterk met het derde cijfer op de balk, het tweede cijfer op de brug en het eerste cijfer op de balk. Sterre turnde eveneens een stabiele balk en behaalde hier dezelfde score als Thealde. Ook op de brug werd Sterre eerste en op de vloer derde. Sterre kreeg bij de prijsuitreiking de bronzen medaille omgehangen. Thealde eindigde met een paar tienden van een punt net naast het podium op de vierde plek en Lieke op de zevende plek.

In de tweede wedstrijd was het de beurt aan Esmee Mellink bij de senioren F. Ze mocht beginnen op vloer en draaide hier een strakke oefening. Op de sprong ging het de vorige keer mis, dus op dit toestel kon het alleen maar beter gaan. En ja hoor! Dit keer twee super mooie sprongen! Op brug turnde Esmee een mooie oefening, maar omdat ze twee eisen mist, is de score op dit toestel wel wat laag. Door naar het laatste toestel balk. Esmee draaide een strakke oefening en alle elementen en eisen zijn geteld! Esmee kan terug kijken op een goede wedstrijd en heeft zichzelf echt verbeterd na de vorige wedstrijd. Ze is uiteindelijk vijftiende geworden in deze grote categorie!

In de derde wedstrijd was Anke aan de beurt bij de junioren F. Anke mocht ook starten op vloer. Ze draaide een mooie oefening met een hele hoge uitgangswaarde. Door naar de sprong. Anke liet een super mooie half in half uit zien. Dit was dan ook een derde plaats waard op dit toestel! Op brug liet Anke ook een mooie oefening zien. Helaas vond de jury haar opzwaai niet hoog genoeg (wij wel), waardoor ze een eis niet heeft gehaald. Tot slot naar de balk. Een toestel wat we maar snel moeten vergeten. Anke viel er meerdere keren af en daardoor had ze helaas een element te weinig waardoor ze heel veel aftrek heeft gekregen. Anke werd achttiende.

Ook waren Doutzen Schilstra en Adina Wijma (junior D) in de derde wedstrijdronde aan de beurt. Op de balk heeft Adina de trainingen hard gewerkt aan de arabier. Op de wedstrijd is altijd even anders, helaas lukte hij niet helemaal goed. Op de sprong is Adina ook erg vooruitgegaan, ze turnde een nette handstandoverslag. Adina behaalde met haar goede balkoefening een ticket voor de toestelfinale. Doutzen sprong een mooie half in, heel uit. Op de balk bleef ze keurig staan met de radslag en de losse rol. Ze straalde tijdens haar vloeroefening met nette series. Op de toestellen sprong, brug en balk behaalde ze het beste cijfer! Doutzen haar goede wedstrijd leverde haar de gouden medaille op! Adina eindigde op de zesde plaats.

In de categorie jeugd E turnden Jildou Halma, Delina van der Meulen, Jenny-Lynn Kootstra en Ytsje de Roos. Bij Ytsje ging de balk mis, waarvoor ze veel aftrek kreeg. Gelukkig turnde ze de rest van de wedstrijd wel goed en alle ogen waren op haar gericht tijdens haar mooie vloeroefening. Jenny-Lynn haar sprong ging fout, maar gelukkig liet ze na even te hebben gebaald haar hoofd niet hangen. Op de brug en balk werd ze derde en op de vloer zelfs tweede. Delina was vandaag de beste op sprong, waarop zij het eerste cijfer behaalde en met haar stabiele balkoefening het tweede cijfer. Jildou werd eerste op de balk en vloer en ook in het eindklassement werd Jildou eerste. Naast haar mocht ook Delina het podium betreden voor het zilver. Jenny-Lynn eindigde met twee tiende van een punt naast het podium op de vierde plaats. Ytsje eindigde op de zevende plaats.

 

 

In de laatste wedstrijd van dit drukke warme weekend was het de beurt aan Anelka en Lianne bij de senioren E. Ze mochten beginnen op brug. Ze draaiden hier alle twee een keurige oefening en de scores op dit toestel lagen dan ook dicht bij elkaar. Lianne werd derde op dit toestel. Door naar de balk. Bij de vorige wedstrijd ging het helemaal mis bij de balk bij Anelka. Dit keer ging het gelukkig een stuk beter, maar viel ze helaas wel bij de radslag. Lianne maakte het heel spannend op balk met een hele grote wiebel. Ze bleef wel op de balk staan, maar moest hem wel even vastpakken waardoor het wel als val wordt gerekend. Door naar de vloer. Hier turnden ze alle twee een stralende oefening met een mooie hoge D-score. Tot slot naar sprong. Anelka overtrof zichzelf en heeft nog nooit eerder zulke mooie sprongen laten zien. Ook Lianne turnde twee mooie overslagen. Het was een enorm sterk deelnemersveld vandaag. De scores lagen dan ook erg dicht bij elkaar, waardoor je je een fout niet kon permitteren. Lianne werd vijfde en Anelka negende. Een wedstrijd om trots op te zijn.

Evelyn Bakker en Swany de Haan gingen de wedstrijd niet optimaal in. Evelyn met een onlangs gebroken vinger en Swany met ziekte. Evelyn kon gelukkig alle toestellen weer turnen en deed dit keurig. Op de sprong liet ze een mooie tsukahara zien, wat haar het derde cijfer opleverde. Ook Swany lukte het gelukkig om deel te nemen, maar het was te zien dat de ziekte in combinatie met de warmte Swany haar prestaties niet ten goede kwamen. Toch blonk zij op de sprong uit met de hoogste score van hun categorie. Evelyn mocht bij de prijsuitreiking het podium betreden voor de bronzen medaille.

Met maar liefst 14 medailles, veel doorstromingen naar het Fries kampioenschap en de toestelfinales kunnen we terugkijken op een zeer succesvol weekend!