3e divisie plaatsingswedstrijd voor 1/2 finale turnen

Afgelopen zaterdag was het zover, de plaatsingswedstrijd voor de 3e divisie om een plekje in de 1/2 finale NK Turnen te veroveren.

 

Inge Heidstra (pupil II, N3) mocht in de eerste wedstrijd het spits afbijten. Het eerste onderdeel brug ging goed. De oefening werd netjes achter elkaar aan geturnd. Bij de afsprong kan volgende wedstrijd nog een bonus geturnd worden. Sinds kort turnt Inge met leertjes en dit gaat super goed, blaren zijn verleden tijd en de brug kan elke training geoefend worden. Vloer en sprong waren verzorgd en net, met op vloer een mooie arabier flikflak salto. Balk gooide helaas roet in het eten. Inge eindigde als 10e in een deelnemersveld van 21 turnsters. Hiermee plaatste Inge zich net niet voor de landelijke 1/2 finale.

 

In de tweede wedstrijd was het de beurt aan Delina van der Meulen en Ytsje de Roos (pupil I, N3). Deze dames begonnen op vloer en turnden allebei prachtige oefeningen. Delina turnde een hoge moeilijkheid, ze turnde zo goed dat ze het 1e cijfer haalde op vloer. Delina deed goed mee voor de podiumplaatsen, het bleef tot het einde spannend. Ondanks dat de balk zonder val werd afgerond waren er net iets teveel balansverstoringen om een medaille te verdienen, maar Delina mag trots zijn op haar 4e plek, die haar een ticket geeft tot de landelijke wedstrijden! Ytsje turnde ijzersterk op brug, met hoge zwaaien en behaalde hier het 2e cijfer. Balk was voor Ytsje net als in de trainingen niet het sterkste onderdeel, de radslag blijft lastig. Hierop verloor ze dan ook punten. Ytsje eindigde als 8e en staat 1e reserve voor de landelijke wedstrijden, de eerste 7 turnsters stroomden direct door. Ytsje en Delina mogen net als alle andere 3e divisie turnsters in maart in actie komen tijdens de plaatsingswedstrijd voor de Friese Kampioenschappen. Er is nog even tijd en hopelijk kan Ytsje dan laten zien dat ze die radslag echt wel kan, net als vorig jaar tijdens de 1/2 finale!

 

In de 3e wedstrijd kwamen er 4 turnsters voor T&GD in actie. Ilse Brijker, Tessa de Graaf en Doutzen Schilstra (jeugd I, N4) in baan A. Froukje Sliedrecht (junior D) mocht starten in baan B. De jeugd dames mochten op vloer aantreden en deden dit met verve. Ilse en Doutzen turnden allebei de beste oefening van het seizoen, met tot in de puntjes verzorgde choreografie. Ze werden hier goed voor beloond, Doutzen mocht zelfs het 1e cijfer noteren en Ilse het 8e cijfer. Tessa turnde ook goed met een hoge moeilijkheidswaarde, maar wel iets minder verzorgd dan dat we van haar gewend zijn. Ondanks dat toch het 4e cijfer. Sprong en brug ging bij de dames naar behoren en Ilse liet zien dat je met een blaar toch een goede oefening neer kan zetten, bikkel! Op sprong toonde Tessa voor het eerst een 1/2 in 1/2 uit, de moeilijkheid van deze sprong ligt hoger dan een overslag. Balk was het laatste onderdeel en de dames stonden er allemaal goed voor. Doorstroming was voor allemaal mogelijk. Doutzen stond op de 2e plek na drie onderdelen, Tessa stond 4e en Ilse stond 7e. In de trainingen is balk voor Doutzen dit seizoen een groot struikelblok, ook op de wedstrijd was dit helaas het geval. De sprongen waren niet hoog genoeg en de radslag lukte niet. Hierdoor zakte Doutzen weg in het klassement naar de 11e plek. Tessa en Ilse waren de zenuwen de baas en bleven allebei op de balk staan tot de afsprong. Ze noteerden het 3e en 6e cijfer op de balk. Door dit goede optreden steeg Tessa naar de 2e plaats in het klassement en mocht ze de zilveren medaille in ontvangst nemen. Ilse had voorgaande jaren last van veel spanningen waardoor de wedstrijden voor haar niet leuk waren. De afgelopen periode is er hard gewerkt om alles ‘ in het koppie’ goed te krijgen en dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Ilse stond met plezier op de wedstrijdvloer en liet vooral op balk zien dat ze het vertrouwen in haarzelf terug heeft gevonden. Na de prijsuitreiking werden de plaatsen voor doorstroming naar de 1/2 finale bekend gemaakt. Alle drie de dames kregen te horen dat ze doorstromen naar de 1/2 finale! Wat een prestatie van deze dames.

 

Froukje Sliedrecht turnde een goede wedstrijd. Op sprong werd een nieuw element geturnd, 1/2 in 1/1 uit. Froukje werd goed beloond voor deze sprong met het 4e cijfer. Op brug turnde Froukje naar behoren. Balk is een sterk onderdeel van haar en dat liet ze op de wedstrijd dan ook zien. Een mooie arabier en net boogje zorgden er onder andere voor dat ze hier het 1e cijfer haalde. Vloer was goed maar kan Froukje beter dan afgelopen wedstrijd. Het optreden werd beloond met een bronzen medaille voor de 3e plek! Ook Froukje stroomt door naar de 1/2 finale. In deze wedstrijdronde een 100% score, 4 van de 4 dames door!

 

In de laatste ronde waren Britt Ammersken (jeugd II, E) en Shirien Elbakry (senior C) aan de beurt. Britt is weer terug na een seizoen er tussen uit te zijn geweest. Britt turnde de oefeningen naar behoren. Brug is nog een beetje lastig, de leertjes moeten nog even wennen maar dit kan zeker volgende wedstrijd beter. Sprong en balk gingen goed, op balk een mooi boogje en op sprong behaalde Britt het 7e cijfer. Vloer is nog even wennen, aangezien we tijdens de trainingen niet op een vierkante vloer kunnen trainen. De richtingen op de vloer kunnen de volgende wedstrijd nog beter, maar de sprongen waren hoog en net. Britt eindigde als 12e.

 

Shirien Elbakry stond na een lange tijd geblesseerd te zijn geweest weer klaar voor haar 1e wedstrijd. De oefeningen waren hier en daar nog een klein beetje aangepast. Op balk turnde Shirien sterk en koel. Waar ze voorheen zichzelf nog wel eens van de balk dacht, bleef ze nu rustig en beheerst. Wisselspagaat op balk als nieuw element zorgde ervoor dat Shirien daar het 4e cijfer haalde. Op vloer ging het niet helemaal zoals gehoopt, maar ondanks dat was de strijd nog niet gestreden. Shirien herpakte zichzelf en sprong 2x een mooie 1/2 in 1/2 uit. Op brug besloot Shirien na overleg om toch de moeilijkere oefening te turnen i.p.v. de basisoefening omdat het inturnen lekker ging, de brug voelde goed aldus Shirien. Het begin van de oefening was netjes, bij de wipper was Shirien iets te vroeg waardoor de kip er niet meteen achteraan geturnd kon worden. De salto 1/2 was torenhoog en de jury wist haar oefening uiteindelijk goed te waarderen. Shirien werd boven verwachting 5e en kan zeer trots zijn dat ook zij zich mag opmaken voor de 1/2 finale. Na een heftige blessure kan Shirien zich nog steeds in de hoogste regionen turnen. Nu een paar weken rustig aan om volledig te herstellen en daarna weer stappen vooruit te kunnen maken.

 

Trainsters van de A-selectie midden, Shirien Elbakry, Aukje de Beer en Kim Westerhof (ook trainster A-selectie groot) kunnen trots zijn op de prestaties van afgelopen weekend. 6 van de 9 turnsters door naar de 1/2 finale turnen. De turnsters trainen hard, de dames helpen en stimuleren elkaar om steeds een stapje hoger te gaan en de sfeer is goed. Ga zo door dames, wij zijn trots en dat mogen jullie ook op jezelf zijn!