3x goud en 1x zilver op FK in Joure!

3x goud en 1x zilver op FK in Joure!

Op zaterdag 11 juni was het Fries Kampioenschap van wedstrijdgroep 5. Er mochten deze dag maar liefst 12 turnsters van Turn- & Gymsport Dokkum afreizen naar Joure.

De eerste wedstrijd was het de beurt aan Anouk Knoop en Liesbeth Terpstra (pupil 2, D1) Ze begonnen op de brug, waar ze allebei een keurige oefening lieten zien. De balk zorgt toch altijd voor wat zenuwen en helaas moesten Liesbeth 1 keer vroegtijdig de balk verlaten. Anouk turnde een prachtige oefening met een mooie radslag en als afsprong een radslag streksprong af! Op de vloer een goeie oefening met voor Anouk een prachtige Arabier dubbel flikflak en Liesbeth turnde voor het eerst een Arabier flikflak op de vloer! Als laatste de sprong met een overslag over de kast en een hurksalto met de plankoline. Al met al een goeie wedstrijd voor de dames die goed meedraaiden. Anouk eindigde op een mooie 6e plaats en Liesbeth als 10e.

Flore Postma en Marije Elzinga (Pupil 1 niveau N3) mochten in de tweede wedstrijd hun oefeningen laten zien aan de jury en het publiek. Op de sprong lieten beide dames een prachtige overslag over de pegasus en een mooie arabier zien. Hierna volgde de brug. In het niveau van de dames turnen ze op de rekstok met lusjes. Flore haar kip werd gevolgd met een mooie opzwaai en hele hoge zwaaien en Marije haar driekwart reus lukte ook!

Op de balk waren de zenuwen wel te zien en ze moesten beide de balk vroegtijdig verlaten. “Nu gaan we een extra mooie vloeroefening laten zien!” Aldus Flore en wat hebben ze dat waargemaakt! Met een arabier flikflak en zekerheid in de choreografie lieten Flore en Marije inderdaad een prachtige vloeroefening zien.
Marije werd 5e en Flore mocht voor haar prestaties (ze kreeg op alle toestellen het hoogste cijfer van haar categorie!) de gouden medaille mee naar huis nemen en ze mag zich Fries Kampioen noemen van haar niveau!

Ytsje de Roos (pupil 2, N3) begon in de tweede wedstrijd op de brug, hier liet ze een nette kip zien en turnde zonder stopjes, als afsprong een streksalto, hierbij draaide ze iets te snel en lande daardoor niet helemaal goed. Maar Ytsje had hier een hele hoge D-score en haalde op dit toestel dan ook het 1e cijfer! Ook op de balk en vloer daarna liet ze een prima oefening zien. Als laatste de sprong met een mooie overslag over de Pegasus en een Arabier flik flak op verhoogd vlak. Ytsje eindigde net naast het podium op een 4e plaats, een super prestatie op dit niveau waar alles ook heel dichtbij elkaar ligt!

Doutzen Schilstra (jeugd E) begon op de sprong. Doutzen liet na 2 overslagen op sprong, op de brug een nette oefening zien met een mooie kip halve draai en een streksalto af. Vervolgens kwamen de twee toestellen waar Doutzen het meeste naar uit keek, en dit viel te zien. Op balk liet ze alle elementen strak en stabiel aan de jury zien en verliet de balk pas aan het einde van de oefening met een mooie salto, ook op vloer straalde ze en turnde ze mooie salto’s en mooie spagaatsprongen. Dit resulteerde in een mooi 3de cijfer op balk en zelfs 2de cijfer op vloer. In totaal werd Doutzen knap 5de.

Ook in de derde wedstrijd 4 turnsters van T&GD.
In senior niveau D, Aukje de Beer en Femke Andringa. Ze begonnen op de balk, een onderdeel waarbij zenuwen toch altijd een grote rol spelen. Maar er werden arabieren, radslagen en boogjes geturnd, helaas moesten beide dames de balk 1 keer vroegtijdig verlaten. Op de vloer voor allebei een schitterde oefening, de dames maken hun oefeningen altijd zelf en dat kunnen ze super! Met mooie choreografie en muziek lieten ze met hun elementen een prachtige oefening zien, waar het publiek ook altijd erg van geniet! Op de sprong turnden beide dames een 1/2 in, 1/2 uit, voor Femke werd dit gewaardeerd met het 1e cijfer en voor Aukje met het 2e cijfer op dit onderdeel. Als laatste toestel de brug. Waarbij het met Femke met het inturnen niet zo goed ging, liet ze nu een prima oefening zien. Aukje turnde een prima oefening met hierop dan ook het hoogste cijfer! Bij de prijsuitreiking mocht Aukje het goud in ontvangst nemen en zich Fries Kampioen noemen! Femke eindigde op een prachtige 5e plaats.

Ook in de derde wedstrijdronde turnden Sanne Stuivenvolt en Nynke Swart (Junior E). Sanne begon de wedstrijd met een strakke balkoefening. Nynke maakte tijdens haar oefening een pijnlijke val op de balk, maar liet zich niet bang maken en ze turnde de oefening heel dapper af. Op de vloer lieten ze sterke acrobatische series zien. Sanne behaalde hier het 3e cijfer en Nynke het 2e cijfer. De brugoefening ging bij beide dames erg goed en Sanne behaalde met haar sterke oefening veruit het hoogste cijfer. Sanne sprong tot slot twee keer een nette handstandoverslag over de pegasus. Nynke sprong voor het eerst op een wedstrijd een half in – half uit en deed dit als nooit tevoren. Nynke werd 9e in de eindklassering en Sanne is met de gouden medaille Fries kampioen!

In de laatste wedstrijd startte Shirien Elbakry, bij de senioren C in een sterk deelnemersveld. Ze begon de wedstrijd op sprong en sprong twee keer een stabiele half in half uit. Op brug ging het inturnen niet zo lekker, maar toch turnde ze nog een knappe oefening en een 3de cijfer. Op balk turnde ze weer een hele mooie flikflak zonder wiebel, maar moest helaas de balk verlaten bij de radslag-arabier. Shirien eindigde de wedstrijd sterk op vloer met een nette strekhalf, mooie sprongen en sierlijke choreografie. In de eindklassering werd shirien 6de.

Marieke de Beer (senior E) begon de sprong met 2x een prima 1/2, 1/2 uit. Op de brug had ze de laatste tijd keihard getraind en dit was te zien en werd ook door de jury beloond met het hoogste cijfer! Bij het inturnen op de balk maakte ze helaas een pijnlijke val met de radslag. Hierdoor ging de oefening helaas niet zo als anders en moest ze de balk met de radslag helaas 1x verlaten. Verder gelukkig een goeie oefening. Als laatste de vloer, hier had Marieke veel zin in en dit was te zien! Een prachtige oefening met een goeie choreografie! De prijsuitreiking werd spannend, maar Marieke mocht het zilver in ontvangst nemen!

Al met al was het een super dag voor Turn- & Gymsport Dokkum en kan iedereen tevreden terug kijken op deze wedstrijd en is dit een goede afsluiting van het seizoen! Er kan weer hard getraind worden voor het nieuwe seizoen!