Zaterdag 30 april was de tweede plaatsingswedstrijd voor het FK voor wedstrijdgroep 5 te Drachten.

Afgelopen zaterdag was de tweede plaatsingswedstrijd voor het FK voor wedstrijdgroep 5 te Drachten.

In de eerste ronde mochten maar liefst 8 turnsters voor T&GD in actie komen. Instap D1: Baukje Anna van der Meulen en Anna Sneep, pupil 1 N3: Thirza Scherjon, Flore Postma, Welmoed van der Bij en Marije Elzinga, pupil 2 N3: Delina van der Meulen en Ytsje de Roos.

Voor Anna, Baukje Anna, Thirza en Welmoed was het de eerste wedstrijd op dit niveau. Ze waren dan ook erg gespannen. Ondanks dat hebben de dames een mooie wedstrijd gedraaid. Anna en Baukje Anna turnden goed op sprong en brug. Op balk hadden ze allebei een beetje moeite met de opsprong. Vloer werd goed op de muziek geturnd maar was soms nog en beetje haastig en ook de netheid werd daardoor soms vergeten. De dames kunnen terugkijken op een mooi debuut.

De pupillen 1 turnden allemaal een sterke oefening op de rekstok en Thirza turnde een mooie kip. Op balk liet Marije zien met sprongen vooruit te zijn gegaan, zowel de radslag op de balk als van de balk af ging goed! Ook Welmoed en Thirza bleven goed op de balk staan. Flore moest helaas bij de radslag de balk verlaten. Ook sprong en vloer gingen bij de dames naar behoren. In de einduitslag mocht Thirza een zilveren medaille in ontvangst nemen en Flore een bronzen medaille!

Delina en Ytsje toonden mooie sprongen op de vloer aan de jury, Ytsje liet vandaag voor het eerst een dubbel flikflak zien! Delina turnde sterk op balk en ook de brug lukte dit keer zoals in de trainingen. Ytsje turnde een nette kip op de brug maar moest helaas bij de salto een val incasseren. Delina werd 2e en Ytsje…

Tweede ronde
Bij de senioren E kwamen Lianne Reitsma, Marieke de Beer en Elske Zuidema voor T&GD in actie.
Bij de sprong liet Lianne 2 mooie overslagen zien en Marieke turnde 2 keer een 1/2 in 1/2 uit, deze sprong voerde ze keurig uit! De brug was het tweede onderdeel. Om dat dit van Lianne en Marieke allebei niet het sterkste onderdeel is, was hier hard op getraind en je kon zien dat de oefening alweer was verbeterd, maar nog steeds valt hierop winst te behalen. Op de balk turnde Marieke een sterke oefening, Lianne viel helaas met de pirouette en dit kost gelijk veel punten. Vloer was het laatste onderdeel. Voor Lianne een mooie oefening met een prachtige Arabier salto. Marieke oefende al weken op haar vloeroefening om deze zo perfect mogelijk te maken en dit was te zien! Ze liet een prachtige oefening zien met mooie elementen.
Bij de prijsuitreiking mocht Marieke plaatsnemen op het hoogste podium en welverdiend de gouden medaille in ontvangst nemen!
Elske Zuidema had vorige wedstrijd nog een medaille in de wacht gesleept daardoor waren de zenuwen zeker aanwezig. Brug en vloer

turnde Elske naar behoren met mooie choreografie op muziek. Balk bleek vandaag het struikelblok en daar bleven punten liggen. Elske werd 11e.

Derde ronde
Aukje de Beer en Femke Andringa (senioren D) begonnen op brug. Aukje turnde vandaag voor het eerst een nieuwe eis: 1/2 kip. De oefening ging goed helaas moest ze 2x een bovenkip maken voordat ze haar afsprong kon maken. Op balk bleven allebei dames staan en hiermee scoorden ze goede punten! Ook sprong en vloer gingen naar behoren. Aukje turnde zich naar een 1e plek! Femke werd 5de.

In pupillen 2, D1 kwamen er 4 turnsters uit voor T&GD, Anouk Knoop, Liesbeth Terpstra, Fardau Schilstra en Demi Leistra. Ze begonnen op de brug waar ze alle 4 een sterke oefening lieten zien. Helaas wel hier en daar een ‘stop’ in de oefening wat wel veel tienden kost. Als 2e het altijd spannende onderdeel balk. Demi moest hier beginnen en had last van zenuwen waardoor ze helaas 3 keer van de balk viel. Ook Liesbeth en Fardau vielen een keer maar turnden verder een goeie oefening. Anouk liet een sterke oefening zien met veel plusjes. Op de vloer moet er een oefening geturnd worden op vierkante vloer. Hier kunnen we in onze nieuwe turnhal nu ook op oefenen en dit was ook te zien! Voor alle dames een betere oefening dan de vorige keer. Als laatste de sprong waar de turnsters 2 verschillende sprongen laten zien, een overslag over de kast en een salto. Ook hier verbetering in vergelijking met de vorige wedstrijd. Bij de prijsuitreiking werd het spannend, het is een grote categorie dus waren er 4 medailles te verdelen. Anouk eindigde op de derde plek en mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen! Liesbeth eindigde op een 7e plaats, Demi 9e en Fardau op de 11e plaats. Keurig dames!

Vierde ronde
Doutzen Schilstra, Ilse Brijker en Tessa de Graaf (jeugd II E)turnden vandaag op balk niet zoals gehoopt. De sprongen gingen goed maar de acrobatische elementen gooiden roet in het eten. Doutzen turnde een goede brug wat haar een mooi cijfer opleverde. Ilse had iets minder geluk met de afsprong vandaag. Tessa werd vorige wedstrijd nog eerste maar kon vandaag helaas maar 3 toestellen turnen door een malletvinger. Op vloer en sprong turnde Tessa sterk, de jury was onder de indruk van de mooie uitstraling van alle drie de dames op vloer. Ilse turnde mooie spagaatsprongen op vloer en werd hier door de jury dan ook goed voor beloond in het cijfer. Doutzen mocht bij de einduitslag een bronzen medaille in ontvangst nemen. Ilse werd…, Tessa eindigde op de laatste plek (3 toestellen).
Ook Britt Ammersken (junior D) kwam in deze ronde in actie. Britt turnde een sterke brug zonder stopjes en ook op vloer turnde ze naar behoren. De flikflak op balk stond vandaag als een huis maar helaas gooide de pirouette roet in het eten. Britt eindigde als 5e en heeft hopelijk nog een kans om op het FK zich te verbeteren.

Janine Vellema (jeugd D1) mocht beginnen op de balk. Ze had haar zenuwen goed in bedwang en bleef de hele oefening op de balk staan. Na balk kwam de vloer, hier liet Janine een goede oefening zien met een mooie arabier flikflak. Bij de sprong liet ze twee mooie overslagen zien. Het laatste onderdeel was de brug, waar de salto tijdens de training niet altijd even goed ging, stond ze als een huis. Helaas viel Janine deze dag niet in de prijzen.

Vijfde ronde
Sanne Stuivenvolt en Nynke Swart (junioren E) gingen er vandaag vol voor. Op sprong toonde Nynke een nieuwe sprong 1/2 in 1/2 uit en dit deed ze netjes. Op brug verbeterden allebei de dames hun oefening t.o.v vorige wedstrijd. Mooie kippen en een mooi ritme in de oefening. Balk was voor Nynke een struikelblok na het boogje moest ze de balk helaas verlaten. Sanne haar gymnastische sprongen werden door de jury afgewaardeerd maar haar radslag stond als een huis! Nynke werd 5de en Sanne werd 1e! Grote vooruitgang voor allebei dames die vorige wedstrijd als 9e en 10de eindigden!

Shirien Elbakry en Froukje Sliedrecht (senioren C) begonnen met nette oefeningen op brug. Froukje had met inturnen wat problemen met de brug waarbij ze iedereen goed liet schrikken maar de wedstrijdoefening ging gelukkig goed. Balk was vandaag een lastig onderdeel maar Shirien turnde wel weer een mooie flikflak! Froukje liet op vloer een mooie schroef zien en Shirien werd ook goed beloond voor haar gymnastische sprongen. Shirien werd ondanks twee vallen van balk 3e in het eindklassement Froukje werd 7e.

Al met al een goede wedstrijddag voor Turn- en Gymsport Dokkum, nu afwachten welke dames doorstromen naar het FK in juni!