1e turncompetitiewedstrijd 1e en 2e divisie

Afgelopen weekend was de eerste turncompetitiewedstrijd van de 1e en 2e divisie. Het was voor alle   turnsters erg vroeg in het seizoen, wat in de wedstrijd ook terug te zien was, er werden weinig plus elementen geturnd. Omdat de oefenstof helemaal vernieuwd is, is er het één en ander veranderd. Zo kunnen de instap meiden niet meer uitkomen op 3e divisie niveau en dienen zij uit te komen in de 2e of 4e divisie. Omdat de meiden van de A-selectie uitkomen op landelijk niveau turnen zij dit jaar 2e divisie. Sommige elementen zijn daardoor nog lastig maar andere elementen worden al tot in de puntjes beheerst. De instap meiden niveau N2 dit jaar zijn: Delina van der Meulen, Ytsje de Roos, Wietske de Jong en Jenny Lynn Kootstra.

 

Voor de meiden was het natuurlijk erg spannend en de zenuwen waren dan ook zeker aanwezig. Ook de vierkante vloer maakte indruk op de meiden waardoor de vloeroefening bij Wietske en Ytsje helaas niet ging zoals gepland dit kostte veel punten. Delina en Jenny Lynn konden beter uit de voeten met de vierkante vloer en lieten dan ook mooie oefeningen zien, met als plusje een boogje tot standspagaat. Op brug presteerden de meiden erg goed, Jenny Lynn presteerde zelfs zo goed dat ze het eerste cijfer op dit toestel haalde! Dit betekent dat Jenny Lynn op 10 mei bij de toestelfinales in Leeuwarden op de brug haar oefening nog een keer mag laten zien aan de jury. Ytsje behaalde het 5e cijfer en liep daardoor net een toestelfinale op dit onderdeel mis. Op balk turnden de meiden ietwat onzeker, in de training is balk één van de beste onderdelen van de meiden naast brug. Wietske turnt op de balk als instapper al een radslag! Wietske turnt op de balk alle elementen erg goed ze haalde de hoogst haalbare moeilijkheidsscore 5.1 maar moest helaas de balk meerdere keren verlaten. Delina van der Meulen heeft afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt.Vorig jaar turnde deze dame nog op niveau 11 en sleepte ze een gouden medaille in de wacht bij de tweede plaatsingswedstrijd. Deze wedstrijd kwam voor haar dan ook iets te vroeg aangezien zij ten opzichte van de andere drie meisjes extra hard aan de slag moest. Delina heeft echter veel potentie en kan door haar lenigheid op balk en vloer al goed meekomen. De kracht onderdelen zoals brug en sprong hebben nog iets meer training nodig. De meiden hebben een leuke wedstrijd geturnd waar veel dingen al goed gingen maar ook zeker veel dingen nog extra aandacht nodig hebben. Goed gedaan!

 

In de tweede wedstrijdronde was het de beurt aan Margriet van der Meulen. Margriet komt uit in de 1e divisie junior niveau B. Margriet kan in de 1e divisie turnen door een samenwerking met CSC’45 in Heerenveen waar zij naast de twee keer in Dokkum ook twee keer per week traint. Op dit hoge niveau turnen in het noorden maar 4 meiden. Margriet mocht beginnen op vloer en liet een nette oefening zien met mooie choreografie en ook de series voerde ze naar behoren uit. Doordat de wedstrijd vroeg in het seizoen valt, is er ook voor Margriet nog meer uit te halen qua moeilijkheid. Er wordt druk geoefend maar de elementen zoals een overslag 1/1 schroef zijn nog niet stabiel genoeg om in een wedstrijd te laten zien. Op sprong liet Margriet voor het eerst een tsukahara gehoekt zien, waar hij tijdens het inturnen nog niet tot stand lukte, liet ze in de wedstrijd zien het wel degelijk te beheersen twee mooie sprongen tot stand. Op brug turnde Margriet een dijk van een oefening, alle elementen werden gehaald en goed uitgevoerd. Op balk turnde Margriet ietwat wiebelig maar kwam haar oefening goed door helaas moest ze met wisselkwart, ook een nieuw element in de oefening, de balk verlaten. Margriet mocht bij de prijsuitreiking een zilveren medaille in ontvangst nemen. Margriet mag op 10 mei tijdens de toestelfinales haar vloer en brugoefening aan de jury laten zien. Een mooie eerste wedstrijd voor deze eerste jaars junior.

 

In de laatste wedstrijd was het de beurt aan Swany de Haan, jeugd 1 niveau N3. Swany mocht op vloer beginnen en tijdens het inturnen gingen de elementen waaronder arabier flikflak streksalto en overslag salto naar behoren. In de wedstrijd turnde Swany een mooie eerste serie met een hoge streksalto. De choreografie werd ook mooie uitgevoerd maar helaas ging de tweede serie niet goed na de overslag lukte het niet een salto te maken en daardoor was Swany de oefening kwijt en vergat ze elementen wat veel aftrek oplevert. Op sprong liet Swany twee verschillende sprongen zien om in aanmerking te komen voor een toestelfinale. De overslag en ½ in ½ uit die zij liet zien werd door de jury beloond met het 3e cijfer wat betekent dat ook Swany op 10 mei een toestelfinale mag turnen. Op brug liet Swany een prima oefening zien waar nog zeker ruimte is voor verbetering. Dit proberen we de volgende wedstrijd te laten zien. Als laatste stond balk op het programma een onderdeel waar Swany al veel moeilijkheid op haalt. Ze turnde sterk maar kon bij het boogje net niet staan blijven op de balk. Voor Swany was een hoge klassering na vloer niet meer haalbaar maar met een toestelfinale op zak gaan we daar volgende wedstrijd verbetering in proberen te brengen!

 

Alle meiden hebben hard gewerkt en kunnen trots zijn op dat wat zij zo vroeg in het seizoen al hebben laten zien!