1e plaatsingswedstrijd niveau D2 en D3 in Dokkum

Afgelopen zaterdag 28-02-2015 werd de eerste plaatsingswedstrijd georganiseerd voor de niveaus D2 en D3. Voor de turnsters van Turn- en Gymsport Dokkum was het een thuiswedstrijd, want de wedstrijd vond plaats in de Doelstien in Dokkum.

In de eerste wedstrijd was het de beurt aan de instappers D2 Amélie Monsma en Nynke Graansma. Voor Amélie was het de eerste wedstrijd en voor Nynke pas het tweede seizoen. Ze begonnen bij de sprong en lieten allebei een mooie handstand plat zien. Daarna gingen we naar de brug, ook hier ging de oefening zoals gepland, alleen op dit onderdeel zijn wel wat verbeter punten voor de dames. Daarna het altijd spannende onderdeel balk. Helaas viel Nynke hiermee met de opsprong, maar verder bleven beide dames staan! Als laatste de vloer, hier turnden de meiden allebei een mooie oefening met een goed cijfer. Amélie eindigde als 9e en Nynke als 11e, voor beide dames een super prestatie!

Fardau Schilstra turnde in de tweede wedstrijd. Fardau begon op de vloer. Ze liet een oefening zien met bijna alle bonussen erin. De oefening was keurig en ze had het 3e cijfer hierop, het scheelde maar zeer weinig met de nr 1! Ook op de sprong voor liet ze 2 keer een goede handstand plat zien. Daarna de brug, hierbij viel ze met de ophurk, helaas kost dit gelijk 2 punten. Als laatste de balk. Dit vindt ze altijd een spannend onderdeel, maar alles ging goed. Ze eindigde door de brug helaas niet in de top 10, maar dit is zeker de volgende wedstrijd wel haalbaar!

In de tweede wedstrijd mochten ook Famke Bruinsma en Nanouck Rijskamp hun oefeningen laten zien in de categorie Jeugd I niveau D3.

Zij begonnen hun wedstrijd op de vloer. Helaas was er een foutje gemaakt bij het aanleren van de oefening, waardoor ze aardig wat aftrek kregen. Het laatste elementje klopte niet helemaal. Wel hebben ze hun oefening heel netjes gedaan.

Op de sprong konden ze de zenuwen eruit springen. Dit deden ze beide heel netjes en ze sprongen hele mooie overslagen over de kast! Famke haalde op dit toestel het 5e cijfer!

Hierna mochten ze naar de brug. Dit is nogal een moeilijk onderdeel vanwege het ophurken. Deze lukte bij Famke helaas niet zo goed, maar liet verder hele mooie zwaaien zien! Nanouck lukte deze wel en haalde met 13.15 punten het 2e cijfer van haar categorie op dit toestel!

Als laatste was de balk aan de beurt. Beide dames waren nogal zenuwachtig, maar de oefeningen waren heel netjes! Famke haalde hierop ook het 5e cijfer op dit toestel van haar categorie!

Famke eindigde op de 14e plek en Nanouck werd 6e.

Dit betekend dat als we de foutjes eruit halen er zeker kans is op nog hogere plaatsen in het eindklassement!

In de derde wedstrijd waren Julia Cuperus, Nienke Eelkema, Tatum Keegstra, Catharina Bakema, Demi Leistra, Elisabeth Schregardus en Iris Visser aan de beurt in de categorie Pupil I niveau D3.

Julia, Nienke en Tatum begonnen op de balk. Ze waren alle drie erg zenuwachtig, vooral voor de koprol. Maar ze hebben hun oefeningen keurig gedaan! Nienke behaalde hierop het 4e cijfer van haar categorie op dit toestel!

Hierna mochten ze naar de vloer. De zenuwen waren na de balk al flink gezakt en dit was te zien ook.

Op de sprong lieten de dames mooie handstand-platvallen zien. Alle drie de dames eindigden in de top 10 van dit toestel!

Als laatste gingen ze naar de brug. Nienke had helaas een beetje pech bij de afsprong, maar de rest van haar oefening was heel netjes. Julia en Tatum hadden ook een nette oefening op de brug, met strakke benen.

In het eindklassement eindigden ze mooi achter elkaar. Julia werd 11e, Nienke eindigde als 12e en Tatum werd 13e.

Catharina, Demi, Elisabeth en Iris begonnen hun wedstrijd op de vloer.

Demi turnde hier een overslag met plank, iets wat ze voor het eerst op de wedstrijd deed. De rest van de oefening ging ook heel goed, wat werd beloond met het 2e cijfer van haar categorie op dit toestel!

De andere dames deden het ook zeker keurig op dit toestel, want ze eindigden ook in de top 10!

Hierna gingen ze naar de sprong. Ook zij lieten mooie handstand-platvallen zien. Demi en Elisabeth kregen samen met een 13.20 het hoogste cijfer op dit toestel!

Op de brug turnde Iris voor het eerst op een wedstrijd met haar leertjes. Dit was nogal spannend, aangezien ze nog niet helemaal gewend was aan de leertjes. Toch heeft ze zich goed opgepakt!

Catharina vind de brug het leukste toestel. Dit is ook wel te zien, want met een 13.80 kreeg zij het hoogste cijfer op dit toestel van haar categorie!

Als laatst was de balk aan de beurt. Ook deze vier dames waren zenuwachtig voor de koprol! Deze ging niet bij iedereen goed, maar iedereen bleef op de balk staan bij de rest van de oefening.

Elisabeth eindigde in het eindklassement op een keurige 6e plek, Demi volgde met 0,25 punten verschil op de 7e plek, Catharina werd 9e en Iris eindigde op de 15e plek.

In de 4e en laatste wedstrijd mochten nog 3 dames van Turn- en Gymsport Dokkum de wedstrijdvloer betreden. Dit waren Anke Hiemstra, Dione Jarin Mellink en Naomi Galluzzi. Zij kwamen uit in de categorie Pupil II niveau D3 en begonnen hun wedstrijd op de balk. Net als alle andere dames, waren zij ook het meest zenuwachtig voor dit toestel. Alleen was het niet alleen de koprol wat een risico was, want zij hadden ook nog eens een handstand in de oefening.

Anke had een hele mooie oefening, alleen moest ze helaas de balk vroegtijdig verlaten met de handstand. Hierdoor raakte ze een beetje van slag, waardoor ze ook bij de streksprong viel. Maar ze bleef wel mooi zitten bij de koprol!

Naomi had ervoor gekozen om de handstand niet te doen (dit is een optie in hun niveau), waar ze achteraf heel blij mee was! Ze behaalde op dit toestel het 4e cijfer van haar categorie!

Ook Dione liet zien dat ze haar zenuwen goed de baas was en liet een mooie oefening zien.

Hierna gingen ze naar de vloer. Alle drie de dames waren al bijna niet meer zo zenuwachtig. Anke turnde net als Demi voor het eerst een overslag met plank op de wedstrijd. Dit was eerst niet de bedoeling, maar tijdens het inturnen ging het zo goed dat we besloten hadden om de overslag toch te doen. Dit was een goede beslissing, want Anke behaalde met hele mooie punten (15.10) het eerste cijfer van haar categorie op dit toestel!

Naomi en Demi lieten ook zeker hele nette oefeningen zien, met hele mooie sprongen en een mooie handstand-doorrol.

Bij de sprong kwamen bij Dione de zenuwen weer terug, want hier had ze tijdens de training nogal wat moeite mee. De eerste sprong liep ze dan ook bij de kast langs. Gelukkig had ze nog een kans en deze benutte ze heel goed! Met wat aanmoediging van de tribune turnde ze toch 2 mooie handstand-platvallen en kreeg ook een groot applaus voor deze sprongen.

Naomi had vorig jaar wat pech op de brug en dit wou ze dit jaar graag goedmaken. Ze turnde heel netjes en ze heeft zeker laten zien wat ze kan! Ze kreeg voor haar brugoefening 13.10 punten en heeft daarmee het 3e cijfer op dit toestel behaald van haar categorie!

Dione werd in het eindklassement 13e, Naomi werd keurig 5e en Anke mocht voor haar prestaties de bronzen plak mee naar huis nemen!

Alle 15 turnsters van T&GD mogen zeker heel erg tevreden zijn met hun prestaties! Ze hebben super gepresteerd en trainsters Mathilda Broekstra en Aukje de Beer en natuurlijk de assistenten Demi Koenen en Marieke de Beer zijn hartstikke trots op allemaal!

Op naar 14 maart, want dan is de 2e plaatsingswedstrijd voor de Friese Kampioenschappen.