Zaterdag 1 april werd in Surhuisterveen de tweede plaatsingswedstrijd georganiseerd voor de Friese Kampioenschappen voor de niveaus D5 t/m D2.

Van Turn- en Gymsport Dokkum deden er in de eerste wedstrijd 9 turnsters mee in de categorie Pre instap 2 D4. Anke Emma Blom, Janne Arjaans, Jose Holtewes, Melissa Stuivenvolt en Milena Eelkema begonnen op balk. Hier lieten zij mooie zweefstanden en streksprongen zien. Melissa turnde heel rustig en stabiel en dit leverde haar het derde cijfer op bij dit onderdeel. Op vloer lukte het Milena om het derde cijfer neer te zetten met een hele nette oefening.

Het groepje met Myla Jagersma, Sterre de Vries en Thealde Rinske Holwerda begon op vloer en turnden hier ook strakke oefeningen. Op sprong turnde iedereen twee keer een nette handstandplatval en vooral Myla liet hier zien dat ze erg gegroeid was op dit onderdeel. Anke Emma noteerde hier zelfs het tweede cijfer en Thealde knap het vierde cijfer. Jose en Sterre hadden helaas een val in hun balkoefening, maar klommen er snel weer op en maakten beide hun oefening keurig af. Brug was geen probleem voor de turnsters. Anke Emma kreeg tijdens de prijsuitreiking een medaille omgehangen voor een knappe vierde plaats in een groot deelnemersveld. Melissa werd zesde, gevolgd door Milena en Janne op de zevende en achtste plaats, Thealde werd tiende, Myla twaalfde, Sterre zeventiende en Jose achttiende.

In de tweede wedstrijd startten Alberta Boelens, Lieke van der Meer, Nine Postma, Sophie Beintema en Yalenka Veenstra in de categorie pre instap 1 D4. Deze jonge turnsters begonnen heel sterk op sprong.  Nine, Sophie en Lieke lieten zien veel power te hebben door hierop respectievelijk het eerste, tweede en derde cijfer te scoren. Op vloer liet Alberta vooruitgang zien ten opzichte van de vorige wedstrijd en turnden Sophie en Yalenka zelfs het eerste en tweede cijfer. Nine kreeg uiteindelijk de gouden medaille om door na een foutje op vloer, op alle andere toestellen het eerste cijfer neer te zetten. Sophie eindigde na een foutje op balk net naast het podium op een vierde plaats, gevolgd door Yalenka en Lieke op de vijfde en zesde plaats en Alberta eindigde netjes op de negende plaats.

In dezelfde wedstrijd deden ook 5 turnsters van de B-selectie mee. Alyssa Zeilinga, Famke Bouma, Frouke Boelens, Hedwich Kuperis en Rianne Holwerda deden mee in de categorie Instap niveau D2.

Zij begonnen hun wedstrijd op de vloer. Famke behaalde hier het 2e cijfer op van haar categorie en Alyssa kreeg het hoogste cijfer van haar categorie op dit toestel!

Hierna mochten de zenuwen eruit gesprongen worden op de sprong. Na allemaal 2 mooie handstand platvallen te hebben gesprongen gingen ze door naar de brug. Met haar mooie hoge zwaaien behaalde Hedwich het 1ecijfer van haar categorie op de brug! Helaas had Frouke een beetje pech op dit toestel wat haar veel punten kostte. Gelukkig herpakte ze zich goed en liet ze een hele mooie, stabiele oefening op de balk zien! Rianne rolde helemaal recht met de koprol en bleef hiermee dan ook op de balk staan!

In het eindklassement eindigde Frouke op de 18e, Rianne op de 12e, Hedwich op de 10e en Famke op de 6e plek. Alyssa mocht de gouden medaille mee naar huis nemen!

De doorstroming naar de Friese Kampioenschappen zijn nog niet bekend, deze wachten we nog af!